Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

1 October 2013

Petits paisatges de la ciutat recuperats

Dins el programa 'Petits Paisatges de Barcelona' es recuperen i es dona valor a objectes i detalls quotidians que formen part de la mem˛ria hist˛rica de la ciutat.

La VanguÓrdia - [Feature]

Foto

La restauraciˇ del Torn dels Orfes ja ha finalitzat, on s'ha actuat a la fašana del carrer de Ramalleres, 17, on antigament hi havia la Casa de la Miseric˛rdia, fundada el 1583 i actualment hi ha la seu administrativa del districte de Ciutat Vella. La senyalitzaciˇ amb la placa 'Petit paisatge de Barcelona' d'aquest i d'altres quatre elements singulars com ara La metralla de Sant Felip Neri, La Gamba de Mariscal, El Rellotge del Sifˇ i El Rellotge dels Llums, s'emmarca dins d'un programa d'actuaciˇ impulsat per l'Institut que tÚ per objectiu recuperar i posar en valor objectes i detalls quotidians que confereixen carÓcter a la ciutat i formen part de la mem˛ria hist˛rica dels barcelonins.

EL TORN DELS ORFES

La hist˛ria del Torn dels Orfes es remunta a finals del segle XVI. Al carrer de Ramalleres, 17 hi havia la Casa de la Miseric˛rdia. Qui volia deixar-hi un nadˇ de forma an˛nima, el colĚlocava al torn i feia girar la roda. L'escletxa que hi ha a l'esquerra del torn servia per deixar-hi almoines.

SANT FELIP NERI

Un altre racˇ senyalitzat amb la placa Petit paisatge Ús La metralla de Sant Felip Neri, on el 30 de gener de 1938 dues bombes llanšades pels avions feixistes italians van caure a la plaša de Sant Felip Neri i van matar 42 persones. Els forats que hi ha a la fašana de l'esglÚsia sˇn testimoni dels fets. A partir d'ara la placa Petit paisatge, colĚlocada al paviment, just davant de la fašana de l'esglÚsia recorda aquest trist fragment de la hist˛ria de Barcelona.

LA GAMBA DE MARISCAL

A Ciutat Vella, un altre dels elements singulars que s'ha senyalitzat Ús La Gamba de Mariscal, el suculent crustaci dissenyat per Xavier Mariscal, es va instalĚlar com a reclam a la teulada del restaurant Gambrinus. La singular escultura, de 7 metres de llargada, feta de poliŔster, coure i ferro pel mestre faller Manolo MartÝ, es va instalĚlar el 1987 en un dels cinc edicles del remodelat moll de la Fusta i l'any 2000 va ser cedida a l'Ajuntament.

EL RELLOTGE DELS LLUMS

A l'Eixample s'ha senyalitzat amb la placa Petit paisatge Ús El rellotge dels Llums, instalĚlat l'any 1929 al paviment del carrer de Rocafort, 2, amb motiu de l'Exposiciˇ Internacional de Barcelona. Aquest rellotge, creat per Juan Cabrerizo amb pedra artificial, ferramenta de llautˇ i discs de vidre glašat, marca les hores i els minuts amb llums i contÚ unes ales daurades que representen el dÚu Hermes. El 2005 l'Institut del Paisatge UrbÓ va recuperar i posar en hora aquest rellotge que forma part de la colĚlecciˇ de Petit paisatges de la ciutat.

Barcelona ha finanšat el cost d'aquestes actuacions amb fons privats derivats de les compensacions paisatgÝstiques que generen les lones publicitÓries autoritzades en fašanes en obres. Actualment l'Institut del Paisatge UrbÓ estÓ restaurant els dos semÓfors mÚs antics de la ciutat, instalĚlats a finals dels anys 40 a les cru´lles del carrer de Comte d'Urgell amb els carrers de Buenos Aires i Londres. Les obres de reparaciˇ d'aquest Petit paisatge finalitzen el proper 1 de novembre.

A la ciutat hi ha un total de 6 elements identificats amb la placa Petit paisatge de Barcelona, que Ús d'acer i estÓ integrada al paviment. La primera placa es va posar al Term˛metre de Can Cottet al juliol del 2011. EstÓ previst posar mÚs plaques per identificar i posar en valor d'altres petits paisatges que hi ha per tota la ciutat. TambÚ estÓ previst seguir descobrint nous elements fins ara oblidats i restaurar-los per recuperar-los i mantenir-los vius en la mem˛ria colