Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

28 de Marzo de 2007

'Barcelona, posa't guapa' ha seduït un 40% dels edificis de la ciutat

Barcelona es posa guapa cada dia més. La campanya que va néixer amb la il·lusió olímpica, Barcelona, posa't guapa , i que va ser la llavor de la creació, anys més tard, de l'Institut de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida (IPUQV), ha seduït, en 22 anys, un 40% dels edificis de la ciutat, que s'han beneficiat dels diferents tipus d'ajuts que ofereix el municipi per rehabilitar i adequar les façanes, els terrats i altres parts comunes d'edificis i comerços a les normes però també de les comoditats i uns nous principis mediambientals. El balanç dels últims anys demostra, però, una tendència a l'alça que augura una llarga vida a aquest programa.

ROSA DÍAZ El punt - [Crónica]

Foto

En 22 anys i sota la consigna Barcelona, posa't guapa , l'Ajuntament ha atorgat ajudes per a 32.663 intervencions de millora en edificis de la ciutat. Es calcula que, fruit d'aquestes intervencions i passats aquests 22 anys, un 40% dels edificis de Barcelona s'han beneficiat d'algun dels programes d'ajudes. I no només han estat les façanes, els objectes de millora. Barcelona, posa't guapa inclou programes de dins i fora dels edificis, ajudes per treure dipòsits d'aigua, per posar ascensors o eliminar barreres, per ordenar les antenes o els aparells d'aire condicionat, per esmentar només alguns exemples.

Però si bé la campanya Barcelona posa't guapa va tenir gran èxit i una popularitat als anys vuitanta i noranta, les dades mostren que l'esperit va arrelar a la ciutat tan profundament que els últims anys s'han multiplicat, a l'alça, els resultats: entre els anys 2000 i 2006, la campanya va subvencionar 22.139 actuacions, més del doble que durant el període 1986-1999. També el volum de subvencions, més de 38 milions d'euros, és molt més que el doble entre 2000 i 2006, amb relació als 14 anys anteriors.

Tot i el pes dels programes de Barcelona, posa't Guapa , l'Institut de Paisatge Urbà gestiona des del 1999, data en què es va aprovar una nova ordenança que regula els usos del paisatge, altres aspectes de la via pública. Un d'ells és la publicitat exterior, molt més controlada. La gestió de l'Institut de Paisatge ha generat, segons va explicar ahir el president i segon tinent d'alcalde, Jordi Portabella, 'dos mercats nous'.

Barcelona només autoritza lones publicitàries sobre les bastides d'obra que s'han de col·locar per rehabilitar façanes d'edificis. A Barcelona han sorgit empreses dedicades a crear aquestes lones per a bastides. També, arran de la gran activitat en aquest sector, han sorgit especialistes en la rehabilitació de façanes i la recuperació d'esgrafiats.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net