Web del Observatorio del Paisaje

Informació a la premsa

REGRESAR

27 de Octubre de 2006

Barcelona ordena les instal·lacions publicitàries al carrer

A la ciutat de Barcelona s'exhibeixen 1.378 anuncis amb permís de l'Ajuntament. Són rètols lluminosos –publicitaris o identificadors– que estan situats sobre edificis; són cartells penjats en tanques d'obres o en parets mitgeres; són també lones que cobreixen bastides d'obres en façanes. Aquests, juntament amb diferents espais del mobiliari urbà que admeten publicitat, són els tipus de suport que autoritza l'Ajuntament des del 1999 a través de l'ordenança dels usos del paisatge urbà.

El Punt - - Vallès Occidental [Crónica]

Foto

Les parets mitgeres restaurades que es van inaugurar ahir al Carmel. Lluís Cruset

Fa set anys, abans de l'aprovació de l'ordenança d'usos del paisatge urbà, la publicitat als carrers i a les façanes de Barcelona era un autèntic caos. Funcionava la picaresca i tot s'hi valia per cridar l'atenció. En canvi, això provocava una certa saturació de l'espai i, per tant, menys efectivitat per als anunciants. Des que va entrar en vigor la normativa, però, l'Ajuntament, a través de l'Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida, ha anat posant ordre en la publicitat que s'exhibeix al carrer, l'ha adequat a les normatives mediambientals i ha aconseguit, fins i tot, treure'n profit. Ahir, el president de l'Institut de Paisatge, Jordi Portabella, feia un balanç molt positiu de l'efecte que ha tingut aquesta normativa. Segons va explicar, 'l'ordenança ha endreçat el paisatge i ha aportat més nitidesa i més notorietat als anuncis existents, ara es veuen més perquè estan més ordenats i això ha provocat que hi hagi més demanda'. Portabella no disposava de dades exactes sobre aquest augment de la demanda, però a tall d'exemple va dir que a hores d'ara ja hi ha les mateixes lones publicitàries que es van exhibir durant tot l'any passat. Aquesta publicitat, va continuar Portabella, 'reverteix positivament en el paisatge perquè els guanys es destinen a la rehabilitació, i això té una repercussió directa en la qualitat de vida'.

Dels 1.378 anuncis publicitaris que hi ha a Barcelona, 87 són grans lones que cobreixen bastides. Aquestes lones han aportat 1,5 milions d'euros d'ingressos, que s'estan utilitzant per al finançament de les obres de la façana de la catedral, a la finca Sansalvador, a la font de les Carasses i al mural del carrer Aurora.

També tenen una repercussió molt directa els cartells situats en parets mitgeres. L'Ajuntament permet posar anuncis en aquestes parets durant un període màxim de quatre anys. A canvi, la marca que s'hi anuncia ha de deixar la paret perfectament restaurada. Durant l'any 2005, en què es van acabar els contractes d'explotació de les primeres parets mitgeres, es van enretirar definitivament 113 suports publicitaris, situats en 40 emplaçaments de la ciutat.

© 2023 Observatorio del Paisaje de Cataluña | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net