Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

18 de Junio de 2010

El Consell de l'Alt Penedès presenta la primera ordenança comarcal del paisatge

L'Alt Penedès es convertirà abans que acabi aquest mandat en la primera comarca de Catalunya a tenir una ordenança pròpia per preservar el paisatge del territori. L'ens va presentar ahir als municipis l'esborrany de la primera ordenança comarcal de protecció del paisatge que regula la utilització del sòl situat fora dels nuclis urbans amb la intenció que els municipis l'adaptin i l'aprovin al més aviat possible. 'Amb l'aprovació de l'ordenança es tanca així el cercle que va iniciar la comarca el desembre de 2004, quan es va signar la carta del paisatge', deia ahir el conseller de Medi Ambient, Francesc Rosell.

ALBERT MERCADER El Punt - [Crónica]

Foto

Un moment ahir de la presentació de l'esborrany de l'ordenança del paisatge. A.M.

El president de l'ens comarcal, Jordi Girona, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Rosell, van presentar ahir al matí als municipis l'esborrany amb la intenció que els ajuntaments tinguin eines per poder regular l'activitat que hi ha fora dels nuclis urbans i amb l'objectiu de protegir, valorar i millorar el paisatge de la comarca. L'ordenança és, segons els responsables de l'ens, 'una eina més', però aquesta amb capacitat sancionadora, que complementarà les accions que s'han dut a terme fins ara, com per exemple les actuacions d'integració dels polígons o les fitxes de bones pràctiques vitivinícoles que s'han tirat endavant amb la complicitat del sector privat.

L'ordenança que es va presentar ahir regula les actuacions als camins, on estarà prohibit asfaltar les vies; controla la integració de dipòsits d'aigua i recomana el seu soterrament o camuflatge; controla la col·locació de rètols publicitaris; vigila la degradació estructural i visual de les masies i edificis que hi ha fora el nucli urbà; recomana actuacions per reduir la contaminació lumínica; obliga la creació d'inventaris dels arbrats dels municipis; recomana el tractament del sotabosc amb tècniques manuals o pasturatge; limita la creació de tanques al voltant de les explotacions vitivinícoles, excepte les vegetals, per donar una sensació d'unitat paisatgística, i regula les activitats de captació d'energia neta i la manera d'instal·lar aquests sistemes amb el mínim d'asfalt possible a les zones rurals, entre altres qüestions.

El Consell Comarcal ha acabat de redactar l'esborrany d'ordenança i ha fet els preparatius per situar l'oficina del paisatge a la seu del Consell.

L'obertura de l'oficina s'ha fet al mateix temps que l'ordenança perquè hi ha la voluntat que aquesta oficina sigui l'òrgan que faci informes previs i no vinculants sobre l'estat del paisatge penedesenc i que estableixi convenis amb aquells municipis sense policia local o vigilants municipals –la majoria– que vulguin perquè l'ens faci les tasques d'inspecció si els municipis no poden fer aquest tipus de seguiment.

L'ordenança del paisatge de l'Alt Penedès és una eina més específica que no pas la que pot oferir el pla director territorial o la llei del paisatge català, i preveu la seva aplicació en molts casos a través de la concessió de la llicència d'obres. El text que es va presentar ahir té dos articles en què es regula el moviment de terres a la comarca. L'ordenança del paisatge no s'estén més perquè el Consell té la voluntat d'aprovar una ordenança específica que freni les pràctiques irregulars que hi ha hagut en algunes operacions de moviment de terres agrícoles, en les quals al final es descobria que darrere hi havia operacions per desfer-se de terres d'obres.

ES REGULARÀ EL MOVIMENT DE TERRES

El govern comarcal de l'Alt Penedès va adjudicar ahir a la tarda a una empresa especialitzada la redacció de l'ordenança que pretén aturar els moviments fraudulents de terra a la comarca. Mentre no s'aprovi aquesta nova ordenança, els municipis que aprovin l'ordenança del paisatge tindran una eina per poder sancionar de moment les males pràctiques. En l'ordenança del paisatge s'han inclòs dos articles que regulen com s'ha de fer aquest moviment i el grau de pH que ha de tenir. 'El que es pretén és poder oferir uns nivells mínims per evitar que aquesta terra procedeixi d'altres usos. El que no es pot regular, però, és el fet que la terra hagi de procedir de la mateixa comarca', explicava ahir Teresa Tremoleda, l'advocada redactora de l'ordenança. La nova ordenança es fa després que en aquests darrers anys diversos alcaldes hagin alçat la veu per les infraccions que s'han fet.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net