Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

3 de Abril de 2008

El Comebe enllestix el pla director dels espais de la batalla de l'Ebre 2.0

La museïtzació dels espais de la batalla de l'Ebre a les comarques de la Terra Alta i de l a Ribera d'Ebre rebrà aquest any, coincidint amb el setantè aniversari de la batalla més cruenta de la Guerra Civil espanyola, un impuls important, el que representarà que gairebé el 100% dels projectes incorporats en la primera fase del pla director estaran enllestits. Ahir el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) va donar un pas més i va presentar el pla director 2.0 que incorpora, entre altres actuacions, els centres d'interpretació de Móra d'Ebre i de Gandesa, sobre el pas del riu i sobre la memòria del conflicte, respectivament.

ROSER ROYO El Punt - [Crónica]

Foto

La reunió de la junta general del Comebe es va fer ahir al Consell de la Terra Alta. F. Royo

El president del Comebe, Lluís Salvadó, i Antoni Laporte, de l'empresa Artimetria, l'encarregada d'elaborar el pla, van presentar ahir a la junta general del Comebe l'instrument i l'eina de treball que els pròxims anys servirà per avançar una mica més en el projecte de museïtzació dels espais de la batalla de l'Ebre a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre: el pla director dels espais de la batalla de l'Ebre 2.0. Pel que fa a les actuacions previstes, aquest pla incorpora dos nous centres d'interpretació: el de Móra d'Ebre, que se situarà a l'edifici del barranc de les Moreres i explicarà el paper del riu Ebre durant la batalla. El segon serà a les escoles velles de Gandesa i tot i que inicialment havia d'analitzar el conflicte bèl·lic des de l'aire, finalment s'ha decidit una temàtica més global. S'anomenarà La memòria de la batalla de l'Ebre i inclourà temes com la memòria de les persones, dels objectes, del paisatge i dels edificis. Aquests dos centres se sumaran als cinc que està previst que funcionen dins d'aquest 2008 –el de Les Veus del Front, de Pinell de Brai, ja funciona des del 2005.

La segona fase del projecte de museïtzació també inclou la senyalització i adequació de tretze nous espais històrics –la primera fase en contemplava vuit–. Totes les actuacions se situen en els nou últims municipis que s'han incorporat al Comebe –actualment en són quinze– i es tracta del búnquer de Reugers i el punt de comandament del 15è exèrcit republicà, a Ascó; del refugi antiaeri i les restes de l'antiga fàbrica de cloratita, a Flix, on s'explicaria la indústria armamentista durant la guerra; la trinxera de Mas d'En Grau i el Coll del Moro (punt del comandament feixista), a Gandesa; la trinxera del Berrús, a Riba-roja d'Ebre; el Cap de la Vila, el pas del riu i el castell, a Miravet; el refugi de Ca Lleixà, a Benissanet; els nius de metralladores de l'exèrcit republicà als Forts de Puchol i Blario, a la Pobla de Massaluca; i l'antiga estació ferroviària de la Val de Safan a Bot, on es parlaria del transport –d'avituallaments i persones– durant la guerra. Al marge d'això el nou pla director incorpora quatre punts d'informació a Caseres, Flix, Móra d'Ebre i Miravet i una aula de formació sobre la batalla de l'Ebre a Ascó.

'De la primera fase estan tots els projectes o acabats o en fase d'execució', va manifestar ahir el president del Comebe, Lluís Salvadó, tot assenyalant que amb el pla 2.0 també es proposa la creació de rutes turístiques noves. En paral·lel, el Comebe no oblida la tasca de recuperació de la memòria històrica i preveu, una vegada aprovada la llei de fosses comunes, engegar el memorial de Camposines.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net