Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

ABRIL-JUNY 13

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 37

L'Observador

L'Estratègia nacional del paisatge d'Andorra

Mosaic

Aprovat definitivament el Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran

El paisatge transfronterer de la Cerdanya. Un projecte de futur en comú

VII Trobada d'Estudi per a la Preservació del Patrimoni de Pedra Seca als Països Catalans

Presentació del Sistema d'Informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS) amb la participació de l'Observatori

Suïssa ratifica el Conveni europeu del paisatge

Ivó Vinuesa reflecteix la transformació del paisatge a Velocitat

L'Observatori participa en un seminari de la Fondazione Benetton Studi Ricerche

L'Observatori del Paisatge participa en la jornada Paisatge i Història a Catalunya

L'Observatori organitza una jornada sobre paisatge i patrimoni industrial a Igualada

La societat civil italiana demana a la classe política més consideració pel paisatge

La Tria de l'Observatori

Cornwall Landscape Character. Best practice guidance

Appellations d'origine contrôlée & paysages

Paisatge Digital

European Acoustic Heritage

Centre de Documentació

Bonart

System of Open Spaces: Concrete Project Strategies for Urban Territories

Nerviòptic. Segona natura

Boscos de Catalunya

Progettare paesaggio. Landscape as infrastructure

Osservando il paesaggio

L'Agenda

Actes de maig i juny

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

L'Estratègia nacional del paisatge d'Andorra

Francesc Camp
Ministre de Turisme i Medi Ambient d'Andorra

Durant la Setena Conferència del Consell d'Europa sobre el Conveni Europeu del Paisatge que va tenir lloc a Estrasburg a finals d'aquest mes de març, vaig tenir l'honor de presentar, en nom del Govern i en el marc de la presidència d'Andorra al Consell d'Europa, l'Estratègia nacional del paisatge d'Andorra.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Aprovat definitivament el Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran

Foto

El passat 3 d'abril la Generalitat de Catalunya va aprovar definitivament el Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran, el cinquè dels set catàlegs que està elaborant l'Observatori del Paisatge de Catalunya. L'aprovació s'ha fet mitjançant l'EDICTE de 9 d'abril de 2013, sobre una resolució del conseller de Territori i Sostenibilitat d'aprovació definitiva del Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran, DOGC núm. 6365 de 29.4.2013. El contingut d'aquest catàleg es pot consultar al web de l'Observatori del Paisatge. El Catàleg de paisatge de l'Alt Pirineu i Aran va ser lliurat al Departament de Territori i Sostenibilitat per part de l'Observatori el 29 de juliol de 2011, per sotmetre'l després a informació pública del 30 de maig de 2012 fins al 30 de juliol del mateix any.

El paisatge transfronterer de la Cerdanya. Un projecte de futur en comú

Foto

El Consell Comarcal de la Cerdanya, la Comunitat de Comuns Pirineus-Cerdanya, l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial Pirineus-Cerdanya (AECT), el Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, conscients que les dues bandes de la frontera tenen un mateix paisatge, la Cerdanya, i de la importància estratègica de conservar-lo i potenciar-ne la qualitat, estan sumant esforços a l'hora d'establir plegats unes bases de futur que posin en valor aquest paisatge transfronterer, amb la complicitat dels principals actors socials i econòmics de la zona. El primer resultat d'aquesta iniciativa és el llibret divulgatiu El paisatge transfronterer de la Cerdanya. Un projecte de futur en comú, que descriu el paisatge de la Vall Cerdana i les primeres passes conjuntes que es faran a ambdues bandes de la frontera. Entre d'altres, s'obtindrà una cartografia comuna de la Vall Cerdana, un document de caracterització d'aquest paisatge transfronterer i l'estratègia de futur a seguir, i un programa d'accions d'educació, sensibilització i comunicació.

