Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

17 de Febrero de 2015

El Lluçanès impulsa acords de pastura per prevenir incendis

Vinculen Consorci, ramaders i l'Associació de Propietaris Forestals.

XAVIER BARDOLET El 9 nou - [Crónica]

Foto

Un moment de la firma dels acords entre ramaders del Lluçanès i propietaris forestals, dimarts a la seu del Consorci. Xavier Bardolet

La seu del Consorci del Lluçanès, a Santa Creu de Jutglar, va acollir la signatura dels primers acords de pastura que vinculen l'Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès i ramaders de la comarca. És una iniciativa tutelada des del mateix Consorci i que, com explicava la seva tècnica, Laura Megias, pretén consolidar els treballs de gestió forestal que s'han començat a fer des de l'associació i que la presència de bestiar "ajudarà a reforçar, ja que contribueix a mantenir net el sotabosc". La firma dels acords de pastura, quatre aquesta setmana i que s'allargaran amb tres més a curt termini, dóna forma jurídica a una relació que fins ara ja havia existit en alguns casos, "però que volem fer més ferma", deia el president del Consorci i alcalde de Prats de Lluçanès, Lluís Vila. Es fa des de la cooperació mútua i, en principi, sense contraprestacions econòmiques entre les dues parts. Es tracta, en tots els casos, de finques de bosc vinculades a l'Associació de Propietaris on s'han fet treballs previs de gestió i que, allà on no existeixin, es completaran amb punts d'aigua, noves desbrossades o tanques per acotar, si és el cas, l'àmbit de la pastura dins la finca. La Diputació col·labora en el finançament del projecte. Els acords són per cinc anys i preveuen, de mitjana, una inversió inicial de 100 euros per hectàrea.

De retruc, els acords de pastura també han de ser un instrument útil en la prevenció d'incendis. "Al Lluçanès tenim un 60% del territori que és massa forestal", va destacar el president de l'Associació de Propietaris, Josep M. Giravent. L'entitat es va constituir el 2010 amb els primers set socis i ara ja en són una trentena. Amb tot, la propietat dels boscos del Lluçanès està molt atomitzada, amb un miler de propietaris, la gran majoria de finques molt petites.

Durant la presentació dels acords, Giravent va desmentir que el saldo sobrant de nitrogen que no quedi cobert pel bestiar assignat als terrenys de pastura es pugui compensar en altres punts, en al·lusió a les granges de porcs. Un dels assistents havia mostrat dubtes.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net