Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

GENER-MARç 14

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 40

L'Observador

Jardí, paisatge i responsabilitat

Mosaic

El repte de representar el paisatge en mapes centra el nou llibre de l'Observatori

Nou seminari Paisatge i Emoció. El Ressorgiment de les Geografies Emocionals

El Departament de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Tarragona col·laboren en la publicació del Catàleg de paisatge de les Terres de l'Ebre

L'Observatori del Paisatge s'endinsa en els paisatges fantàstics en la propera edició del Festival MOT

La Ponència de Sòl no Urbanitzable agrupa els seus treballs en un web

Les polítiques de paisatge en el fòrum de reflexió sobre l'ordenació del territori i l'urbanisme de la SCOT

Torrelles de Llobregat decideix el futur del seu paisatge

El CAN celebra el 1r Aplec Saó, Arts i Natura a l'Alt Pirineu

La participació en les polítiques de paisatge, a debat a Brussel·les

Civilscape organitza fòrums regionals sobre paisatge

13è Taller del Consell d'Europa sobre el Conveni Europeu del Paisatge, celebrat a Montenegro

L'Observatori estreny lligams amb entitats d'Amèrica Llatina

El municipi argentí d'Exaltación de la Cruz engega el seu observatori del paisatge

La Tria de l'Observatori

Améliorons et valorisons nos entrées de bourgs

Paisatge Digital

Osservatori regionale per il paesaggio del Veneto

Centre de Documentació

Davant l'horitzó = Ante el horizonte = Before the horizon

Antalya's Landscape. Le:Notre Landscape Forum 2012

Pobles valencians abandonats: la memòria del silenci

Paysages de Lot-et-Garonne = Landscapes in Lot-et-Garonne

VI trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni de la pedra en sec als països catalans: Vilafranca (Els Ports) 21, 22 i 23 d'octubre de 2011

Estética y paisaje urbano: la intervención administrativa en la estética de la ciudad

L'Agenda

Actes de febrer a març

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Jardí, paisatge i responsabilitat

Carmen Añón
Paisatgista

Sempre hem dit que un jardí és el reflex de la societat que l'ha creat i que hi viu. El paisatge és també el resultat de les successives històries d'un poble. La necessitat sempre present del jardí per a l'home s'ha anat transformant, des d'un objectiu gairebé inassolible en les primeres albors de la humanitat fins a les seves transformacions successives, en consonància amb les que es desenvolupaven en aquell canvi constant i permanent de la societat. Persistia, tanmateix, com una imatge somiada, mítica i idealitzada mitjançant la literatura, la pintura, la música... Lentament, de manera subtil però lògica, el jardí anava canviant d'escala, d'acord amb el temps actual, el ritme frenètic del qual s'ha anat accelerant els últims trenta anys.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

El repte de representar el paisatge en mapes centra el nou llibre de l'Observatori

Foto

La representació del paisatge en mapes és un autèntic repte. Per aquest motiu, l'Observatori del Paisatge va decidir dedicar-hi un seminari i, posteriorment, un llibre, Reptes en la cartografia del paisatge. Dinàmiques territorials i valors intangibles. Aquesta publicació, que es pot adquirir a través d'Internet, es va presentar el 21 de novembre a l'Institut d'Estudis Catalans. L'encarregada de presentar el llibre va ser Carme Montaner, cap de la Cartoteca de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.

Nou seminari Paisatge i Emoció. El Ressorgiment de les Geografies Emocionals

Foto

Els pròxims dijous 6 i divendres 7 de març se celebrarà a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) el segon seminari internacional Teoria i Paisatge, aquesta vegada amb el títol Paisatge i Emoció. El Ressorgiment de les Geografies Emocionals. Les ponències del seminari es recolliran en una publicació digital fruit de la col·laboració continuada entre la Universitat Pompeu Fabra i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, iniciada el 2011 amb la coedició de Teoría y paisaje: reflexiones desde miradas interdisciplinarias. El programa es pot consultar aquí.

