Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

25 January 2014

Jardins comestibles, petits gests en revolta

Us expliquem el projecte de Pam Warhurst, creadora de 'Incredible Edible' i expresidenta del comitè que gestiona el patrimoni forestal de Gran Bretanya.

MONTSERRAT SERRA Vilaweb - [Feature]

Foto
Foto

(1) Projecte Incredible Edible

Fa poques setmanes, l'activista Pam Warhurst va passar per la Fundació Alícia, per explica el seu projecte de transformació social a partir del 'paisatge comestible' anomenat 'Incredible Edible': projecte fet de petits gests inicials, que converteixen terres i espais en desús en 'jardins comestibles'. Ho va explicar al seminari Paisatge+Alimentació+Creativitat+Identitat, organitzat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya.

Fa sis anys i mig, Pam Warhurst va iniciar el projecte 'Incredible Edible', de transformació i millora de la manera de viure i relacionar-se, de crear comunitat, a la ciutat on viu, Todmorden, al nord d'Anglaterra, de 15.000 habitants. Abans era un indret de característiques normals. Avui, la ciutat és plena de racons i espais ajardinats amb arbres fruiters, verdures, herbes aromàtiques… Un projecte amb voluntat de crear prosperitat des de la sostenibilitat, la millora del medi, l'aprenentatge, la valorització del producte local… Tot plegat ha fet que la comunitat i els seus ciutadans millorin les seves condicions de vida i la manera de relacionar-se, segons l'activista.

A Todmorden trobem jardins vegetals al costat de l'estació del tren, del centre de salut, als jardins de les cases particulars, davant de la comissaria de policia i, fins i tot, al cementiri. Diu Warhurst: 'Això no ho fem perquè ens avorrim, sinó perquè hem començat una revolució. D'entrada ens vam preguntar: hi ha un element que ens unifiqui, al marge de l'edat, el salari i la cultura que tingui cadascú, per trobar una manera millor de viure, de relacionar-nos entre nosaltres i amb el nostre espai? La resposta: el menjar.'

Van estructurar el projecte en tres àmbits, que en van dir plats: el de la comunitat, que implica la manera de viure el dia a dia; el de l'aprenentatge, prioritzant els infants i el que aprenen a l'escola, així com les habilitats que podem compartir entre tots; i els negocis, o sigui, el que fem amb els nostres diners i quins negocis recolzem.

Aquest projecte parteix d'una actitud positiva per a aconseguir un futur positiu, explica Pam Warhurst. Dóna poder a la gent, perquè barrejant els tres àmbits d'acció es pot començar a reinventar la comunitat des de la pròpia gent que la conforma. 'Jo he vist el poder de les petites accions, i és genial. No hem engegat aquest projecte esperant que abans arribin diners, ni fent cap pla estratègic ni creant cap comissió. La gent està preparada i respon a la història del menjar. Estem preparats per invertir en més amabilitat cap als altres i cap a l'entorn.'

Pam Warhurst explica que van començar amb un senzill intercanvi de llavors. Van agafar un tros de terra abandonat, situat al costat de la carretera principal, i el van convertir en un herbari. Després es van adonar que el centre mèdic de Todmorden estava envoltat d'arbusts espinosos. Els van substituir per arbres fruiters, herbes aromàtiques i vegetals. Més endavant van plantar blat de moro davant de la comissaria; i al centre geriàtric també van plantar un hort, perquè la gent gran pogués collir la verdura i cuidar-la. El projecte també implica la gent d'art per dissenyar aquests espais, i rotular els arbres i plantes que s'hi conreen, per aprendre a coneixer-los.

Després, davant l'interès que creava el projecte fora de Todmorden, produint una mena de 'turisme vegetal', es va idear una ruta verda que permet recórrer i conèixer tot el poble, passant per davant de cafès, botiguetes, el mercat…

En l'àmbit de l'aprenentatge, darrere l'institut de batxillerat, en un terreny erm, han creat un sistema aquapònic (les plantes viuen sense terra, a partir dels detritus dels peixos i altres animals, que serveixen per fertilitzar les plantes). I aquest projecte ha estimulat que a l'institut ara s'imparteixin classes d'agricultura. I s'ha creat un centre d'ensenyament de cultius i cursos d'horticultura comercial. I tot això és un experiment i es fa a partir d'un equipo de voluntaris, no para de recordar Pam Warhurst.

En l'àmbit del negoci, es busca donar suport als productors locals, no només els que provenen de l'horta, sinó també formatges i cervesa etc. I després se'ls va acudir identificar aquells productes sota una mateixa marca distintiva de producte comestible local. I les vendes van augmentar.

Actualment, l'experiència de 'Incredible Edible' ja s'assaja en comunitats dels Estats Units, el Japó i Nova Zelanda. Al campus de la Universitat de Barcelona també es treballa aquest projecte.

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net