VII Trobada d'Estudi per a la Preservació del Patrimoni de Pedra Seca als Països Catalans

Foto

L'Ajuntament de les Preses i l'Associació Pedra Tosca, amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l'Institut La Garrotxa d'Olot, organitzen la VII Trobada d'Estudi per a la Preservació del Patrimoni de Pedra Seca als Països Catalans, que se celebrarà al municipi de les Preses del 17 al 19 de maig. La Trobada té per objectiu donar a conèixer el patrimoni de pedra de les terres de parla catalana i la promou la Coordinadora d'Entitats per la Pedra Seca des de fa més de deu anys. En aquesta edició, es tractaran quatre temes específics: el vocabulari o toponímia vinculats amb la pedra seca, la catalogació d'aquest patrimoni com a eina principal per a preservar-lo i gestionar-lo, les característiques constructives dels diversos elements de l'arquitectura de pedra seca i el paisatge que s'ha anat construint al llarg de la història a través d'aquestes construccions, així com els seus valors (estètics, socials, identitaris, etc.) i la biodiversitat que s'hi associa. Aquests eixos temàtics es desenvoluparan a través de comunicacions i tallers i finalitzaran amb una taula rodona que reflexionarà sobre el futur d'aquest patrimoni. Les inscripcions es poden realitzar mitjançant el web de la trobada.

Presentació del Sistema d'Informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS) amb la participació de l'Observatori

Foto

El Sistema d'Informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS) es va presentar oficialment el passat 26 de març en el curs de la Setena Conferència dels Estats Membres del Consell d'Europa sobre el Conveni Europeu del Paisatge, a Estrasburg. A més, durant la Conferència es va produir el relleu en la presidència i la vicepresidència, que va passar a mans noruegues i montenegrines respectivament. L'ELCIS és una eina d'abast europeu que ha de permetre fer un seguiment de l'aplicació del Conveni europeu del paisatge per part de tots els estats que l'han ratificat. El 2011, Catalunya va ser convidada pel Consell d'Europa a avaluar el funcionament d'aquesta eina en la fase preliminar, si bé l'Observatori del Paisatge ja hi treballava des del gener de 2009 mitjançant la participació en un grup de treball centrat en la creació del sistema ELCIS.

Suïssa ratifica el Conveni europeu del paisatge

Foto

El passat 22 de febrer el Govern suís va ratificar el Conveni europeu del paisatge, que entrarà en vigor l'1 de juny d'aquest any. La ratificació del Conveni, que poden signar els estats membres del Consell d'Europa i al qual es poden adherir tant membres de la Unió Europea com altres estats europeus, havia despertat certes reticències al país helvètic, fins que una forta campanya de la societat civil va dur a aquest desenllaç. Suïssa ja havia signat el Conveni l'any 2000, juntament amb els altres 17 països signants en primera instància. En l'actualitat, dels països membres del Consell d'Europa, 38 ja l'han ratificat, inclòs l'Estat espanyol, mentre que només dos, Malta i Islàndia, l'han signat sense ratificar-lo. Cal recordar que el Parlament de Catalunya va adherir-s'hi el desembre del 2000, just dos mesos després que fos aprovat a Florència.

Ivó Vinuesa reflecteix la transformació del paisatge a Velocitat

Foto

El director Ivó Vinuesa reflexiona en aquest documental de gran força poètica sobre com la velocitat transforma vides i paisatges i sobre com s'estableix el diàleg entre allò vell i allò nou. Vinuesa, que va rebre l'assessorament de l'Observatori del Paisatge en la fase inicial del projecte, documenta gràficament el procés de construcció d'un dels viaductes del tren d'alta velocitat (TAV) a l'Alt Empordà, i com els veïns conviuen amb la transformació del seu paisatge quotidià. El documental defuig entrar en arguments polítics, econòmics o ambientals a favor o en contra d'aquesta infraestructura, i hi aplica una visió d'etnòleg, interessat pels sistemes de vida als quals afecta i les seves transformacions.

