Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

2 de Noviembre de 2011

Camprodon net i polit

Martí Pujol comença el seu tercer mandat com a regidor d'Estètica. No consta que hi hagi en tot el país un altre càrrec amb aquest nom. Però el seu titular el defensa: un poble que viu essencialment del turisme ha de convertir la imatge i l'estètica en una de les seves prioritats.

JORDI VILARRODÀ El 9 nou - [Crónica]

Estètica, Patrimoni i Qualitat de Vida. Aquest és el nom sencer de la regidoria que té al seu càrrec Martí Pujol, des que l'Ajuntament de Camprodon la va crear ara fa vuit anys.

Dos mandats –ara comença el tercer– han estat suficients per demostrar la seva utilitat en una població abocada en el turisme que ha de vetllar pels més petits detalls de la imatge que ofereix. 'Vivim del paisatge, de monuments, de l'entorn... és el que hi ha en aquest moment, abans l'economia estava més equilibrada amb la indústria', explica Martí Pujol.

Farmacèutic de professió i enamorat de Camprodon, 'és la persona ideal per aquesta regidoria', explica l'alcalde, Esteve Pujol.

No consta que hi hagi en cap ajuntament de Catalunya un càrrec com aquest, però el seu titular hi troba tot el sentit: 'estètica, patrimoni i qualitat de vida són coses que van lligades, la regidoria és transversal i ha de treballar amb les altres: Medi Ambient, Governació, Obres i Serveis...'. A vegades, cal discutir-se amb altres administracions, com quan es va fer la variant de Setcases, que pagaven la Generalitat i la Diputació de Girona: 'El seu primer projecte era obrir una trinxera, que quedava altíssima'. L'Ajuntament va aconseguir canviar-la per un fals túnel i amorosir tot el projecte. 'Havia de ser una ronda, no una variant', diu Pujol. Davant de la nova fàbrica de Galetes Birba, a la Colònia Estabanell, també va vetllar perquè fessin un passeig amb bancs i fanals, inici d'un camí que haurà d'enllaçar aquest nucli amb Camprodon.

Però no tot són els grans projectes. El regidor d'Estètica ha d'estar atent a petits detalls. Una de les seves lluites és la d'anar netejant de cables de telèfon i electricitat els carrers de Camprodon. 'Per fer qualsevol moviment, exigim que les companyies demanin llicència d'obres'. En aquest tràmit, se'ls diu que despengin el cablejat i el passin per conduccions soterrades. També sota terra s'hi van ubicant els contenidors de brossa. I de la mateixa manera que es despengen cables, es fan despenjar antenes parabòliques situades en llocs inadequats.

La imatge d'un poble és més que una aparença, és la seva personalitat. Per això Camprodon té fins i tot un catàleg de façanes d'interès. En alguns casos es protegeixen les baranes d'un balcó, en altres una cantonera de pedra o un aparador de botiga, o bé tot el conjunt de la façana. 'Ens vàrem adonar que les obres de reforma estaven canviant la personalitat del poble', diu Martí Pujol.

L'enemic de Martí Pujol i la seva regidoria és el vandalisme. No n'hi ha gaire, però més del que voldria .'També em cuido de les jardineres, i anem reposant flors quan les arrenquen, que sol ser a les nits del cap de setmana'. El mateix moment en què la gent surt a fumar a la porta dels bars, però també això està controlat: 'Tots els propietaris saben que abans de tancar han de deixar el carrer net de burilles'.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net