Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

MARç-ABRIL 11

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 28

L'Observador

Col·loqui internacional Paisatges de la Vida Quotidiana

Mosaic

Col·loqui internacional Paisatges de la Vida Quotidiana, organitzat pel Govern francès amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge

L'Observatori del Paisatge, guardonat als XV Premis Real Fundación de Toledo

El projecte Ciutat, Territori, Paisatge, finalista al Premi del Paisatge del Consell d'Europa

El Consell d'Europa convida Catalunya a aplicar una prova pilot del futur Sistema d'Informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS)

Presentació del nou projecte sobre la pedra seca: Wikipedra

Vídeos del seminari internacional Franges. Els paisatges de la perifèria

L'Observatori del Paisatge, present a les xarxes socials

L'Observatori del Paisatge col·labora amb l'exposició 'Catalunya Visió'

El conseller Lluís Recoder, president de la Xarxa Europea d'Autoritats Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge

Iniciat el procés participatiu i de concertació de la Carta del Paisatge del Priorat

Conclusions de les Jornades 'L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic'

El Consell de Mallorca aprova definitivament cinc Àmbits d'Intervenció Paisatgística (AIP)

El treball de recerca 'La qualitat paisatgística del Moianès' guanya el Premi de Recerca Jove 2010

La Tria de l'Observatori

Camins ramaders i transhumància a Catalunya. Recomanacions i propostes

Paisatge Digital

Laboratorio del Paisaje Cultural

Centre de Documentació

Atles paisatgístic de les terres de Girona

Descubriendo el paisaje autóctono

Le paysage, c'est l'endroit où le ciel et la terre se touchent

L'Agenda

Actes de març i abril

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Col·loqui internacional Paisatges de la Vida Quotidiana

Yves Luginbühl
Agrònom i geògraf, director d'investigació del Centre Nacional d'Investigació Científica de França

On viu la majoria de la població? No viu en paisatges reconeguts per les lleis que han consagrat els llocs més bells del món, com els que la UNESCO reconeix des del punt de vista patrimonial. La majoria de la humanitat viu en paisatges que han estat transformats per les activitats socials, la indústria, l'habitatge, els serveis i l'agricultura moderna i productivista.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Col·loqui internacional Paisatges de la Vida Quotidiana, organitzat pel Govern francès amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge

Foto

Els propers 16, 17 i 18 de març se celebrarà entre Perpinyà i Girona el col·loqui internacional Paisatges de la Vida Quotidiana. Intercanvi de mirades entre la investigació i l'acció. L'esdeveniment està organitzat pel Ministeri francès d'Ecologia, Desenvolupament Sostenible, Transports i Habitatge i l'Institut francès per a la Investigació en Ciències i Tecnologies Ambientals (CEMAGREF) i compta amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. Està dirigit a un ampli ventall de professionals, des dels experts en ciències socials i humanes o de ciències naturals, a professionals del paisatge i polítics i tècnics de les diverses administracions, sobretot dels països europeus però també de la resta del món. La primera jornada del col·loqui, el dimecres 16 de març, se celebrarà al Palau de Congressos de Perpinyà. L'endemà es realitzaran sortides per analitzar sobre el terreny iniciatives de gestió i ordenació del paisatge a ambdues bandes de la frontera, i a la tarda es continuaran les sessions teòriques al Palau de Congressos de Girona. Aquest espai viurà la tercera i darrera jornada el divendres 18 de març.

L'Observatori del Paisatge, guardonat als XV Premis Real Fundación de Toledo

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya ha estat guardonat en la categoria estatal de la quinzena edició dels Premis Real Fundación de Toledo, entitat presidida per Fernando Ledesma. El premi l'entregarà el rei Joan Carles I el proper mes de juny. El jurat ha premiat l'Observatori del Paisatge per la seva tasca d'estudi, protecció i gestió del paisatge així com per esdevenir un referent a nivell estatal i internacional com a centre de pensament i acció en la matèria. En l'acta del jurat s'ha volgut destacar Joan Nogué, catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l'Observatori des de la seva creació l'any 2005, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya així com totes les institucions i associacions que formen part del consorci de l'entitat per l'esforç i l'atenció que dediquen a estudiar el paisatge, elaborar propostes i sensibilitzar sobre la necessitat de la seva ordenació en el marc d'un desenvolupament sostenible.

