Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

15 November 2015

Cervera endreça el paisatge

L'any que ve començarà la implantació del 30% de les accions del pla del paisatge, pioner en l'àmbit municipal a Catalunya. L'objectiu és fer una ciutat "més amable" millorant-ne l'entorn urbà i natural .

EVA POMARES El Punt Avui - [Feature]

Foto

La restauració de la plaça del Fossar, un dels miradors de Cevera, inclosa entre les accions del pla de paisatge, ja s'ha executat. Foto: E. Pomares

Cervera "sembla un enorme vaixell ancorat en la mar de feixes que és la vall del riu Ondara". Aquesta descripció tan plàstica és del pintor Joaquim Casas i s'esmenta en la introducció del pla del paisatge de Cervera per reivindicar la importància dels valors estètics. El pla, elaborat amb el suport de l'Observatori del Paisatge, es va presentar el juny passat, després d'un any de feina. Inclou una àmplia diagnosi del municipi, en la qual han participat activament entitats cerverines i segarrenques. També planteja mig centenar d'accions a implantar per a la millora i la conservació l'entorn.

La Paeria ha creat una comissió de seguiment del pla en la qual participaran les entitats i que es reunirà dues vegades a l'any. Ramon Royes, l'alcalde, explica: "El pla no quedarà en un calaix. És un document viu, que anirem aplicant en funció de les necessitats i del pressupost." I hi afegeix: "L'objectiu és fer una ciutat més amable, amb una bona gestió del paisatge urbà i natural. Tenim una bona eina per aconseguir-ho i sols ens ha costat 9.000 euros. A Catalunya, ens hem de creure la importància del paisatge i el pla serà un exemple per a la resta del país." El document s'aprovarà en el pròxim ple municipal, tot i que no es requereix legalment: "La participació és important. De cada acció a implantar, se n'encarregarà una entitat, conjuntament amb l'Ajuntament."

De fet, una de les prioritats de la nova legislatura, anunciades en el programa electoral de CiU, és l'embelliment de Cervera. Royes vol que cerverins i forasters convisquin en una Cervera més neta, amb més jardins i amb un entorn ordenat i bonic. Naturalment, això lliga perfectament amb l'objectiu d'aconseguir més turistes, que es va iniciar en la legislatura passada i que ha donat fruits com la remodelació de la plaça de la Universitat. Cervera ha apostat pel turisme cultural i ha reforçat actius ja existents com ara els festivals musicals. L'atorgament de la capitalitat de la cultura catalana el 2019 es vol usar com a "marca" de ciutat, i també de comarca. "Volem que tots els municipis se la sentin seva i hi participin", diu Royes. Aquests visitants necessiten tant la millora progressiva del patrimoni arquitectònic i artístic com poder passejar en un entorn agradable.

EL PLA DE MOBILITAT, TAMBÉ

En el rumb per a l'obtenció d'una millor qualitat paisatgística, també hi influiran projectes com ara la millora del camí de Sant Jaume, que començarà el mes vinent. El govern municipal sap que té una assignatura pendent i potencialment polèmica: la circulació de cotxes pel nucli antic. A finals d'aquest any, vol aprovar un pla de mobilitat. "En sóc partidari per revitalitzar-lo comercialment i fer-lo més agradable. L'experiència de la plaça Universitat ens avala." La intenció és tancar-lo tots els dies a l'estiu i els feiners durant l'hivern.

La Paeria de Cervera és el primer ajuntament català a redactar i tirar endavant un pla integral sobre el paisatge. Segueix el model de les cartes i catàlegs del paisatge, d'àmbit territorial més extens, quant a filosofia, metodologia i eines, i obre el camí a altres ajuntaments a implantar plans d'ordenació, precisament quan aquest any es compleix una dècada de la llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge.

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net