Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

14 March 2014

389 negocis singulars de BCN, blindats

Entra en vigor la suspensió de llicències durant un any per evitar els canvis i actuacions sobre el patrimoni comercial històric urbà.

PATRICIA CASTÁN La Vanguàrdia - [Feature]

in extremis i amb molts negocis històrics amb l'aigua al coll, l'Ajuntament de Barcelona ha llançat un salvavides a les botigues i restaurants més singulars de la ciutat. L'oxigen arriba finalment a 389 establiments seleccionats, però el blindatge els durarà de moment un any, el període durant el qual una comissió tècnica analitzarà un per un els casos per decidir quins mereixen formar part d'un pla de protecció definitiu per al comerç més emblemàtic de la ciutat. Els afortunats, els noms dels quals es van fer públics ahir a l'entrar avui en vigor la mesura, són d'ampli espectre: des d'immobles centenaris amb història, fins a façanes modernistes, passant per espais menys vistosos però amb una oferta o trajectòria intrínsecament lligada al barri on s'ubiquen. Les zones centrals de Ciutat Vella i l'Eixample copen la majoria d'aquest cens, tot i que cada districte ha aportat uns quants negocis a la complicada llista.

El pla, anunciat per l'ajuntament al febrer i ara efectiu, imposa una moratòria d'un any que impedirà que aquests casos siguin sotmesos a "transformacions o actuacions urbanístiques" per "evitar que es pugui atorgar una llicència que desmantelli o desvirtuï" qualsevol d'aquests negocis. La mesura inclou tant llicències d'obra com d'activitat i dóna temps a l'Administració per crear un nou règim jurídic que protegeixi no només els immobles, sinó també els seus usos.

El llistat és camp adobat per al debat, perquè barreja locals amb solera amb altres que han estat totalment renovats, no sempre amb fortuna. La comissió tècnica (alinearà també afectats) creada per a l'ocasió determinarà uns filtres que suposadament deixaran fora de joc finalment gran part dels preseleccionats. En molts casos no serà fàcil valorar quins elements, sense valor patrimonial, es poden considerar preservables, sota el mantell del valor immaterial. Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç, va destacar ahir que la mesura és bona per al comerç local, però que la situació és molt diferent per als que són emblemàtics pel "seu continent o pel seu contingut, o per les dues coses". En el cas que només es tracti del contingut, va matisar, es podria acceptar el trasllat de l'activitat.

Per contra, el secretari de l'Associació d'Establiments Emblemàtics de Barcelona, Josep Maria Roig, va lamentar que la llista s'hagués fet "a l'engròs", sense atendre abans els criteris de patrimoni "cultural" que el col·lectiu defensa, i fent prevaldre massa els arquitectònics. Els afectats mantenen que el que s'ha de preservar sobretot és "la filosofia del comerç" i es queixen que la llista recull immobles amb nous usos on únicament es conserva alguna placa original.

INFORMACIÓ / De moment, els afectats (tant propietaris de l'immoble com inquilins) rebran un comunicat individual amb informació detallada i noves vies per respondre als seus dubtes. Als locals es difondrà un tríptic informatiu que ofereix fins i tot un mediador per dialogar entre les parts i dóna opció a ajudes econòmiques per renovar la imatge exterior del negoci, conservar-ne o millorar-ne els elements històrics o patrimonials, i fins i tot canviar-ne les persianes, unes intervencions que sí que estan autoritzades durant aquest any sempre que no alterin els elements a preservar, ni la seva activitat. Assessorades per l'Institut del Paisatge Urbà, aquestes poden arribar al 40%.

Entre les intervencions de futur hi ha donar un nou impuls a la vella campanya Guapos per sempre i integrar la difusió del comerç emblemàtic en els programes escolars i en les noves rutes turístiques. En l'àmbit empresarial, des de Barcelona Activa s'ofereix assessoria empresarial a negocis a la picota, formació i ajuda per buscar una reubicació si és que és necessari. La consulta personalitzada es pot fer des de l'Espai Crea, al Convent de Sant Agustí (plaça de Pons i Clerch, 2).

El final de la llei d'arrendaments urbans aquest any ha encès totes les alertes, ja que comportarà actualitzacions de lloguers que alguns inquilins no podran assumir. Però la problemàtica comercial va molt més enllà, ja que existeixen establiments comercials de propietat o bé amb rendes al dia el problema dels quals és la viabilitat o l'evolució comercial de la seva zona, tal com va informar aquest diari diumenge i dilluns passats.

© 2022 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net