El projecte Ciutat, Territori, Paisatge, finalista al Premi del Paisatge del Consell d'Europa

Foto

El projecte educatiu Ciutat, Territori, Paisatge, promogut pels departaments d'Ensenyament, Territori i Sostenibilitat i l'Observatori del Paisatge de Catalunya és un dels catorze finalistes al Premi del Paisatge del Consell d'Europa del 2011. La iniciativa ha estat seleccionada pel Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí entre diverses experiències de l'Estat espanyol per participar en un guardó biennal que pretén reconèixer les iniciatives exemplars dels signants del Conveni europeu del paisatge. El projecte, iniciat el 2008, vol actualitzar els coneixement sobre ciutat i territori de l'alumnat de secundària així com promoure'n la sensibilització envers el paisatge. També pretén reforçar les competències bàsiques previstes per a aquesta etapa. Més de 450.000 alumnes d'entre 12 i 16 anys d'Educació Secundària de Catalunya van rebre aquest material entre el 2008 i el 2009, i paral·lelament les tres institucions van organitzar cursos de formació per al professorat. Es tracta d'una experiència pionera a Europa per introduir el concepte de paisatge i la transformació dels territoris a l'ensenyament secundari.

El Consell d'Europa convida Catalunya a aplicar una prova pilot del futur Sistema d'Informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS)

Foto

Catalunya, juntament amb els estats de França, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, i la regió belga de Valònia, ha estat seleccionada pel Consell d'Europa per a desenvolupar una prova pilot d'aplicació del nou Sistema d'Informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS), d'abast europeu, que permetrà fer un seguiment de l'aplicació del Conveni europeu del paisatge per part de tots els estats que l'han ratificat. Els treballs d'aplicació de la nova eina ELCIS a Catalunya els està desenvolupant l'Observatori del Paisatge entre els mesos de març i abril de 2011. ELCIS s'estructura en una potent base de dades, alimentada pels mateixos estats del Consell d'Europa, que contindrà informació sobre les polítiques de paisatge que s'estan implementant en els respectius estats i regions europeus. Un cop en funcionament, el sistema permetrà a les institucions, entitats, professionals, universitats i a tothom en general accedir a la principal informació i experiències de protecció, gestió i ordenació del paisatge a Europa, tot facilitant l'intercanvi i la cooperació interestatal i interregional en l'aplicació del Conveni europeu del paisatge. El fet que Catalunya hagi estat seleccionada pel Consell d'Europa per a avaluar prèviament el funcionament d'aquesta nova eina constitueix un reconeixement a les polítiques de paisatge que s'estan desenvolupament a Catalunya. Cal recordar que l'Observatori del Paisatge ha estat participant des de gener de 2009 amb un grup de treball del Consell d'Europa en la creació del sistema ELCIS.

Presentació del nou projecte sobre la pedra seca: Wikipedra

Foto

L'Observatori del Paisatge presentarà el pròxim 5 d'abril a les set de la tarda a l'edifici de la Pedrera de CatalunyaCaixa, a Barcelona, el nou web Wikipedra. Wikipedra és una nova aplicació SIG interactiva 2.0 per introduir, visualitzar i consultar informació sobre les construccions de pedra seca de Catalunya. Aquest projecte compta amb el suport de l'Obra Social de CatalunyaCaixa i la participació de l'Associació Drac Verd, entre altres entitats que vetllen pel patrimoni de la pedra seca a Catalunya. Wikipedra permet, per una banda, accedir a través de mapes, fotografies i fitxes al patrimoni de les barraques de pedra seca existents a Catalunya; i, per l'altra, permetrà a qualsevol persona que ho desitgi introduir al web noves barraques i cabanes de pedra seca. L'objectiu és recollir informació, permanentment actualitzada, del màxim nombre possible de construccions de pedra seca. Wikipedra es complementa amb el dossier Paisatges de la Pedra Seca creat per l'Observatori del Paisatge l'any 2008.

