Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

16 de Marzo de 2008

El Consorci recupera espais de pastures per proporcionar-les als ramaders

X.VALERI Diari de Girona - [Crónica]

El Consorci de l'Alta Garrotxa ha acabat, en els darrers dies, una actuació de recuperació de pastures a la muntanya del Comanegra. La finalitat ha estat proporcionar espais als ramaders i millorar l'habitat de l'ocell, conegut com escorxador. Segons el Consorci, la rehabilitació ha suposat una millora en l'atractiu visual del Comanegra.

La tècnica del Consorci, Sara Sánchez, ha explicat que el treball ha afectat vuit hectàrees. El cost ha estat de 1.500 a 2.000 euros per hectàrea. La diferència de l'import, segons Sánchez, es quantifica per causa dels diferents pendents i també de la quantitat d'arbustos. La tècnica va explicar que l'Alta Garrotxa necessita més actuacions com aquesta que milloren l'atractiu visual del paisatge, la gestió ramadera i disminueixen el risc d'incendi. 'S'haurien d'obrir moltes pastures', va dir la tècnica. Pel que fa a l'espai de pastures obert, Sánchez ha expressat que 'ho hem pogut fer perquè sabem que hi ha uns ramaders que ens la mantindran'.

En aquests aspecte, segons ella, ha estat vital el fet que existeix una pista forestal que porta a les pastures. Al peu del Comanegra, de 1.517 metres d'altura, hi ha les basses de Monars, que són uns dipòsits d'aigua naturals. Les basses ha estat usades des de fa segles pels ramaders per proporcionar aigua al bestiar. Sara Sánchez ha indicat que la sequera que en els darrers anys afecta Catalunya ha incidit en el nivell d'aigua de les basses, així com en totes les fonts naturals de la zona.

L'altre beneficiari de la recuperació de pastures és l'escorxador, un ocell que forma part de les espècies incloses en la directiva de la Unió Europea. Es tracta d'una au de la família dels lànids , d'uns 17 cm de llargada, plomatge castany al dors i gris al cap, amb una taca negra a la zona de l'ull que contrasta amb la gola blanca. L'ocell nia en mates i en arbustos, per la qual cosa, segons la tècnica del Consorci, Sara Sánchez, l'empresa de treballs forestals que ha fet la feina ha deixat peus de ginebró a l'àrea tractada perquè serveixin de refugi a l'au.

L'actuació s'ha portat a terme aquest hivern perquè l'escorxador cria a la primavera i tal com ha explicat Sara Sánchez no se'l pot molestar perquè es posaria en perill l'èxit reproductor. Per tal de poder decidir quines són les zones, on les actuacions de recuperació de pastures són prioritàries, el Consorci de l'Alta Garrotxa, disposa, des fa molt poc, de la tesi del doctor Diego Varga Paisatge i abandonament agrari, la muntanya mediterrània. Una aproximació de les Valls d'Homoier i Sant Aniols. Sara Sánchez va explicar que el treball proposa una metodologia per localitzar les zones i recuperar-les.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net