Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

18 de Diciembre de 2014

Les oliveres del Sénia opten al Premi del Paisatge del Consell d'Europa

La Mancomunitat de la Taula del Sénia va presentar la candidatura, que ha estat escollida per un comitè d'experts per representar Espanya en aquest guardó.

M.M Diari de Tarragona - [Crónica]

Foto

Una de les oliveres mil·lenàries del terme municipal de la Sénia, al Montsià. Foto: Joan Revillas

El paisatge de les olivers mil·lenàries del territori del Sénia ha estat la candidatura seleccionada pel govern de l'Estat per participar en el Premi del Paisatge del Consell d'Europa 2015. Presentada per la Mancomunitat de la Taula del Sénia, la candidatura ha tingut també el suport dels governs d'Aragó, Catalunya i el País València.

El premi té el seu origen en el Conveni Europeu del Paisatge (CEP) i es va engegar l'any 2009 amb caràcter biennal, per la qual cosa fins ara hi ha hagut tres premis: 2009, 2011 i 2013, que es van atorgar al Parc de la Deule de la ciutat de Lille (França), la restauració paisatgística de la localitat de Carbonia (Itàlia) i el paisatge de la vall fluvial de Szprotawa (Polònia), respectivament.

Cadascun dels 47 països que formen el Consell d'Europa escull la candidatura que el representarà en aquest premi, que es lliurarà l'any que ve.

A Espanya s'encarreguen de la selecció conjuntament els ministeris d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient;i el d'Educació, Cultura i Esport, juntament amb un jurat format per experts en la matèria, com ara un catedràtic de Geografia i una arquitecta especialitzada en ordenació del territori.

Aquest jurat ha valorat el projecte Paisatge d'Oliveres Mil·lenàries del territori del Sénia com a candidat espanyol al premi, pels seus valors com a element essencial de la política de gestió, protecció i ordenació del paisatge, d'acord amb el Conveni Europeu del Paisatge.

EXEMPLE DE COL·LABORACIÓ

S'han tingut en compte els seus plantejaments de sostenibilitat territorial, econòmica, social, cultural i ambiental, així com "l'exercici de governança interregional que implica la cooperació de tres comunitats autònomes diferents sobre un mateix paisatge".

Així mateix, s'ha valorat especialment la capacitat de reacció davant el declivi d'aquest espai, mitjançant l'esforç desenvolupat entre agents públics i privats, "per crear un model de gestió que fan sostenible el manteniment de l'olivera mil·lenària, senyal d'identitat del paisatge mediterrani".

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net