Vídeos del seminari internacional Franges. Els paisatges de la perifèria

Foto

Olot va acollir els passats 11 i 12 de novembre el seminari internacional Franges. Els paisatges de la perifèria. L'esdeveniment, organitzat per l'Observatori del Paisatge en col·laboració amb la Xarxa Europea d'Autoritats Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge (RECEP/ENELC) i l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot, va despertar un gran interès amb 130 inscrits. Per aquest motiu, i com és habitual en les activitats que organitza l'Observatori, es van enregistrar les ponències en vídeo. Des d'ara, les gravacions es poden consultar al web del seminari. Està previst per finals de 2011 recollir els resultats de l'esdeveniment en una publicació que formarà part de la col·lecció "Plecs de Paisatge".

L'Observatori del Paisatge, present a les xarxes socials

Foto

L'Observatori del Paisatge de Catalunya és des de fa unes setmanes present a les xarxes socials. Concretament ha activat un compte de Twitter en català (@catpaisatge), castellà (@catpaisatge_es) i anglès (@catpaisatge_en), així com una pàgina al Facebook en català, castellà i anglès. D'aquesta manera es pretén aprofitar la potència d'aquestes eines per difondre la tasca de l'Observatori tant a nivell d'assessorament de l'administració catalana com de conscienciació de la societat en matèria de paisatge.

L'Observatori del Paisatge col·labora amb l'exposició 'Catalunya Visió'

Foto

El Museu d'Art Jaume Morera de Lleida i el Centre Arts Santa Mònica de Barcelona organitzen, amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, l'exposició "Catalunya Visió, fotografies de Ton Sirera, Ferran Bosch i Jordi Verrié". La mostra proposa una revisió de la col·lecció de llibres Catalunya Visió que, entre 1968 i 1978, van descriure el paisatge físic i humà de les comarques catalanes a través de textos i fotografies. L'exposició ofereix, a més dels textos, una àmplia selecció de fotografies de les publicacions a partir de nous positivats extrets dels negatius originals. La millora de la qualitat de les fotografies permet valorar de forma més precisa el treball realitzat pels fotògrafs i facilita el seu tractament com a font documental de gran valor per l'estudi del territori. Està previst que l'exposició sigui itinerant per diferents indrets de Catalunya. En concret, del 10 de març al 12 de juny l'exposició es podrà veure al Museu d'Art Jaume Morera de Lleida i del 25 de novembre al 22 de gener de 2012 serà al Museu Comarcal de la Garrotxa a Olot i més endavant al Centre Arts Santa Mònica de Barcelona.

El conseller Lluís Recoder, president de la Xarxa Europea d'Autoritats Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge

Foto

La Xarxa Europea d'Autoritats Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge (RECEP-ENELC) va nomenar el passat dilluns 31 de gener el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, com a president per als propers quatre anys. El Conveni europeu del paisatge es va signar a Florència l'any 2000, amb la voluntat d'impulsar la protecció, gestió i ordenació dels paisatges europeus, tant els naturals com els urbans. El Conveni compromet els seus signants, entre els quals, la Generalitat de la Catalunya, a prendre mesures en aquest sentit, i a integrar la planificació paisatgística en la planificació territorial, les polítiques socials, l'educació i la sensibilització ciutadana. Lluís Recoder, que com a conseller de Territori i Sostenibilitat també és president del Consell Rector de l'Observatori del Paisatge, va ser nomenat president en la cinquena reunió de l'assemblea general de la RECEP-ENELC. Per altra banda, es va nomenar com a vicepresidents Alfonso Sanz (País Basc), Ana Marzon (Toscana, Itàlia) i Lars Nordström (Vastra Gotland, Suècia). Així mateix, l'Observatori del Paisatge és un dels representants del Consell de Direcció de la RECEP, i de la Taula de Coordinació Tècnica, encarregada de definir les prioritats d'actuació de la xarxa RECEP-ENELC.

