Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

MARç-ABRIL 08

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 10

L'Observador

Imagineu...

Mosaic

Conclusions del seminari sobre la futura Llei d'espais agraris de Catalunya

Barcelona acull la III Trobada del Comitè Executiu de la RECEP

Convocatòria del 5è Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba

L'exposició 'País de paisatges' arriba a Olot

Es crea la plataforma Civilscape

La Tria de l'Observatori

Declaració d'Aranjuez. I Conferència Internacional de l'Aliança de Paisatges Culturals Patrimoni Mundial

L'Estat Espanyol ratifica el Conveni europeu del paisatge

'Nostalgia por el paisaje perdido'

Paisatge Digital

Groundswell

Areaciega

Centre de Documentació

La memoria del bosque: crónicas de la vieja selva europea. Cultos y culturas, mitos, leyendas y tradiciones

'Actes del Congrés: El Paisatge: Element Vertebrador de la Identitat Empordanesa'

Paysages. Aménagement et protection

L'Agenda

Actes de març i abril

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Imagineu...

Bas Pedroli
Secretari de Civilscape

És com si un vel de boirina dissolgués els prats gebrats de color blanc, amples i plans. El sol, inesperadament vigorós, il·lumina intensament, tot allò que és blanc. A mitja distància, una colla de gavines m'ofereix per uns instants l'espectacle d'un vol resplendent, i aleshores desapareix sense més ni més. A l'horitzó, albiro unes quantes façanes blanques entremig d'arbres. Al costat, hi ha grups aïllats de verns, amb els peus enfonsats en la boirina i les siluetes negres de les branques irregulars, sobre el cel gris clar.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Conclusions del seminari sobre la futura Llei d'espais agraris de Catalunya

Foto

Els passats dies 17 i 18 de gener va tenir lloc a la Universitat de Girona el Seminari La Futura Llei d'Espais Agraris de Catalunya, organitzat per la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona i la Fundació Agroterritori, en col·laboració amb la Cambra Agrària Territorial de Girona i la Unió de Pagesos i amb el suport de l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona i tres Departaments de la Generalitat de Catalunya (Política Territorial i Obres Públiques, Medi Ambient i Habitatge i Agricultura, Alimentació i Acció Rural). Un total de 108 persones, entre assistents i ponents, entre els quals el director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, van participar en la reflexió i el debat sobre la futura Llei d'espais agraris de Catalunya. Les conclusions d'aquest fòrum es poden llegir aquí.

Barcelona acull la III Trobada del Comitè Executiu de la RECEP

Foto

Representants de més de trenta ens públics regionals i locals de tot Europa van reunir-se el passat 18 de febrer a la seu del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona, per celebrar la tercera reunió del Comitè Executiu de la Xarxa d'Ens Locals i Regionals per a la Implementació del Conveni Europeu del Paisatge (RECEP). La Xarxa, amb seu legal a Estrasburg (França), és una organització internacional no governamental constituïda de 37 ens públics locals i regionals d'Europa, entre els quals hi ha Catalunya. Els principals objectius de la RECEP són afavorir el coneixement i l'aplicació del Conveni europeu del paisatge a escala local i regional i fomentar l'intercanvi d'experiències i coneixements entre els seus membres en matèria de paisatge. Catalunya, a través de l'Observatori del Paisatge, té un paper de colideratge de la xarxa RECEP, en formar part del seu Consell de Direcció. Val a dir que la representació política i institucional a la Xarxa correspon al Govern de Catalunya.

Convocatòria del 5è Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba

Foto

Es convoca el 5è Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba, en el marc de la 5a Biennal Europea de Paisatge, 'Tempesta & ímpetu', que tindrà lloc els dies 25, 26 i 27 de setembre del 2008 a Barcelona. El Premi Rosa Barba distingeix els millors projectes de paisatge realitzats a Europa en els darrers quatre anys (2003-2007) amb la voluntat d'aprofundir i debatre la intervenció en el paisatge, tant des de l'arquitectura del paisatge com des d'altres camps disciplinars que estan vinculats amb el seu estudi i evolució. Una primera selecció de les obres presentades donarà lloc a una exposició que servirà de base per a la posterior publicació del catàleg d'aquesta edició de la Biennal. El termini de presentació de la documentació de projectes és el 28 de març i el guanyador es donarà a conèixer durant la celebració del simposi. Més informació aquí.

