Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

1 de Octubre de 2013

Petits paisatges de la ciutat recuperats

Dins el programa 'Petits Paisatges de Barcelona' es recuperen i es dona valor a objectes i detalls quotidians que formen part de la memòria històrica de la ciutat.

La Vanguàrdia - [Crónica]

Foto

La restauració del Torn dels Orfes ja ha finalitzat, on s'ha actuat a la façana del carrer de Ramalleres, 17, on antigament hi havia la Casa de la Misericòrdia, fundada el 1583 i actualment hi ha la seu administrativa del districte de Ciutat Vella. La senyalització amb la placa 'Petit paisatge de Barcelona' d'aquest i d'altres quatre elements singulars com ara La metralla de Sant Felip Neri, La Gamba de Mariscal, El Rellotge del Sifó i El Rellotge dels Llums, s'emmarca dins d'un programa d'actuació impulsat per l'Institut que té per objectiu recuperar i posar en valor objectes i detalls quotidians que confereixen caràcter a la ciutat i formen part de la memòria històrica dels barcelonins.

EL TORN DELS ORFES

La història del Torn dels Orfes es remunta a finals del segle XVI. Al carrer de Ramalleres, 17 hi havia la Casa de la Misericòrdia. Qui volia deixar-hi un nadó de forma anònima, el col·locava al torn i feia girar la roda. L'escletxa que hi ha a l'esquerra del torn servia per deixar-hi almoines.

SANT FELIP NERI

Un altre racó senyalitzat amb la placa Petit paisatge és La metralla de Sant Felip Neri, on el 30 de gener de 1938 dues bombes llançades pels avions feixistes italians van caure a la plaça de Sant Felip Neri i van matar 42 persones. Els forats que hi ha a la façana de l'església són testimoni dels fets. A partir d'ara la placa Petit paisatge, col·locada al paviment, just davant de la façana de l'església recorda aquest trist fragment de la història de Barcelona.

LA GAMBA DE MARISCAL

A Ciutat Vella, un altre dels elements singulars que s'ha senyalitzat és La Gamba de Mariscal, el suculent crustaci dissenyat per Xavier Mariscal, es va instal·lar com a reclam a la teulada del restaurant Gambrinus. La singular escultura, de 7 metres de llargada, feta de polièster, coure i ferro pel mestre faller Manolo Martí, es va instal·lar el 1987 en un dels cinc edicles del remodelat moll de la Fusta i l'any 2000 va ser cedida a l'Ajuntament.

EL RELLOTGE DELS LLUMS

A l'Eixample s'ha senyalitzat amb la placa Petit paisatge és El rellotge dels Llums, instal·lat l'any 1929 al paviment del carrer de Rocafort, 2, amb motiu de l'Exposició Internacional de Barcelona. Aquest rellotge, creat per Juan Cabrerizo amb pedra artificial, ferramenta de llautó i discs de vidre glaçat, marca les hores i els minuts amb llums i conté unes ales daurades que representen el déu Hermes. El 2005 l'Institut del Paisatge Urbà va recuperar i posar en hora aquest rellotge que forma part de la col·lecció de Petit paisatges de la ciutat.

Barcelona ha finançat el cost d'aquestes actuacions amb fons privats derivats de les compensacions paisatgístiques que generen les lones publicitàries autoritzades en façanes en obres. Actualment l'Institut del Paisatge Urbà està restaurant els dos semàfors més antics de la ciutat, instal·lats a finals dels anys 40 a les cruïlles del carrer de Comte d'Urgell amb els carrers de Buenos Aires i Londres. Les obres de reparació d'aquest Petit paisatge finalitzen el proper 1 de novembre.

A la ciutat hi ha un total de 6 elements identificats amb la placa Petit paisatge de Barcelona, que és d'acer i està integrada al paviment. La primera placa es va posar al Termòmetre de Can Cottet al juliol del 2011. Està previst posar més plaques per identificar i posar en valor d'altres petits paisatges que hi ha per tota la ciutat. També està previst seguir descobrint nous elements fins ara oblidats i restaurar-los per recuperar-los i mantenir-los vius en la memòria col·lectiva dels barcelonins. Aquests i molts d'altres elements singulars estan recollits a l'aplicació mòbil BCN Paisatge www.bcn.cat/paisatge .

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net