Iniciat el procés participatiu i de concertació de la Carta del Paisatge del Priorat

Foto

Aquest mes de febrer es van iniciar els processos participatius i de concertació per a la redacció de la Carta del Paisatge del Priorat, per tal d'acordar els objectius de qualitat paisatgística del Priorat. El tret de sortida del procés participatiu va ser el 17 de febrer quan es va celebrar una jornada informativa al Teatre de l'Artesana de Falset, on qualsevol ciutadà o entitat podia informar-se sobre què és la Carta del Paisatge del Priorat i com participar-hi. La setmana següent es va iniciar el procés de concertació amb el primer cicle de tallers per debatre els objectius de qualitat paisatgística amb aquelles entitats i associacions convidades. Es va realitzar el mateix taller en tres municipis diferents: el dia 21 de febrer al Castell del Vi de Falset, el dia 22 a la Societat de Cabacés i el dia 24 a l'ajuntament de Cornudella de Montsant. Finalment, el dia 28 de febrer, al Teatre de l'Artesana de Falset, es va realitzar un taller de conclusions per tancar el primer cicle de tallers. En aquesta última cita, es va redactar el document d'objectius de qualitat paisatgística que inclou els objectius pactats i acordats amb els agents. Es pot consultar la informació i documentació sobre la Carta del Paisatge del Priorat aquí.

Conclusions de les Jornades 'L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic'

Foto

El 18 de desembre van presentar-se les conclusions de les primeres Jornades l'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic, que es van dur a terme durant un mes i mig en diferents poblacions de l'Empordà, amb la voluntat de mostrar i analitzar el paisatge de l'Empordà com actiu rellevant pel sector turístic. Les jornades van ser organitzades per l'Institut d'Estudis Empordanesos, el Setmanari de l'Alt Empordà i Via Pirena, amb la complicitat dels ajuntaments de Llançà, Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga, Roses, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, la DO Empordà i els cellers Espelt i Empordàlia. L'acte va tenir lloc a l'Hotel Terraza de Roses i va ser presentat per Santi Coll, Magda Casamitjana i Joan Armangué. Hi van assistir una cinquantena de persones vinculades als diferents sectors econòmics, socials, docents i culturals de l'Alt i el Baix Empordà, i també de la Catalunya Nord. Les conclusions són el fruit d'un profitós debat públic en el qual hi ha participat gent de sectors molt diversos. L'objectiu és que aquest debat es mantingui viu, per això es va acordar -amb el suport de totes les institucions, entitats i personalitats implicades-, que les jornades tinguin continuïtat amb una segona edició prevista per a la tardor del 2011. Podeu consultar les conclusions aquí.

El Consell de Mallorca aprova definitivament cinc Àmbits d'Intervenció Paisatgística (AIP)

Foto

El Ple del Consell de Mallorca va aprovar definitivament el mes de gener la modificació del Pla Territorial de Mallorca. Una de les figures paisatgístiques incloses en el Pla són els Àmbits d'Intervenció Paisatgística (AIP) (document que tenim d'una Tria anterior), definides per aquelles zones on el Pla considera que cal una intervenció per millorar el paisatge. Són els AIP dels entorns del Secar de la Real (Palma), els entorns de Son Reus (Bunyola, Marratxí, Palma), la connexió Palma-Marratxí i els entorns del Torrent Gros, la connexió Son Cervera-San Llorenç (Cala Millor), i l'antiga central tèrmica d'Alcúdia i els seus entorns (Alcúdia). En aquests cinc espais el Consell de Mallorca farà projectes de recuperació i restauració paisatgística amb la col·laboració dels ajuntaments implicats. Les AIP segueixen els principis de l'Estratègia de Paisatge de Mallorca, i s'inspiren en el Conveni europeu del paisatge, al qual el Consell de Mallorca va adherir-s'hi l'any 2008.

