Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

17 de Octubre de 2007

Barcelona vol recuperar el debat ciutadà sobre l'arquitectura

El Col.legi d'Arquitectes i l'Arquinfad proposen un acostament a l'urbanisme més quotidià. El programa inclou un recorregut en autobús i visites als tallers de grans firmes locals.

ROSARIO FONTOVA El Periódico de Cataluña - [Crónica]

Admirada internacionalment per la seva arquitectura, Barcelona es ressent d'una crisi general d'idees i projectes. El Col.legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i l'Arquinfad, veteranes associacions professionals, promouen conjuntament el debat ciutadà sobre arquitectura, una mica pansit i endormiscat. Amb el nom d'Arquiset, una sèrie d'activitats divulgaran durant una setmana, del 18 al 25 d'octubre, els valors culturals de l'arquitectura i la seva riquesa patrimonial.

Per primera vegada s'obren al públic tallers d'arquitectes de Barcelona de primera línia, en un assaig d'una iniciativa que s'ampliarà l'any que ve. Els professionals que han accedit a mostrar els seus llocs de treball es caracteritzen per exercir un paper dinamitzador en l'àmbit de l'arquitectura local, encara que els seus tallers tinguin unes dimensions molt diferents entre si. Enric Ruiz Geli, per exemple, que construeix un hotel bosc a l'Hospitalet, representa les generacions molt involucrades en l'arquitectura de tipus tecnològic i artesanal, mentre que el despatx de Fermín Vázquez, bastant més gran, es caracteritza per les seves aliances estratègiques amb estrelles estrangeres com per exemple Jean Nouvel a la Torre Agbar i David Chipperfield a la Ciutat de la Justícia.

GUIES

En col.laboració amb Turisme de Barcelona es preparen guies d'arquitectura per barris i un Arquibus que després d'assajar-se a Arquiset funcionarà a partir del gener. En total s'han organitzat 46 activitats relacionades amb l'arquitectura, l'interiorisme, l'espai públic, el paisatge i l'urbanisme.

El programa --www.arquiset.cat-- inclou exposicions per districtes, un cicle de cine d'arquitectura al Maldà, conferències, tallers per a infants a la seu del COAC (plaça Nova) i a la Fundació Miró, a més d'un simposi sobre arquitectura sostenible. El dia 25 s'entreguen els premis FAD d'arquitectura i disseny a l'Institut Cartogràfic de Catalunya, en l'acte central de la setmana i que celebra la 49a edició. Una altra de les activitats, que ja està en funcionament amb molt èxit de públic, és l'exposició de projectes per al Camp Nou. El COAC organitza cada dijous conferències dels diferents finalistes perquè expliquin un dels projectes que ha despertat més interès a Barcelona.

Quim Larrea, president d'Arquinfad, va assenyalar ahir durant la presentació de la setmana que amb l'Arquiset 'pretenem introduir el debat d'arquitectura, que ha sigut substituït pel debat testosterònic sobre el més gran i més car quan hem d'anar més enllà de l'espectacularitat dels edificis'. Larrea considera que la cita pot ser útil per estimular el debat sobre 'els problemes de sòl o el problema de la vivenda que Catalunya no ha sabut resoldre'.

Per la seva banda, Lluís Comeron, de la junta directiva del COAC, va recordar que en dècades anteriors els qualificatius que solien acompanyar l'arquitectura es referien a l'estètica o a la tècnica, mentre que avui es detecten preocupacions socials vinculades al debat ètic amb el qual s'afronta un futur sostenible o bioclimàtic.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net