El Departament de Territori i Sostenibilitat i la Diputació de Tarragona col·laboren en la publicació del Catàleg de paisatge de les Terres de l'Ebre

Foto

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, van signar el passat mes de novembre un conveni de col·laboració per tal de publicar el Catàleg de paisatge de les Terres de l'Ebre.  El Catàleg, aprovat l'any 2010, és el document de caràcter tècnic que determina la tipologia dels paisatges de cada àmbit territorial, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per a assolir-los. Per tant, el document es concep com una eina de suport a la planificació territorial.

L'Observatori del Paisatge s'endinsa en els paisatges fantàstics en la propera edició del Festival MOT

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya participa en l'edició 2014 del Festival MOT Girona-Olot, dedicat a la literatura fantàstica. En col·laboració amb els alumnes de fotografia de l'Escola d'Art d'Olot, l'Observatori relacionarà literatura fantàstica, paisatges i fotografia a "Paisatges literalment fantàstics", una exposició de carrer consistent en una desena de plafons de gran format que es podran veure a diversos punts d'Olot al llarg del proper mes d'abril.

La Ponència de Sòl no Urbanitzable agrupa els seus treballs en un web

Foto

La Ponència de Sòl no Urbanitzable és el grup de treball d'assessorament, consulta i proposta del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per a totes les qüestions que afecten aquest àmbit. Recentment s'ha creat un apartat al web del Departament que agrupa els seus treballs. Entre d'altres, destaquen l'anàlisi de l'ocupació de sòl no urbanitzable per edificacions, els criteris per instal·lar-hi plantes de biomassa o horts recreatius, o l'aproximació a l'afectació per les infraestructures.

Les polítiques de paisatge en el fòrum de reflexió sobre l'ordenació del territori i l'urbanisme de la SCOT

Foto

La Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), impulsa, des de finals de 2012, el Fòrum Catalunya 21 Territori i Urbanisme. Estat i Alternatives. Es tracta d'una plataforma de pensament, diàleg, debat i resposta al voltant de l'urbanisme i l'ordenació del territori, seguint l'esperit constitutiu de la mateixa SCOT. El Fòrum ha obert tretze grups de diàleg, un dels quals està dedicat a les polítiques de paisatge: Paisatge, urbanisme i desenvolupament territorial en temps de crisi: reptes i oportunitats. Aquest grup, moderat per Jaume Busquets i integrat per diversos ponents convidats, reflexiona, en un context de profunda crisi econòmica i incertesa social, sobre la vigència i la validesa dels conceptes, instruments i estratègies que han fonamentat les polítiques de paisatge i les oportunitats que s'ofereixen per a superar els reptes del desenvolupament territorial en l'actualitat. En aquesta pàgina es poden seguir els continguts d'aquest grup de diàleg.

Torrelles de Llobregat decideix el futur del seu paisatge

Foto

El municipi de Torrelles de Llobregat, al Baix Llobregat, ha dut a terme al llarg del 2013 un procés participatiu per definir el futur del seu paisatge. La majoria dels 350 participants a la iniciativa Torrelles, Territori i Futur s'ha decantat per potenciar els valors agraris i naturals del paisatge i per mantenir l'essència rural de Torrelles aprofitant l'aturada del creixement urbanístic. El procés ha definit sis grans objectius per al paisatge del municipi: enfortir l'essència rural, augmentar l'atractiu del comerç al nucli urbà, millorar la gestió dels boscos i els espais naturals, rehabilitar i conservar elements patrimonials, millorar l'aspecte dels espais urbans i, com a objectiu transversal, potenciar el civisme i la cura per l'entorn.