El treball de recerca 'La qualitat paisatgística del Moianès' guanya el Premi de Recerca Jove 2010

Foto

El passat mes de desembre l'alumna Laura Font de l'IES Moianès va rebre un Premi de Recerca Jove 2010 (els antics premis CIRIT), pel seu treball de recerca "La qualitat paisatgística del Moianès". Amb aquest treball l'alumna, amb l'ajuda del tutor Joan M. Serra, va avaluar la relació entre paisatge i qualitat de vida, aplicant al Moianès la metodologia d'elaboració dels catàlegs de paisatge de Catalunya elaborats per l'Observatori del Paisatge. Concretament, va estudiar l'evolució del paisatge en aquesta zona durant el segle XX i va realitzar propostes de millora del paisatge que afavorissin la qualitat de vida de la població. Aquests guardons tenen com a objectiu divulgar i fomentar les vocacions científiques i, per aquest motiu, promouen que els alumnes, a partir del segon curs d'ensenyament secundari, s'iniciïn en l'àmbit de la recerca científica realitzant un treball d'investigació en el qual apliquin els coneixements propis de la seva formació. Per més informació sobre el projecte de recerca consulteu aquí.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Camins ramaders i transhumància a Catalunya. Recomanacions i propostes

Recull de recomanacions i propostes impulsat per la Fundació del Món Rural per promoure la recuperació dels camins ramaders de Catalunya, un patrimoni econòmic, cultural, històric, arquitectònic i paisatgístic que cal preservar. El text també recull el mapa ‘Camins ramaders de Catalunya, eixos principals', després de més de 50 anys sense actualitzar-se.

PAISATGE DIGITAL

Foto

Laboratorio del Paisaje Cultural

Departament del centre de documentació y estudis de l'Institut Andalús del Patrimoni Històric, que treballa per al coneixement dels paisatges culturals andalusos rurals i urbans d'alt contingut patrimonial, i desenvolupa criteris per a l'anàlisi, protecció i intervenció.

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

Atles paisatgístic de les terres de Girona

Seguranyes, Mariona (ed.). Girona: Diputació de Girona, 2010. ISBN: 978-84-96747-68-5.

L'obra és fruit d'un exhaustiu i rigorós treball de recerca que ha permès catalogar més de 800 peces, la majoria inèdites o poc conegudes, amb la voluntat de ser un compendi exhaustiu sobre l'art pictòric gironí que té el paisatge com a protagonista, amb una revisió dels artistes plàstics que han treballat el paisatge de les comarques gironines entre el segle XIX i l'any 1975.

Foto

Descubriendo el paisaje autóctono

Brinckerhoff Jackson, John (2010). Madrid: Biblioteca Nueva. ISBN: 978-84-99401-95-9.

Una de les obres fonamentals de l'autor i la primera que es tradueix al castellà. L'autor parteix de la base que el paisatge és l'encarnació d'una cultura, dels seus valors i de les seves aspiracions, amb una concepció gens essencialista ni estereotipada. El lector descobrirà les arrels històriques i culturals de les grans configuracions paisatgístiques d'Europa i Nord-amèrica.

Foto

Le paysage, c'est l'endroit où le ciel et la terre se touchent

Corajoud, Michel (2010). París: Actes Sud. ISBN: 978-2-7427-8750-0.

L'autor reuneix en aquest llibre els textos que ha escrit al llarg de la seva carrera, una oportunitat per explicar els conceptes fonamentals del seu treball i els seus mètodes. El llibre ofereix les claus per entendre l'essència de la pràctica paisatgista d'un dels principals exponents de la disciplina a França.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net