Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

27 de Septiembre de 2014

Sant Miquel, porta d'Olot

Els veïns decidiran amb tècnics privats i municipals les accions concretes perquè aquest barri es desenvolupi al mateix ritme que la resta de la ciutat. Acabada la diagnosi, es duran a terme les actuacions a partir de dos eixos.

JORDI CASAS El Punt Avui - [Crónica]

Foto

La valorització del barri amb el seu entorn natural privilegiat i amb l'espai urbà més proper són dues de les principals línies de treball del projecte. Foto: J.C.

El barri de Sant Miquel d'Olot és una de les portes d'entrada a la ciutat. De fet, la que articula el trànsit de vehicles i de persones entre el centre i els sectors de les Tries i la Canya i punt de partida d'un dels extrems del vial Sant Jordi, que fa de variant. Té també molta densitat de població, cosa que permet que hi hagi un comerç actiu propi i molt de dinamisme social. Són moltes les potencialitats que té aquesta zona i que, a partir d'ara, es posen sobre la taula perquè els veïns i la resta de la ciutat creïn i comparteixin estratègies de desenvolupament. Els veïns senten que el barri ha perdut pistonada respecte als altres barris d'Olot i volen reenganxar-se al tren. Per això l'Ajuntament ha encarregat a l'empresa especialitzada Paisaje Transversal l'estratègia per aconseguir-ho. És el projecte Sant Miquel +B. Sumem des dels barris. Aquesta estratègia té una doble direcció, perquè ni el barri es pot permetre quedar més enrere ni la resta de barris poden permetre's perdre els actius de Sant Miquel.

Els tècnics han analitzat la realitat del barri a partir de moltes entrevistes i activitats participatives. Així, han arribat a la conclusió que Sant Miquel és un barri que, tot i que disposa de recursos i potencials molt rellevants, té una imatge negativa. Amb els anys, s'hi ha produït una acumulació de persones nouvingudes, tot i que, segons els tècnics, atribuir les deficiències de Sant Miquel a l'alta taxa de població estrangera és confondre les causes amb els símptomes.

La situació d'abandonament que el barri ha sofert en les últimes dècades, la baixa qualitat de l'espai públic o l'efecte de les infraestructures i les grans peces industrials i comercials són factors que l' han convertit, comparativament, en un barri poc atractiu. Aquesta diferència pel que fa a altres barris, tal com remarca la radiografia de Paisaje Transversal, ha provocat l'entrada de població de rendes més baixes, però en cap cas s'ha d'entendre això com el factor desencadenant de la deterioració del barri, sinó més aviat com un fet que se'n deriva.

Ahir, i coincidint amb l'inici de la festa major d'aquest barri, els promotors de l'estudi van anunciar el final de la primera fase del procés participatiu i van fer públiques les dues línies estratègiques a partir de les quals, i amb la participació dels veïns i de la resta de la ciutat, es concretaran les actuacions que cal dur a terme.

La primera és la que té a veure amb el dia a dia del barri: aconseguir un espai públic de qualitat, valorar la riquesa paisatgística que envolta el barri i fer un barri més amable i habitable. La segona és la que parteix de la constatació que Sant Miquel és un barri actiu i atractiu en el context de la ciutat. Per això es proposa dissenyar la relació urbanística amb la futura escola d'art i el nucli antic, i la connexió amb el Parc Natural de la Garrotxa (espai entre els volcans Montsacopa i Garrinada), potenciar l'actiu de barri d'acollida i convivència en què s'ha convertit, etc. El futur del barri està, doncs, en mans dels veïns.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net