Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

24 March 2016

Talen uns arbres perquè es vegi una església des d'Olot

Han eliminat les alzines i els roures que rodejaven Sant Andreu del Coll per, segons l'Ajuntament, destacar el temple romànic, un dels edificis més antics conservats al municipi.

RAMON ESTÉBAN El Punt Avui - [Feature]

Foto

Vista de la façana de migdia de Sant Andreu, després de la tala. Foto: R.E

L'Ajuntament d'Olot ha fet una aclarida d'arbres a la zona boscosa que rodeja l'església de Sant Andreu del Coll perquè el temple es pugui veure des de la ciutat, un fet que des de feia moltes dècades no era possible. La intervenció, que ha causat un inevitable impacte visual, ha estat feta per una empresa especialitzada, amb l'assessorament de tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica i el vistiplau dels propietaris de la finca i de la parròquia de Riudaura, de la qual depèn l'església. "La idea era realçar Sant Andreu", va dir aquesta setmana el regidor de Medi Ambient, Josep Guix, que va recordar la importància que té el temple com a patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat: és dels edificis més antics que es conserven al municipi, molt castigat pels terratrèmols del segle XV. Al marge de qüestions estètiques, la tala haurà servit per crear una franja de seguretat contra incendis. Ha afectat sobretot alzines, tot i que també han desaparegut alguns roures. El nou aspecte del paratge està sent molt comentat –i no sempre en termes elogiosos– en els ambients excursionistes i entre els visitants del lloc, que està situat a la muntanya de Sant Miquel del Mont, a la part nord d'Olot. Ara, l'església es veu des de gairebé qualsevol punt de la ciutat. "A tall d'anècdota –explica Guix– puc dir que un dels objectius era que la poguessin veure els malalts ingressats a l'hospital." La tala anirà seguida de la millora de la pista que uneix l'església amb el castell del Coll, des d'on es pot anar a Ventolà, Sant Valentí i l'Hostal del Sol. També es vol condicionar una font i s'està negociant amb el propietari la neteja d'una altra àrea forestal.


© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net