Paisatg-e / Paisaj-e / Landscap-e / Paysag-e

SETEMBRE-OCTUBRE 07

BUTLLETÍ TRIMESTRAL DE L'OBSERVATORI DEL PAISATGE DE CATALUNYA - 7

L'Observador

Els paisatges de la Mediterrània: una visió des del sud d'Itàlia

Mosaic

Es crea la xarxa europea d'universitats pel paisatge UNISCAPE

L'Observatori del Paisatge de Catalunya organitza el Seminari Internacional Indicadors de Paisatge. Reptes i Perspectives

El Consell d'Europa organitza la VI Trobada dels Tallers per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge per debatre sobre paisatge i patrimoni rural

Incorporació del centre de documentació de l'Observatori del Paisatge de Catalunya al CCUC

II Congrés Europeu Ciutat Verda

La Tria de l'Observatori

CQC: Countryside Quality Counts

Guardons del II Premi Mediterrani del Paisatge (Projecte PAYS.DOC)

Paisatge Digital

Natural England

Escoitar

Centre de Documentació

European Landscapes and Lifestyles: The Mediterranean and Beyond

Territorio, paisaxe e identidade: foros do instituto de estudos das identidades

'Canteras de Marés' la recuperación de un paisaje olvidado en Menorca

L'Agenda

Actes de setembre i octubre

El paisatge a la premsa

Recull actualitzat de notícies

L'OBSERVADOR

Foto

Els paisatges de la Mediterrània: una visió des del sud d'Itàlia

Daniela Colafranceschi
Arquitecta, doctora en projectes arquitectònics i professora d'Arquitectura del Paisatge a la Facultat d'Arquitectura de la Universitat Mediterrània de Reggio de Calàbria (Itàlia)

Fa prop de vint anys que ensenyo a la Universitat Mediterrània de Reggio de Calàbria i, des de llavors, em moc sovint entre les dues franges de terra al llarg de l'estret que uneix -però també separa- aquesta regió de Sicília. Amb una actitud de caràcter més aviat fenomenològic, he après a llegir aquest paisatge a través de la seva morfologia més bàsica i dels referents culturals que s'hi han imprès al llarg dels segles.

[ LLEGIR TOT L'ARTICLE ]

MOSAIC

Es crea la xarxa europea d'universitats pel paisatge UNISCAPE

Foto

El passat 26 de maig es va constituir a Florència la xarxa universitària UNISCAPE amb l'objectiu d'estimular la cooperació científica en temes de formació i recerca entre les institucions universitàries europees interessades en el Conveni europeu del paisatge. La xarxa, creada a iniciativa de la universitat IUAV de Venècia i la Universitat Mediterrània de Reggio de Calàbria, està formada per més de 30 universitats de diversos països europeus com Itàlia, Alemanya, França, Portugal, Regne Unit, Holanda i Espanya. Les universitats espanyoles que en formen part són les següents: Universitat de Girona, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Sevilla i Universitat de Las Palmas de Gran Canaria.

L'Observatori del Paisatge de Catalunya organitza el Seminari Internacional Indicadors de Paisatge. Reptes i Perspectives

Foto

Les noves polítiques de paisatge endegades a Catalunya i en molts països europeus necessiten indicadors que permetin seguir periòdicament l'evolució i l'estat dels paisatges, la satisfacció de la població amb el seu paisatge, així com l'efectivitat de les iniciatives públiques i privades en la millora dels paisatges. El debat sobre quins han de ser aquests indicadors de paisatge és avui ben viu arreu d'Europa, però encara no està resolt. Són diversos els factors que el fan realment complex: la transversalitat del concepte de paisatge, que engloba les dimensions naturals i culturals, així com una dimensió perceptiva individual i social; la relativa novetat del paisatge com a objecte de la planificació territorial i urbanística; o la voluntat de treballar amb una llista d'indicadors que siguin aplicables, que tinguin una utilitat contrastada i siguin comprensibles per la societat en el seu conjunt. És per aquest motiu que l'Observatori del Paisatge de Catalunya organitza el Seminari Internacional Indicadors de Paisatge. Reptes i Perspectives, que se celebrarà a la seu de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), a Barcelona, els dies 29 i 30 de novembre de 2007. El Seminari comptarà amb el patrocini del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, la Fundació Territori i Paisatge de Caixa de Catalunya i la Xarxa Europea d'Ens Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge (RECEP). L'objectiu del Seminari és, doncs, debatre a l'entorn dels indicadors de paisatge des de diferents perspectives disciplinàries i posar en comú algunes de les experiències més interessants en relació amb el tema existents a l'àmbit europeu. Podeu consultar el programa aquí.

El Consell d'Europa organitza la VI Trobada dels Tallers per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge per debatre sobre paisatge i patrimoni rural

Foto

El Consell d'Europa organitza la VI Trobada dels Tallers per a l'Aplicació del Conveni Europeu del Paisatge, que se celebrarà a Sibiu (Romania) del 20 al 22 de setembre de 2007, amb el títol "Paisatge i patrimoni rural". L'anterior es va celebrar a Girona el setembre de 2006, amb la participació de més de 300 representants institucionals d'arreu d'Europa. Aquest tipus de trobades, promogudes pel Consell d'Europa periòdicament des del 2002, tracten amb profunditat l'aplicació de determinats aspectes del Conveni europeu del paisatge, aprovat l'octubre de 2000. Concebudes com un veritable fòrum d'intercanvi de pràctiques i d'idees, aquestes reunions són un autèntic aparador dels nous conceptes, instruments i polítiques de paisatge desplegats arreu d'Europa en el marc de l'esmentat Conveni. La Trobada, en la qual participarà l'Observatori del Paisatge, examinarà l'experiència d'aplicació de polítiques estatals, regional i locals de patrimoni rural en el context del Conveni europeu del paisatge. Podeu consultar el programa aquí.

