Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

20 de Enero de 2014

El Priorat busca ser reconegut com a paisatge cultural agrícola

Actualment, la candidatura impulsada per l'associació Prioritat està inclosa a la llista indicativa del Ministeri de Cultura, pas previ a la presentació a la UNESCO.

Delcamp.cat - [Crónica]

Foto
Foto

(1) El Priorat vol ser reconegut com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània per la UNESCO (2) Roser Vernet i Rafael López-Monné durant la presentació de la candidatura a la Vilella Alta.

El Priorat opta a ser reconegut paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània per la UNESCO perquè la comarca és l'únic territori de muntanya mediterrània on l'agricultura és viva i aquesta continua marcant la vida dels seus habitants. Aquest reconeixement és un dels principals objectius de l'associació Prioritat, que és qui impulsa la candidatura. Ahir diumenge, 20 de gener, es va presentar al Casal de la Vilella Alta aquest projecte. En l'acte, organitzat pel Centre d'Estudis de la Vilella Alta, hi van intervenir dos membres de Prioritat, Rafael López-Monné, professor de geografia de la URV i fotògraf, i Roser Vernet, presidenta de la Fundació Quim Soler. La presentació va arrancar de la mà de López-Monné, que, partint de la pregunta si el paisatge existeix o no, va anar explicant com havia sorgit, al llarg de la història, el concepte de paisatge, habitualment descrit com allò que es presenta davant dels ulls, però no només, sinó també "la manera com la gent el percep", per concloure que el paisatge "es construeix" i, per tant, "el construeixes o te'l construeixen". Per aquesta raó, va continuar Vernet, l'any 2007 es va constituir Prioritat, amb tres objectius: conèixer el propi territori del Priorat, reconèixer-lo i fer que sigui reconegut, en aquest cas, com a patrimoni mundial.

Pel que fa a la candidatura, Vernet va explicar que a Prioritat treballen en tres fronts: fer conèixer, en primer lloc, a la gent de la comarca el concepte de paisatge cultural, és a dir, la relació del territori amb les persones que l'habiten; en segon lloc, com que les candidatures les presenten els estats, treballar perquè l'Estat espanyol accepti aquest projecte i el presenti a la UNESCO, i, finalment, en el pla acadèmic, treballar en el dossier en el qual s'exposa l'estudi sobre el patrimoni immaterial, el saber fer, els costums, de la comarca, per demostrar que es compleixen els requeriments perquè s'assoleixi aquest reconeixement. A més, també s'hi exposen "les garanties per mantenir el valors que tenim i la creació d'un sistema de gestió del territori per preservar aquests valors". Vernet va continuar explicant que "l'important de tot això és el procés i no tant el reconeixement", i per tant que s'ha de "crear un model de desenvolupament de territori, a escala humana, sense vendre's l'ànima al diable". L'acte va acabar amb un debat sobre les implicacions que tindria per a la comarca i els seus habitants aquest reconeixement, tant des del punt de vista de l'impacte econòmic com de gestió del territori.

PAS A PAS, LA CANDIDATURA VA FENT CAMÍ CAP A LA UNESCO

A dia d'avui, el projecte es troba sobre la taula del Ministeri de Cultura espanyol, que el va incloure a la llista indicativa de les candidatures que podran ser presentades. A la tardor se sabrà si el Ministeri l'accepta o no; en cas afirmatiu, el 2015 seria presentat a la Convenció del Patrimoni Mundial de la UNESCO i el reconeixement, a la fi, podria arribar el 2016. Abans, però, a l'abril del 2012, la candidatura ja havia rebut el suport del Parlament de Catalunya amb una declaració institucional; el 2013 la Generalitat va donar el vistiplau a l'avantprojecte perquè fos defensat davant del Consell del Patrimoni Històric de Madrid, que finalment l'ha inclòs a la llista indicativa. Actualment, formen part de Prioritat les dues denominacions d'origen de la comarca, la DOQ Priorat i la DO Montsant, l'Associació d'Oleïcultors del Priorat, Unió de Pagesos, i altres col·lectius socials i econòmics prioratins, i a més es compta amb el suport, entre altres, del Consell d'Alcaldes i del Consell Comarcal de Priorat, la Diputació de Tarragona, el Parlament de Catalunya i la URV, amb els quals s'ha establert diversos convenis de col·laboració.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net