Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

28 de Noviembre de 2007

Penedès. L'Alt Penedès prepara una ordenança que faci complir la carta del paisatge

El govern del Consell Comarcal de l'Alt Penedès –PSC, CiU i ERC– està treballant en la creació d'una ordenança tipus que convertirà la carta del paisatge comarcal aprovada el desembre del 2004 'en un document vinculant i d'obligat compliment', segons ha explicat el president del Consell, Francesc Olivella. Una vegada redactada l'ordenança s'aprovaria en el ple comarcal i s'enviaria als vint-i-set ajuntaments de la comarca perquè la ratifiquessin. Olivella ha anunciat també la creació, durant aquest mandat, de l'institut del paisatge, un ens que tindrà com a funció fer complir la carta i assessorar en la gestió del territori.

ALBERT MERCADER El Punt - - Penedès [Crónica]

L'entitat ecologista Bosc Verd, el Grup de Medi Ambient de Subirats, la Plataforma Cívica per a la Salut i el Medi Ambient de Santa Margarida i els Monjos i el col·lectiu de Defensa de Moja, llavors tots dins del col·lectiu Salvem el Penedès, no van voler formar part, a finals del 2004, del consell ecosocial ni signar la carta del paisatge –el 9 de desembre d'aquell any– perquè l'annex del document que es volia aprovar no era vinculant i, per tant, no obligava cap ens local a complir-lo si no volia. Tres anys després, el govern comarcal ha acabat donant la raó als ecologistes i ha començat a treballar en la creació d'una ordenança que obligui a complir les recomanacions de la carta. 'La mesura arriba tard però tot i això és benvinguda', deia ahir Jordi Asensi, membre del col·lectiu Bosc Verd.

La mesura es prendrà després de les denúncies que hi ha hagut en aquests darrers dos anys pels abocaments de terres que han malmès espais forestals i han canviat el curs d'algun curs fluvial o les actuacions que s'han fet en espai agrícola i industrial que han deixat un notable impacte visual. El govern comarcal té la intenció de redactar aquesta ordenança tipus, que marcaria també sancions, i posteriorment negociar amb els ajuntaments l'aprovació d'aquesta normativa. El govern ha començat a treballar també de forma paral·lela en la creació de l'institut del paisatge, que assessorarà ajuntaments i particulars en la gestió del territori. Aquest ens, que dependria del Consell Comarcal, vetllaria també perquè es complís el gros d'acords de la carta i els annexos que inclou el document.

Santa Margarida i els Monjos - Els ecologistes han denunciat l'alçària 'excessiva' dels polígons industrials, que provoca un impacte visual.

Pontons - A la zona de la Plana de Matenia hi ha un abocador municipal.

Gelida - A Can Mata s'estan abocant terres que podrien procedir d'obres de l'àrea metropolitana.

Sant Llorenç d'Hortons - L'Ajuntament ha aturat unes vint llicències per abocar terres pel mateix motiu però es continua fent.

Olèrdola - S'han detectat abocaments en zones del parc comarcal d'Olèrdola, en rieres i abocaments en llocs forestals.

Castellví de la Marca - Els ecologistes han denunciat la construcció d'un magatzem de vehicles pesants enmig d'un camp de vinyes prop del nucli de la Munia.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net