Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

9 de Septiembre de 2013

La Taula del Sénia recorre a Europa per conservar el paisatge de l'olivera

El projecte inclou la promoció dels olis de varietats tradicionals i compta amb el suport econòmic i tècnic dels governs de Catalunya, València i Aragó.

M. MILLAN Diari de Tarragona - [Crónica]

Foto

Foto: Joan Revillas

La Mancomunitat de la Taula del Sénia, que agrupa 27 municipis ‘fronteres' de Catalunya, València i Aragó, ha decidit centrar el seus esforços en la promoció de les oliveres i els olis que es produeixen en aquesta àrea, en col·laboració amb el sector.

Primer van ser les oliveres mil·lenàries i ara la iniciativa s'ha ampliat a totes les varietats tradicionals d'aquest conreu, que conformen el paisatge i la cultura del territori. Així, l'ens ha demanat dos projectes Life a la Unió Europea, per tal de treballar en la seva promoció i en el desenvolupament rural.

Un dels projectes s'impulsa en col·laboració amb diferents països de l'àrea mediterrània que compten també amb oliveres monumentals, com ara Itàlia, Portugal, Tunísia o el Líban. L'objectiu és fomentar les bones pràctiques dels conreus per conservar les oliveres mil·lenàries.

El segon projecte és exclusiu de la Taula del Sénia i compta amb el suport econòmic i tècnic dels governs de Catalunya, València i l'Aragó, a través dels seus respectius instituts de recerca agroalimentària (l'IRTA en el cas català). Si s'aconsegueix la subvenció europea, l'objectiu de la iniciativa és la conservació del paisatge de la zona, amb el conreu de l'olivera en les seves varietats tradicionals, a partir de la promoció dels olis que produeixen. 'Es tracta de posar en valor aquesta riquesa natural que tenim;que no s'arranquin aquests arbres per plantar-hi explotacions intensives d'olivera o cítrics', comenta al Diari la gerent de la mancomunitat de la Taula del Sénia, Teresa Adell.

Una de les línies d'actuació, en les quals ja s'ha començat a treballar, és la creació i promoció d'olis monovarietals, elaborats a partir d'olives fargues, morrudes o sevillenques, típiques de la zona, a més de l'oli de les oliveres mil·lenàries.

Aquest projecte va rebre ahir mateix el suport explícit dels representants dels departaments d'agricultura de les tres comunitats autònomes, en una visita a diferents municipis i espais del territori del Sénia.

Per la banda catalana hi van ser presents el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i el director dels serveis territorials a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal. La comitiva va visitar els museus naturals d'oliveres mil·lenàries de la Jana (Baix Maestrat)i l'Arión a Ulldecona, a més dels exemplars existents a Pena-roja de Tastavins (comarca del Matarranya).

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net