Incorporació del centre de documentació de l'Observatori del Paisatge de Catalunya al CCUC

Foto

El passat mes d'abril, l'Observatori del Paisatge de Catalunya va signar un conveni amb el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya per integrar el centre de documentació de l'Observatori del Paisatge al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC). Aquest catàleg permet localitzar, amb una única consulta, tots els documents de les biblioteques que formen part del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i d'altres institucions no universitàries, com el centre de documentació de l'Observatori. Des de l'abril, es va començar a catalogar els documents del centre de documentació (llibres, revistes, cd-roms, dvd...) i actualment hi ha més de 800 documents catalogats, número que augmenta periòdicament. A partir d'ara, doncs, tot el fons bibliogràfic del centre de documentació de l'Observatori del Paisatge és consultable a través del web.

II Congrés Europeu Ciutat Verda

Foto

L'associació per la integració del verd als centres urbans, Per Més Verd, organitza, els dies 23 i 24 d'octubre, al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, la segona edició del Congrés Europeu Ciutat Verda. En la seva segona edició, el Congrés Europeu Ciutat Verda esdevé un punt de trobada multidisciplinari entre gestors públics, actors econòmics i professionals que intervenen en la planificació, disseny i execució del verd urbà, amb la voluntat de superar la idea que el verd genera uns costos superiors als seus beneficis. L'objectiu està molt relacionat amb la millora de la nostra salut, la sostenibilitat del nostre entorn, l'ombra i confortabilitat de les zones d'oci, la potenciació del turisme, l'habitatge respectuós amb el paisatge, l'educació i la cultura verda. Aquest any el lema del congrés situa el valor del verd com a eix central de les jornades. El programa consta, com ja és habitual, d'una jornada de caràcter més teòric dedicada als conceptes i una altra de pràctica amb l'estudi de casos. Podeu obtenir més informació aquí.

LA TRIA DE L'OBSERVATORI

CQC: Countryside Quality Counts

Document emmarcat en el projecte Countryside Quality Counts, elaborat per Natural England, Defra (Ministeri de Medi ambient, Alimentació i Assumptes Rurals britànic) i English Heritage. L'estudi analitza mitjançant una sèrie d'indicadors quines són les vies per les quals el caràcter del paisatge del Regne Unit està canviant i les implicacions que això pot tenir a l'hora d'aconseguir un desenvolupament sostenible.

Guardons del II Premi Mediterrani del Paisatge (Projecte PAYS.DOC)

Projecte "Bones pràctiques per al paisatge", cofinançat per la Unió Europea dins del programa d'iniciativa comunitària INTERREG IIIB de l'Espai Mediterrani Occidental (MEDOCC).

PAISATGE DIGITAL

Foto

Natural England

Entitat que uneix la English Nature, la Countryside Agency i el Rural Development Service amb l'objectiu de conservar i valoritzar la natura del Regne Unit pel seu valor intrínsec i pel benestar, la qualitat de vida i la prosperitat econòmica que pot aportar.


Foto

Escoitar

Projecte de dinamització social obert i lliure, l'objectiu principal del qual és la difusió i promoció del fenomen sonor i la seva exploració amb finalitats socials i documentals.
Parteix de la premissa que l'aproximació al so d'un lloc és l'aproximació al seu patrimoni. Des del web es pot accedir a diversos sons d'arreu de Galícia.

PUBLICACIONS D'INTERÈS

Foto

European Landscapes and Lifestyles: The Mediterranean and Beyond

Roca, Z., Spek, T., Terkenli, T., Plieninger, T., and Höchtl, F. (eds.). Lisboa: Edições Universitárias Lusófonas, 2007.

Aquesta obra aporta noves contribucions per a la construcció de la història europea de la transformació de les relacions entre natura i societat, i ret homenatge a la diversitat de paisatges i estils de vida, passats i presents, al llarg de tot el continent europeu.

Foto

Territorio, paisaxe e identidade: foros do instituto de estudos das identidades

Estevez, Xerardo; Fernández, María José (eds.). Santiago de Compostela: Museo do Pobo Galego, 2007. ISBN: 978-84-88508-40-9.

El present llibre és el recull de les contribucions del fòrum Territori, Paisatge i Identitat que durant el mes de gener del 2007 l'Instituto de Estudos das Identidades del Museo do Pobo Galego va mantenir a la xarxa. Un fòrum per debatre la visió tradicional del territori i del paisatge i les transformacions que s'estan duent a terme en la seva realitat física i en la seva percepció social.

Foto

'Canteras de Marés' la recuperación de un paisaje olvidado en Menorca

Benítez, Patricia (texto); Raposo, Beatriz; Garía Pons, Jaime; Bertrán, Lluís (fotos). Dins Paisajismo. Sitges: Asflor, 2007 , núm. 13, pàgs. 56-63.

L'article, publicat a la revista Paisajismo, descriu el paisatge de les pedreres de s'Hostal resultant de l'excavació del marès a Menorca i el procés de rehabilitació i conservació d'aquests espais per a usos culturals i de gaudi paisatgístic.

Les publicacions es poden consultar al centre de documentació de l'Observatori del Paisatge.

L'AGENDA

EL PAISATGE A LA PREMSA

Observatori del PaisatgeNota: Aquest butlletí és una iniciativa de l'Observatori del Paisatge. Si desitgeu subscriure-us-hi i rebre'l per correu electrònic premeu aquí.

© 2024 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64
http://www.catpaisatge.net / observatori@catpaisatge.net