Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

27 de Junio de 2016

Les estacions signaran un conveni de compromís amb el paisatge i el medi

Bondia - (Andorra) [Crónica]

Foto

En el marc de l'Estratègia nacional del paisatge, les estacions d'esquí firmaran les properes setmanes un conveni de responsabilitat paisatgística i amb el medi ambient impulsat pel Govern. L'acord, que signaran Grandvalira i Vallnord a través de Ski Andorra, s'encamina a fer unes "estacions més sostenibles" i referma la tasca que ja s'està fent els darrers anys en aquest sentit, tal com va explicar la directora d'Operacions de Grandvalira-Saetde, Verònica Canals.

Ja el 2012 el Govern va publicar la guia d'integració paisatgística de les estacions d'esquí, amb un seguit de recomanacions i aspectes a millorar, que ara quedaran plasmats en el nou conveni. En línies generals, es vol actuar en aspectes que fan referència a la gestió del territori, la modificació de la topografia, els accessos i aparcaments, les infraestructures tècniques, la gestió de la fabricació de la neu artificial, la vegetació i els equipaments i serveis. Canals va assenyalar actuacions que ja s'apliquen, com la utilització de carburants AdBlue, que contaminen menys, per als ginys mecànics. També intenten rendibilitzar al màxim la producció de neu "per gastar menys", fan construccions sostenibles que funcionin, per exemple, amb geotèrmia i segueixen la normativa ISO 14001 pel que fa a la gestió de la restauració i l'escola d'esquí (en qüestions de reciclatge, per exemple).

Canals va exposar que les estacions tenen "un munt d'obligacions" mediambientals, que ara quedaran ben plasmades al conveni. D'aquestes, cal anar amb molta cura amb el respecte pel paisatge i la vegetació autòctona. La protecció de les zones de molleres, que no es poden tocar, és un dels punts que hi quedaran inclosos, així com una sèrie de paràmetres a tenir en compte si es vol fer una obra nova. Pel que fa a la vegetació, entre les actuacions que ja es duen a terme a Saetde aquest estiu s'utilitzaran 15.000 quilos d'adob i es plantarà 5.000 quilos de granes "per resembrar el que s'ha fet malbé durant l'hivern". També planten arbres i flora autòctones de la zona i partint de les recomanacions de Medi Ambient.

Una de les mostres d'aquest compromís amb el medi ambient per part de Grandvalira són les jornades de neteja que organitzen amb els treballadors de l'estació i els clubs d'esquí. Pel que fa a la de la setmana passada, van pentinar les pistes des del Funicamp fins al Pas de la Casa. Van omplir cinc contenidors: un amb 580 quilos de fusta, un amb 400 quilos de plàstic, un amb 440 quilos de residus varis, un amb 340 quilos de ferralla i, finalment, un de més gran que la resta amb 660 quilos de fusta (la quantitat de fusta es deu sobretot a les baranes separadores de pistes, que ja no es poden reutilitzar). En volum, va ser una mica superior al de l'any passat. La voluntat és repetir la jornada amb escolars de la parròquia.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net