El CAN celebra el 1r Aplec Saó, Arts i Natura a l'Alt Pirineu

Foto

El Centre d'Art i Natura de Farrera (Pallars Sobirà) va organitzar el passat 12 d'octubre el primer Aplec Saó, Arts i Natura a l'Alt Pirineu. L'esdeveniment, que va aplegar una setantena de persones, va consistir en la presentació de tres intervencions a la natura encarregades als artistes plàstics Vicens Casassas (la Seu d'Urgell) i Pau Garriga (Menorca), conjuntament amb l'obra de dansa-natura d'Anna Rubio (Farrera). Les obres de Casassas (Elogi del saüc) i Garriga (Torrent de branques i pedres) són visitables a l'entorn de Farrera i de Burg.

La participació en les polítiques de paisatge, a debat a Brussel·les

Foto

La Universitat Lliure de Brussel·les organitza el col·loqui internacional Conciliar Expertesa Científica i Participació: el Desafiament de Conveni Europeu del Paisatge. L'esdeveniment, que se celebrarà el 28 i 29 d'abril de 2014, vol debatre els resultats de les metodologies desenvolupades durant la primera dècada d'implantació del Conveni. El simposi també estudiarà com es construeixen les eines de caracterització del paisatge i quin paper hi tenen tots els agents implicats en els processos participatius.

Civilscape organitza fòrums regionals sobre paisatge

Foto

Civilscape és una associació internacional que agrupa organitzacions de la societat civil dedicades a la protecció, gestió i ordenació del paisatge a Europa. La seva tasca és una referència a Europa en l'àmbit de l'impuls al Conveni europeu del paisatge entre la societat civil. En els darrers mesos han organitzat arreu d'Europa fòrums regionals en aquesta línia, amb la participació dels diversos agents implicats a cada lloc. L'Observatori del Paisatge ha mostrat l'experiència catalana –sobretot en aspectes com el coneixement dels actors locals i la participació– als fòrums dels Balcans, celebrat a Tivat (Montenegro), i al d'Escandinàvia, que es va fer a Mariestad (Suècia). Civilscape també ha organitzat els fòrums del Benelux, els Alps i el Bàltic, mentre que el 2014 es farà l'Ibèric, entre d'altres.

13è Taller del Consell d'Europa sobre el Conveni Europeu del Paisatge, celebrat a Montenegro

Foto

Ja es poden consultar les ponències i comunicacions del 13è Taller del Consell d'Europa sobre el Conveni Europeu del Paisatge a Cetinje (Montenegro), dedicat a "Territoris del futur: identificació i avaluació del paisatge, un exercici en democràcia". L'Observatori del Paisatge hi va participar amb la presentació dels catàlegs de paisatge catalans en el marc d'una ponència sobre experiències d'identificació i avaluació del caràcter del paisatge a escala regional. A més, va aprofitar la seva presència a Montenegro per participar al Fòrum Balcànic del Paisatge, que Civilscape va organitzar a la ciutat de Tivat.

L'Observatori estreny lligams amb entitats d'Amèrica Llatina

Foto

L'Observatori del Paisatge ha aprofitat la seva presència a Xile per estrènyer els lligams amb diverses entitats de recerca. Concretament, va participar al congrés Paisatge i Territori, organitzat el passat 6 de novembre pel Departament d'Urbanisme, Planificació i Disseny Urbà de la Universitat del Bío Bío, i ha realitzat diverses reunions a la regió del Bío Bío.  A més també assessorarà la Iniciativa Llatinoamericana del Paisatge (LALI, per les seves sigles en anglès) en el disseny i la definició de les funcions del futur Observatori Llatinoamericà del Paisatge. Una col·laboració que forma part del conveni entre ambdues entitats i que es va concretar el mes d'octubre passat en el marc del segon fòrum de la LALI i en el congrés de la secció regional de la Federació Internacional d'Arquitectes del Paisatge (IFLA), celebrats a Guayaquil, a l'Equador.