L'Observatori participa en un seminari de la Fondazione Benetton Studi Ricerche

Foto

La Fondazione Benetton Studi Ricerche va organitzar els passats 14 i 15 de febrer a Treviso (Itàlia) el seminari internacional L'Estudi i la Cura dels Llocs, en què Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge, va impartir una conferència. Aquestes jornades internacionals volen generar un espai de debat, intercanvi i coneixement entre especialistes relacionats amb el món del paisatge, i en aquesta novena edició es van centrar en el concepte de responsabilitat en la cura del paisatge. Concretament, es volia evidenciar el canvi que està vivint la societat respecte a la protecció del paisatge en l'accelerat procés de modernització iniciat seixanta anys enrere, que ha anat lligat, en els últims trenta anys, a una consciència nova de la necessitat de protegir el patrimoni natural i cultural.

L'Observatori del Paisatge participa en la jornada Paisatge i Història a Catalunya

Foto

L'Observatori del Paisatge va participar en la jornada Paisatge i Història a Catalunya, organitzada a Barcelona per l'Institut d'Estudis Catalans el passat 4 d'abril. Concretament, Joan Nogué, director de l'Observatori, va inaugurar el seminari amb la lliçó d'obertura titulada "La traça històrica. Paisatge, patrimoni i polítiques públiques". Paisatge i Història de Catalunya es proposava mostrar l'estat de la qüestió sobre els estudis de paisatge que s'estan fent a Catalunya, des de la perspectiva de la història, en diàleg amb la geografia i el medi ambient, així com generar preguntes i un ric diàleg interdisciplinari. A més de Nogué, en la jornada van participar-hi experts de diverses àrees relacionades amb la qüestió com Jordi Bolòs, Albert Pèlachs, Marta Prevosti o Martí Boada.

L'Observatori organitza una jornada sobre paisatge i patrimoni industrial a Igualada

Foto

L'Observatori del Paisatge i el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia han organitzat per al 31 de maig la jornada "Paisatge i patrimoni industrial" a Igualada. L'esdeveniment, al qual assistirà el conseller de Territori i Sostenibilitat Santi Vila, servirà per presentar públicament el dossier digital sobre paisatges industrials elaborat per l'Observatori. "Paisatge i patrimoni industrial" s'emmarca en un moment en el qual Catalunya reivindica de nou la seva vocació industrial, i en què s'escau especialment redreçar la memòria cap a les construccions industrials originals i, especialment, cap als seus paisatges. En la jornada s'iniciarà amb una ponència de Mercè Ibarz, escriptora i professora de la UPF, sobre la memòria i el present dels paisatges industrials. A continuació Pere Sala, coordinador de l'Observatori, presentarà el dossier digital sobre la qüestió. Finalment, una taula rodona versarà sobre el paisatge, el patrimoni industrial i el desenvolupament local amb la participació de Jaume Perarnau, director del mNACTEC; Joan Roca, director del MUHBA; Victòria Rabal, directora del Museu Molí Paperer de Capellades; Miquel Vila, representant del Gremi de Blanquers d'Igualada; Cristina Domènech, creadora de RecStores; Alfons Recio, representant d'Amics del Rec, i Carles Crespo, arquitecte municipal d'Igualada. A la tarda, després de dinar, es farà una visita guiada al barri del Rec.

La societat civil italiana demana a la classe política més consideració pel paisatge

Foto

Amb motiu de les eleccions generals italianes, celebrades el mes de febrer d'enguany, s'han donat dues iniciatives encaminades a fer visible a la classe política la necessitat de tenir en compte el paisatge. Per una banda, el Fondo Ambiente Italiano (FAI) va realitzar una consulta en línia amb el nom de Primarie della cultura (primàries de la cultura). L'objectiu era que els ciutadans poguessin escollir els temes que consideraven prioritaris per als programes electorals. Dels 15 temes proposats, els més votats van ser la necessitat de revisar les lleis de protecció del paisatge, de posar límits al consum del sòl i d'augmentar les sancions a les construccions il·legals. Per altra banda, Salviamo il Paesaggio, una xarxa d'entitats compromeses amb el paisatge, va presentar poc abans de les eleccions una llista sobre qüestions relacionades amb la contenció del consum del sòl i la preservació del paisatge. En aquest cas es demanava als candidats un compromís concret. Les adhesions dels candidats són consultables al web de Salviamo il Paesaggio, fet que permet obtenir una clara fotografia dels polítics italians compromesos amb la protecció del paisatge.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Cornwall Landscape Character. Best practice guidance

Guia de bones pràctiques en la caracterització del paisatge elaborat pel Govern de Cornualla.

