Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

14 de Enero de 2014

La Roca reclama a Foment que faci la integració paisatgística promesa de la línia de l'AVE

L'Ajuntament denuncia que no s'han reparat camins ni replantat nova vegetació als talussos.

El9nou.cat - [Crónica]

Foto

L'Ajuntament de la Roca reclama a l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) que executi el projecte d'integració paisatgística que es va anunciar fa tot just un any i que preveia una inversió de 4,5 milions d'euros per al tram entre Vilanova, Montornès i la Roca.

"Estem igual que fa un any. L'obra no s'ha executat", lamenta l'alcalde Rafael Ros (CiU). "Van marxar i ho van deixar malament i ja no han tocat res més". Els tres ajuntaments tenen prevista una trobada per parlar del tema i demanar explicacions tots junts a l'Adif, explica Ros.

La llista de greuges de la Roca és llarga. Inclou camins en males condicions. "Tots els vials que feien servir al voltant de la traça estan el mal estat". Talussos que no s'han revegetat i que provoquen desplaçaments de terres quan plou. "Ens passa a l'accés de Can Borrell". Llocs on es van fer abocaments de terres restants on no s'ha plantat nova vegetació com a Can Ribes o s'obre el dipòsit de Can Prat. També s'han malmès algunes de les actuacions de millora que sí que van fer. Per exemple, ha passat al gual inundable que es va construir sobre el riu Mogent a la zona de Can Perdiu. Es va fer una plataforma central de formigó però no es van protegir els laterals. "La terra no estava compactada ni es va fer cap escullera per protegir-la. Quan el riu va créixer per unes pluges se la va emportar", explica Ros. Ara, el gual està inutilitzat i enmig de la llera ha quedat una plataforma de formigó.

QUEIXES A VILANOVA

L'alcalde de Vilanova, Oriol Safont (UpV), admet que "alguna cosa sí que s'ha fet però no la totalitat". "L'impacte a Vilanova és menor que a la Roca". Amb tot, hi ha camins que també han quedat sense arreglar o talussos on no s'ha fet cap mena de plantació. Les millores que es van executar van fer-se mentre duraven els treballs i, especialment, als camins més utilitzats per veïns a través de les queixes que es van anar canalitzant. Vilanova va presentar al·legacions al projecte d'integració paisatgística que va rebre però no ha rebut cap mena de resposta. Safont es queixa de l'actitud de l'Estat, que actua "amb la supremacia de l'administració gran que té els diners".

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net