Web de l'Observatori del Paisatge

Conca de Poblet

Alguns apunts històrics sobre el paisatge de la Conca de Poblet:

  • Paisatge eminentment agrícola. El segle XII, coincidint amb la reconquesta, va ser l'origen de la majoria dels nuclis habitats actuals. El monestir de Poblet, d'aquella època, va fomentar una agricultura i una ramaderia organitzades en granges, i va introduir el cultiu de la vinya, que va arribar a la seva màxima expansió durant l'última dècada del segle XIX. Malgrat l'embat de fil·loxera el 1893, que va fer desaparèixer molts conreus de vinya, aquesta és actualment predominant a la Conca de Poblet, adscrita, en bona mesura, sota la Denominació d'Origen Conca de Barberà.
  • Els cultius de caràcter herbaci s'estenen especialment al nord de Sarral i Rocafort de Queralt i al voltant de Montblanc. Va ser precisament a conseqüència de la fil·loxera que aquests conreus, formats per cereals i plantacions d'ametllers, oliveres i avellaners, van guanyar importància a la Conca de Poblet. A l'inici del segle XX, i com a resultat de la crisi agrària, es van començar a abandonar les terres menys productives, les de més difícil accés, amb sòls més prims i de més pendent. Actualment les brolles de pi blanc ocupen aquests terrenys.
  • Durant la dècada dels anys setanta del segle XX es va iniciar el desenvolupament industrial de la comarca, amb la construcció d'infraestructures com l'autopista o línies d'electricitat, i d'alguns polígons industrials a Montblanc i rodalies. Més recentment, el TGV també forma part d'aquest paisatge.

Més informació de la Conca de Poblet en el Catàleg de paisatge del Camp de Tarragona:

TORNAR

© 2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net