Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

24 de Junio de 2012

Retiren la gran antena del Puigllançada

Es recupera a l'estat original el cim del Puigllançada, dins el Parc natural del Cadí-Moixeró

Berguedà Actual - [Crónica]

Foto
Foto

(1) L’antena del Puigllançada, fa uns tres anys (2) Vista actual del cim del Puigllançada (Foto: baga.cat)

Bagà (baga.cat, ajuntament de Bagà – Parc Natural Cadí-Moixeró).- Aquesta setmana passada s'han acabat els treballs de retirada de l'antena repetidora de telefonia fixa del cim del Puigllançada, una de les instal·lacions més antigues dins el Parc natural del Cadí-Moixeró, obsoleta des de fa anys.

La iniciativa, sorgida del Parc natural del Cadí-Moixeró, ha estat liderada per l'Ajuntament de Bagà que ha realitzat tota la tramitació administrativa com a propietaris dels terrenys en els que es trobava el repetidor; i ha tingut el recolzament del Consell Comarcal del Berguedà i el Consorci Turístic de l'Alt Berguedà.

El requeriment realitzat per part de l'Ajuntament de Bagà a la companyia Movistar, propietària de l'antena de telefonía fixa que des de fa molts anys coronava el cim del Puigllançada, demanava a la companyia l'arranjament de les instal·lacions del repetidor, o en el seu cas la seva eliminació si aquest equipament ja no tenia un ús concret. En els darrers anys l'antena i la tanca perimetral havien sofert una important degradació que, a més de l'impacte paisatgístic evident, suposaven un perill potencial per a les persones que accedien al cim, atès el lamentable estat de la tanca amb nombrosos ferros caiguts o trencats, i a la facilitat que hagués suposat per a una persona la possibilitat d'enfilar-se a la pantalla.

La resposta ponderada de l'empresa Movistar ha estat el desmantellament de l'antena i la seva tanca perimetral de protecció. Els treballs s'han desenvolupat amb un gran respecte a l'entorn, amb la retirada de tots els materials i la restauració del terreny a l'estat original. Qualsevol persona que pugi a partir d'ara al cim del Puigllançada comprovarà que no es troba cap rastre del repetidor o de l'antiga tanca, i que la restauració del cim ha estat complerta i feta amb molta sensibilitat. El procés natural de revegetació dels prats subalpins que comença ara, permetrà la recolonització per part de la flora característica de la zona, i la restauració definitiva d'aquest hàbitat d'alta muntanya situat a2.400 metresd'alçada.

Aquesta actuació, que suposa la desaparició d'un element que havia esdevingut característic del paisatge del Berguedà, ha permès la recuperació de la part culminal d'una muntanya que és visible des de bona part de la vall del Llobregat, la propera estació d'esquí deLa Molina,la Cerdanyai des d'altres muntanyes dels Pirineus ila Catalunya Central. Cal destacar el llarg procés administratiu que ha portat a terme l'Ajuntament de Bagà fins assolir aquesta fita, donant alhora d'aquesta manera, compliment de forma destacada ala Cartadel Paisatge del Berguedà, promoguda des del Consell Comarcal i signada pels municipis berguedans.

Sens dubte aquesta actuació esdevé una de les més importants desenvolupades en els darrers anys en el Parc natural del Cadí-Moixeró d'eliminació d'instal·lacions en desús, per preservar i recuperar el paisatge natural d'aquest emblemàtic espai protegit.

ANTENA PASSIVA

L'antena retirada, similar a una altra que hi ha a la Figuerassa, és un panell reflectant que s'utilitza en radioenllaços per microones. Es tracta d'un rectangle metàl·lic de fins a 10 x 10 metres, sòlidament ancorat que fa les funcions de mirall, on reboten les ones de l'enllaç. La seva utilització, en tecnologia analògica per damunt d'1 GHz, es va generalitzar per a la telefonia fixa als anys 70.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net