Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

15 de Junio de 2017

Una muralla d'erms

La falta de pagesos i les expectatives urbanístiques ocasionen que 621 hectàrees de l’horta de Lleida, la meitat a tocar de la ciutat, estiguin abandonades.

La Paeria crea un sistema de cessió de finques en custòdia.

EVA POMARES El Punt Avui - [Crónica]

Foto

L’estratègia de la Paeria és esperonar el retorn de l’activitat agrària, amb la implantació de nous conreus i transformació de producte Foto: ACN.

Mor l’asfalt i el verd dels conreus transforma el paisatge. Amb 19.000 hectàrees, l’horta és l’indiscutible pulmó verd de Lleida. No obstant això, els darrers anys els canvis socials i econòmics han provocat que 621 hectàrees de l’horta s’hagin deixat de cultivar. És una superfície petita, el 4%, de les aproximadament 19.000 hectàrees de l’horta, però la meitat d’aquests erms encerclen la ciutat, alguns a tocar dels edificis. Jaume Pedrós, coordinador a Lleida de la Unió de Pagesos, explica: “Cada cop hi ha més finques abandonades al voltant dels pobles. Són les antigues hortes, que els fills ja no tenen interès a cultivar i no són rendibles”. La Paeria pretén revertir la tendència mitjançant un sistema de cessió en custòdia de les finques per incentivar la recuperació de cultius i del paisatge.



Els nous erms esdevenen “un cau de perills” apunta Pedrós. Així, incentiven la presència de senglars i conills, que esdevenen plagues pels conreus i ocasionen problemes de seguretat viària prop de la ciutat. Aquestes muralles verdes ermes, amb fruiters abandonats, són focus potencials de malalties agrícoles, com el foc bacterià, cap els conreus en producció veïns. I en cas d’incendi, són un factor de perill prop dels habitatges. Les causes de l’abandó són múltiples. Fèlix Larrosa, regidor de l’Horta, detalla: “Alguns propietaris han deixat morir les finques, amb l’expectativa que la seva proximitat a la trama urbana convertís aquest sòl en urbanitzable. També hem detectat problemes per execucions hipotecàries -com ara deutes amb els regants-, contenciosos d’herències i falta de relleu generacional”. La nova estratègia municipal, anunciada aquesta setmana, preveu la creació d’un registre de finques en custòdia municipal. La Paeria contactarà els propietaris de les 374 parcel·les no cultivades i els en demanarà la cessió voluntària i gratuïta per 7 anys, durant els quals no podran fer-hi cap arrendament. El mateix consistori posarà a l’abast dels emprenedors agraris les finques en custòdia, prioritzant les noves incorporacions al sector agrari, així com les entitats agràries i socials amb projectes vinculats a la producció d’aliments i la valorització del paisatge. Larrosa avança: “Promourem els projectes de transformació i comercialització de productes agrícoles”. A l’horta, ja hi ha alguna experiència d’aquest tipus, com l’elaboració de melmelades. “Volem reforçar el treball cooperatiu i posar en marxa infraestructures comunes, com ara obradors, per aconseguir una massa crítica suficient per a atraure inversions”. En algunes partides, les finques són massa petites per treure’n rendibilitat amb fruiters i la Paeria pretén incentivar nous cultius i horta.



Unió de Pagesos veu bé la iniciativa: “De la mateixa manera que és necessari gestionar els boscos, tampoc es poden tenir trossos abandonats. L’horta no pot ser una selva. N’hem de ser tots conscients i posar-hi solucions”. En definitiva, es tracta de “permetre que la taca verda entri a la ciutat, i no a l’inrevés”, resumeix Larrosa.



CONDICIONS



Els propietaris que cedeixen en custòdia les finques, no n’hauran de pagar l’IBI. A més, la Paeria, “en la mesura de les disponibilitats pressupostàries i de l’interès de la finca” podrà arranjar-la per adequar-la a les necessitats dels projectes agraris o paisatgístics.


© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net