Appellations d'origine contrôlée & paysages

Informe sobre les possibles aportacions a la protecció i la gestió del paisatge de les denominacions d'origen controlades (DOC), elaborat pel Ministeri d'Agricultura i Pesca i per l'Institut de les DOC (INAO) francesos.

PAISATGE DIGITAL

Foto

European Acoustic Heritage

El projecte pretén enregistrar i difondre els paisatges sonors europeus, és a dir, els diferents sons que constitueixen el món intangible i la personalitat dels llocs i els entorns, com a part del patrimoni cultural comú europeu. El projecte inclou referències bibliogràfiques sobre els sons de les ciutats, gravacions de diferents paisatges sonors així com documents que les analitzen.

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Bonart

"Art, paisatge i intervenció", núm. 157, febrer-març 2013. ISSN: 1885-4389.

Número de la revista d'art, cultura visual i patrimoni Bonart que dedica la secció "Portfoli" a la relació entre l'art, el paisatge i la intervenció artística, amb articles de reflexió escrits per diversos especialistes de disciplines relacionades, entre els quals hi ha el director de l'Observatori, Joan Nogué.

Foto

System of Open Spaces: Concrete Project Strategies for Urban Territories

Tardin, Raquel. New York: Springer, 2012. ISBN: 978-1-4614-4351-3.

Proposta d'un mètode d'anàlisi i d'avaluació dels espais oberts urbans, enfocant la planificació des del punt de vista del paisatge i plantejant els espais oberts com a elements amb valors propis dotats de potencial per a reestructurar el territori urbà.

Foto

Nerviòptic. Segona natura

Tarragona: Diputació de Tarragona, 2012. ISBN: 978-84-15264-19-4

Segona Natura és un projecte de recerca, documentació i reflexió sobre el territori a través de la fotografia dut a terme per l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona. Els alumnes han generat nous documents visuals sobre el paisatge del Camp de Tarragona, que posen de relleu els canvis, les transformacions i tots aquells fenòmens urbans que configuren actualment el lloc. El llibre es pot consultar aquí.

Foto

Boscos de Catalunya

Boada, Martí; Gómez, Francisco Javier. Barcelona: Lunwerg, 2012. ISBN: 978-84-9785-931-8.

Els autors, ambientalistes, mostren en aquesta obra de gran format a través de fotografies i textos els boscos catalans més representatius. Escrit en català, castellà i anglès, el llibre destaca l'àmplia superfície i diversitat forestal que hi ha a Catalunya, sovint desconeguda, i la necessitat de dur a terme una bona gestió i protecció dels boscos.

Foto

Progettare paesaggio. Landscape as infrastructure

Cannavò, Paola (ed.). Roma: Gangemi Editore, 2011. ISBN: 978-88-492-2184-8.

Estudi que exposa diverses solucions projectuals per al port de Fiumicino proposades per un grup d'estudiants de Harvard dirigit per Cannavò, en què es planteja la necessitat de combinar l'activitat portuària amb la preservació dels valors culturals i paisatgístics de la zona.

Foto

Osservando il paesaggio

Laganà, Giovanni. Melfi: Casa Editrice Libria, 2012. ISBN: 978-88-960-6797-0.

Anàlisi de diferents observatoris del paisatge de l'àmbit europeu, entre els quals destaca l'Observatori del Paisatge de Catalunya. L'estudi descriu el context en què van sorgir, la seva organització i el seu funcionament, i elogia el seu foment de la sensibilització, la formació i la participació destinades a protegir, gestionar i ordenar el paisatge en una època de grans transformacions socials, territorials, econòmiques i culturals.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net