Web de l'Observatori del Paisatge

El context

L'estudi de la hist˛ria del paisatge a Catalunya

Alguns dels grups que estudien el territori des d'una perspectiva hist˛rica a Catalunya sˇn:

Els paisatges actuals sˇn el resultat de segles d'hist˛ria. Les empremtes del passat que perviuen al territori no tan sols contribueixen a definir el carÓcter d'un determinat paisatge i la seva identitat, sinˇ que tambÚ constitueixen elements bÓsics per a pensar-ne el futur.

Caracteritzaciˇ hist˛rica del paisatge

Els estudis de caracteritzaciˇ hist˛rica del paisatge pretenen reconstruir el paisatge hist˛ric i mostrar com els canvis que s'hi han produ´t al llarg dels segles encara sˇn presents en el paisatge actual. Aquesta mena d'estudis persegueixen alhora conŔixer mÚs bÚ el passat i esdevenir un instrument ˙til per als gestors i planificadors del territori, a mÚs de ser una poderosa eina de sensibilitzaciˇ i educaciˇ en el paisatge i en la hist˛ria.

Aquests estudis tenen una gran tradiciˇ a Anglaterra i a la resta de la Gran Bretanya; a mÚs, la metodologia emprada amb Ŕxit en aquests pa´sos s'ha aplicat recentment en alguns territoris mediterranis. Des de l'any 2000, els estudis de caracteritzaciˇ hist˛rica del paisatge s'han adaptat i vinculat als principis del Conveni europeu del paisatge.

Principals referents europeus

L'origen dels estudis de caracteritzaciˇ hist˛rica del paisatge es troba a Anglaterra, concretament a la penÝnsula de Cornualla, l'any 1994. El programa governamental que desenvolupa aquest tipus d'estudis (en anglŔs, Historic Landscape Characterisation o HLC), promogut per l'agŔncia English Heritage, preveu elaborar mapes que reflecteixin les caracterÝstiques del paisatge hist˛ric d'un territori; identificar els buits i les mancances en les recerques hist˛riques i arqueol˛giques fetes anteriorment; fer possible la participaciˇ de la gent que viu en el territori, i proveir d'informaciˇ els organismes responsables de la gestiˇ i la planificaciˇ del territori. Un percentatge molt gran dels districtes anglesos ja disposen dels seus respectius estudis de caracteritzaciˇ hist˛rica del paisatge, elaborats d'acord amb uns criteris bÓsics similars.

Darrerament, a Anglaterra tambÚ s'ha comenšat a treballar en programes de caracteritzaciˇ hist˛rica del paisatge costaner (en anglŔs, Historic Seascape Characterisation o HSC), on s'intenten comprendre mitjanšant l'˙s de mapes els processos culturals que han permŔs donar forma al paisatge actual de les costes i de les zones marines.

A Esc˛cia el projecte de caracteritzaciˇ del paisatge hist˛ric rep el nom d'Avaluaciˇ Hist˛rica de l'┌s del Territori (en anglŔs, Historic Landuse Assessment o HLA). ╔s un projecte impulsat conjuntament entre les entitats Historic Scotland i Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland (RCAHMS). En el cas escocŔs, el projecte HLA es fonamenta en mapes sobre l'origen hist˛ric dels diferents usos del s˛l, segons el perÝode, les formes i les funcions. En el moment actual s'ha cartografiat mÚs del 65% del paÝs.

L'any 1998 van comenšar a preparar-se a GalĚles estudis del carÓcter del paisatge hist˛ric de 58 zones establertes en el Registre de Paisatges d'InterŔs Hist˛ric de GalĚles impulsats pels organismes governamentals Cadw i Countryside Council for Wales. El mateix Cadw tambÚ promou estudis del carÓcter del paisatge hist˛ric urbÓ.

A Irlanda de moment s'han fet estudis de caracteritzaciˇ hist˛rica del paisatge, a partir de la metodologia anglesa, en alguns comtats de l'illa: Offaly, Westmeath o Laois, i tambÚ a Limerick, Roscommon, Louth, Kerry i Fingal, promoguts pel Heritage Council.

A Holanda el Ministeri de Cultura desenvolupa des de fa bastants anys programes amb el nom de Biografia del Paisatge, que aporten una visiˇ integrada de l'evoluciˇ dels paisatges culturals dels Pa´sos Baixos, tant des de les dinÓmiques naturals com des de les humanes, aixÝ com informaciˇ molt ˙til per als planificadors i gestors del territori a totes les escales, des de l'estatal a la local..

La Universitat de Newcastle i la Universitat d'Edimburg han aplicat la metodologia de caracteritzaciˇ hist˛rica del paisatge per intentar interpretar com i quan es van crear diferents paisatges de dos territoris situats a l'illa de Naxos, a GrŔcia, i a la rodalia de Silivri, a TrÓcia, Turquia, respectivament.

© 2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net