L'exposició 'País de paisatges' arriba a Olot

Foto

L'exposició 'País de paisatges', iniciativa del Departament de Política Territorial i Obres Públiques i del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l'Observatori del Paisatge de Catalunya s'exposarà al Museu Comarcal de la Garrotxa a Olot del 29 de febrer al 13 d'abril de 2008.
L'exposició pretén mostrar l'extraordinària diversitat i riquesa de paisatges de Catalunya i com les organitzacions cíviques i les administracions actuen avui sobre el paisatge, el gestionen i en promouen el coneixement, però també la mirada artística en relació al paisatge i les diferents maneres de percebre'l.
Paral·lelament, l'Observatori del Paisatge i el Museu Comarcal de la Garrotxa han organitzat un seguit d'activitats complementàries a l'exposició, com projeccions cinematogràfiques, conferències o visites guiades amb l'objectiu de fomentar la reflexió sobre les transformacions que es produeixen en el paisatge.

Es crea la plataforma Civilscape

Foto

El passat 23 de febrer es va constituir oficialment a Florència la plataforma Civilscape formada per organitzacions no governamentals d'arreu d'Europa. El seu principal objectiu és aportar la visió de la societat civil en l'aplicació del Conveni europeu del paisatge.
La iniciativa de crear aquesta plataforma sorgí del Landscape Manifesto Group dels Països Baixos que treballa per promoure la cooperació internacional en temes de paisatge.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

Declaració d'Aranjuez. I Conferència Internacional de l'Aliança de Paisatges Culturals Patrimoni Mundial

Manifest de la I Conferència Internacional de l'Aliança de Paisatges Culturals que tingué lloc a Aranjuez entre el 13 i el 15 de desembre de 2007. Amb aquesta declaració es volen fer patents els reptes de la gestió dels bens declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.

L'Estat Espanyol ratifica el Conveni europeu del paisatge

Publicació al Boletín Oficial del Estado (BOE núm. 31/05-02-08) de la ratificació per part de l'Estat espanyol del Conveni europeu del paisatge el 6 de novembre de 2007. El Conveni entra en vigor l'1 de març de 2008.

'Nostalgia por el paisaje perdido'

Article de Rosa M. Bosch, publicat a La Vanguardia el diumenge 30 de desembre de 2007, que tracta del valor del paisatge i els seus efectes sobre la salut. S'adjunta l'editorial del diari del mateix diumenge.

PAISATGE DIGITAL

Foto

Groundswell

Web de l'exposició 'Groundswell. Constructing The Contemporany Landscape' organitzada pel Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) l'any 2005. Presenta una selecció de projectes que s'han realitzat recentment en diverses ciutats amb l'objectiu de reinventar uns espais degradats i convertir-los en nous espais d'oci i lleure.

Foto

Areaciega

Projecte que reuneix a diversos col·lectius multidisciplinaris en un espai de reflexió sobre els fenòmens de transformació que caracteritzen les metròpolis contemporànies partint del cas de Madrid.




PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

La memoria del bosque: crónicas de la vieja selva europea. Cultos y culturas, mitos, leyendas y tradiciones

Abella, Ignacio. Barcelona: Integral, 2007. ISBN: 978-84-7901-941-9.

Aquest llibre vol recuperar la memòria del que va ser el bosc europeu, fent especial èmfasi en el patrimoni cultural del bosc, els cultes, mites, llegendes i tradicions que l'envoltaven. Ens parla del que van representar els boscos i els arbres temps ençà i de la visió i situació actual.

Foto

'Actes del Congrés: El Paisatge: Element Vertebrador de la Identitat Empordanesa'

dins Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos. Monogràfic, 2007. 2 vol.

Publicació en dos volums que recull les actes del congrés homònim organitzat per l'Institut d'Estudis Empordanesos. Les ponències i comunicacions s'agrupen en cinc àmbits temàtics: ciències, arqueologia, geografia, història, pintura i literatura.

Foto

Paysages. Aménagement et protection

Pamelard, Jean-Claude. Tain-l'Hermitage: M.A.T. Editeur, 2005. ISBN: 2-902646-23-2.

El llibre es dirigeix tant a professionals com a estudiants de paisatgisme. S'estructura en quatre grans blocs: una introducció al concepte de paisatge, metodologia, tècniques de gestió i, per últim, protecció i conservació.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net