El municipi argentí d'Exaltación de la Cruz engega el seu observatori del paisatge

Foto

El municipi argentí d'Exaltación de la Cruz va engegar el passat mes de novembre el seu observatori del paisatge. L'esdeveniment va estar precedit per la Setmana Nacional del Paisatge,  en la qual va col·laborar l'Observatori del Paisatge de Catalunya. La iniciativa va servir per presentar l'Observatori del Paisatge local, fruit del treball conjunt de la municipalitat amb la Red Argentina del Paisaje. A més, es va reflexionar sobre qüestions com "Què s'entén per paisatge?", "Què és el patrimoni natural i cultural?", "Quines forces transformen el paisatge de la zona?" i "Incideix el paisatge en la qualitat de vida dels ciutadans?".

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Améliorons et valorisons nos entrées de bourgs

Guia de bones pràctiques per a millorar i valoritzar els accessos urbans elaborada pel Parc Nacional dels Pirineus (França).

PAISATGE DIGITAL

Foto

Osservatori regionale per il paesaggio del Veneto

Organisme de seguiment i valoritació dels paisatges creat per la Direcció d'Urbanisme i Paisatge de la regió del Veneto.



PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Davant l'horitzó = Ante el horizonte = Before the horizon

Millà, Martina (ed.). Barcelona: Fundació Joan Miró, 2013. ISBN: 978-84-941239-3-1.

Catàleg de l'exposició que se centra en la representació de l'horitzó com a tema recurrent i gran desafiament pictòric i que s'estructura mitjançant una seqüència de converses i diàlegs anacrònics que tracten diversos aspectes de l'horitzó representat.

Foto

Antalya's Landscape. Le:Notre Landscape Forum 2012

Stiles, Richard, et al. (ed.) Marki: Le:Notre Landscape Monograph, 2013. ISBN: 978-90-820558-0-1.

Aquest llibre és el resultat del primer Fòrum de Paisatge organitzat per la xarxa Le:Notre, que agrupa institucions relacionades amb l'arquitectura del paisatge. El seminari es va centrar en quatre temes: el creixement urbà i periurbà, el turisme sostenible, el patrimoni i la identitat, i la franja rural.

Foto

Pobles valencians abandonats: la memòria del silenci

Hernández, Agustí. [S.l.]: Agustí Hernández, 2013. ISBN: 978-84-616-6915-8.

Viatge fotogràfic que revela una realitat desconeguda: els pobles abandonats del territori valencià. L'autor mostra aquests nuclis de població i masos deshabitats i les conseqüències de la despoblació: desaparició física de pobles sencers, increment de la massa forestal o pèrdua de patrimoni material i immaterial.

Foto

Paysages de Lot-et-Garonne = Landscapes in Lot-et-Garonne

Conseil d'Architecture d'Urbanisme et de l'Environnement de Lot-et-Garonne, 2008. ISBN: 978-2-9529442-2-9.

Publicació bilingüe francès-anglès que vol donar a conèixer les característiques dels paisatges del Departament de Lot-et-Garonne (França) utilitzant diferents eines d'anàlisi (mapes, fotografies, gràfics) i amb un objectiu pedagògic i divulgatiu.

Foto

VI trobada d'estudi per a la preservació del patrimoni de la pedra en sec als països catalans: Vilafranca (Els Ports) 21, 22 i 23 d'octubre de 2011

[S.l.]: Associació cultural" Tota pedra fa paret", 2013.

Recull de les ponències i comunicacions presentades a la VI Trobada d'Estudi per a la Preservació del Patrimoni de la Pedra en Sec als Països Catalans, celebrada a Vilafranca (Castelló) l'any 2011.

Foto

Estética y paisaje urbano: la intervención administrativa en la estética de la ciudad

Fernández, Carmen (2013). Las Rozas: La Ley, 2013. ISBN: 978-84-8126-463-0.

Incursió al dret administratiu que envolta l'estètica urbana de les nostres ciutats. La intervenció de les administracions públiques a la ciutat en determina l'organització, la infraestructura o els usos urbanístics, però també en defineix la bellesa i l'estètica.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net