Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

25 de Abril de 2006

Penedès. Santa Margarida i els Monjos crearà el primer parc d'horts urbà del Penedès

El projecte se subhastarà el mes que ve i es començarà a executar aquesta tardor

ALBERT MERCADER El Punt - - Penedès [Crónica]

Foto

Un dels horts que hi ha actualment a tocar del meandre del riu Foix

L'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos i el Consell de l'Alt Penedès impulsarà aquesta tardor la creació del primer parc d'horts urbà que tindrà la comarca. La zona es construirà dins del parc central del Foix, on hi ha un meandre del riu Foix, amb la voluntat de regularitzar l'activitat que ja hi ha actualment i optimitzar l'espai per protegir el màxim d'espai de parc. El projecte del parc d'horts urbà inclou la creació de més d'un centenar de par cel·les de 150 metres quadrats per fer cultius familiars, casetes amb connexió d'aigua, un aparcament, una zona de descans i una de pícnic.

Els 90 horts existents a la zona del parc central del Foix tenen els dies comptats, almenys tal com ocupen ara l'espai. L'Ajuntament ja té sobre la taula el projecte que ha fet l'empresa Hèlix SL per reformar tot aquest espai i preservar els entorns del meandre del riu Foix. El projecte preveu la creació d'un centenar de parcel·les rectangulars per destinar-les a 'horts familiars' amb un ús social. Els redactors del projecte, entre els quals hi ha l'arquitecte municipal, Josep Soler, expliquen que la voluntat és, d'una banda, concentrar i alliberar el màxim possible d'espai per al parc central –on estan previstes actuacions futures– i 'fomentar un conreu el màxim d'ecològic possible a la zona', diu Soler.

La reordenació de l'espai començarà a executar-se aquesta tardor i alliberarà unes dues hectàrees, que passaran a formar part del parc central, un espai de 10 hectàrees, el parc urbà més gran de tot el Penedès, pendent encara d'un projecte d'execució global. El projecte inclou la creació dels horts, que es concediran en règim de concessió d'un any, casetes amb aixeta, una bassa, una àrea de descans i pícnic i un aparcament. El projecte de distribució de l'espai, situat just darrere de l'escola i mas Catarro, inclou també la creació d'una passera per sobre dels cultius entre l'escola i la zona d'equipaments del camp de futbol i la reserva d'un espai per fer-hi un estany que faci de depurador biològic de l'aigua que transcorre riu avall. L'Ajuntament redactarà ara les bases del concurs per adjudicar els propietaris dels horts, en què s'especificarà que en cap cas es podran utilitzar per a ús comercial.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net