Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

14 de Marzo de 2007

Limiten els rètols publicitaris als edificis de les places Catalunya i Francesc Macià

L'Institut de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida de l'Ajuntament de Barcelona ha començat a posar ordre i concert en la publicitat i els rètols identificatius que s'exhibeixen als edificis de les places Francesc Macià i Catalunya. Aquestes dues places i la d'Universitat, totes tres, espais singulars i per a la publicitat molt atractius, formen un paquet especial quant a l'aplicació de l'ordenança de paisatge urbà: aquí les regles del joc s'estableixen a través d'uns plans específics anomenats estudis de detall, que fins ara no s'havien desenvolupat. L'Ajuntament ha iniciat, doncs, la tramitació d'aquests plans, que significaran una reducció considerable dels rètols als edificis. El sector de publicitat exterior no està d'acord amb aquest procés, i té intenció de plantar cara.

ROSA DÍAZ El Punt - [Crónica]

Foto
Foto
Foto

(1) Gabriel Massana. Juanma Ramos (2) Gabriel Massana. Juanma Ramos (3) Alguns dels rètols publicitaris que els plans de l'Ajuntament regularan o faran desaparèixer.

Si bé des del 1999 existeix una ordenança de paisatge urbà que, entre altres coses, estableix una sèrie de normes pel que fa a l'exhibició de publicitat als carrers i edificis de la ciutat, a les places de Catalunya, Universitat i Francesc Macià no s'hi estava aplicant la norma. Aquests tres espais estan considerats 'zones de transició dos', que vol dir que els usos publicitaris dels espais s'han de concretar en uns plans específics, anomenats estudis de detall. Però fins ara no s'havien desenvolupat. Ha estat arran d'un avís de la Generalitat de Catalunya a propòsit de la publicitat que hi ha a la plaça Universitat que l'Ajuntament ha posat fil a l'agulla en aquesta qüestió. No sense suscitar la reacció contrària de l'Associació Catalana de Publicitat Exterior, que no està disposada a perdre aquests preuats espais d'exhibició publicitària.

L'Institut de Paisatge Urbà ha preparat la regulació de la publicitat dels edificis només de les places Francesc Macià i Catalunya, perquè a plaça Universitat està prohibida qualsevol instal·lació publicitària als edificis. El motiu: tot l'entorn de la Universitat està catalogat i protegit per la Generalitat de Catalunya i, per tant, a mesura que s'esgotin les llicències dels rètols que hi ha ara, tal com ha sol·licitat la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona no doni més permisos. Així, els rètols desapareixeran progressivament.

El cas de les places Francesc Macià i Catalunya és diferent. El que ha fet l'Institut de Paisatge Urbà és permetre, en la proposta que ara inicia la tramitació, la continuïtat d'alguns rètols que ja són simbòlics, com ara el rellotge giratori del BBVA, però amb la condició que si s'ha de canviar la publicitat o la identificació, es mantingui el mateix model de rètol amb les mateixes característiques. Això passarà en alguns dels rètols, altres, com ara el de Kia Motors de plaça Catalunya, canviaran de format i seran més petits i discrets. Tot i això, la idea és reduir considerablement la presència d'aquests rètols. Per tant, molts desapareixeran. En el cas de l'edifici semicircular de la plaça de Francesc Macià, per exemple, on s'exhibeixen anuncis de Panasonic, Pascual, Danone, Hyundai, només dos d'aquests rètols podran continuar, els del sector central. I seran més petits i uniformes.

La proposta de Paisatge Urbà és que a plaça Catalunya només quedin 12 rètols publicitaris i d'identificació dels edificis en façanes i terrats, dels 14 que queden ara. Pel que fa a la plaça Francesc Macià, actualment n'hi ha 8 i la idea és que en quedin només 5.

Aquesta regulació afecta territoris dels districtes de Sarrià-Sant Gervasi i les Corts –en el cas de la plaça Francesc Macià– i Ciutat Vella i l'Eixample –en el cas de la plaça Catalunya–. Aquests dies cada districte està informant de la proposta, que haurà de sotmetre's a valoració també en la comissió d'Urbanisme, primer, i després haurà de passar pel plenari de l'Ajuntament de Barcelona, per a una aprovació inicial, i ser sotmès a exposició pública perquè entitats, empreses i ciutadans, a més dels grups polítics, puguin presentar al·legacions. Finalment serà sotmès a aprovació en un nou plenari de l'Ajuntament. Durant aquest temps d'impàs, però, l'Institut de Paisatge Urbà ha decidit que començarà ja a donar els permisos de noves llicències que estiguin adequats a la nova normativa. Per això, malgrat que no estigui aprovada encara la regulació, alguns rètols d'aquestes dues places començaran a desaparèixer, ja que no els renovaran la llicència quan esgotin el període de permís, que en el cas de la publicitat es renova cada any.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net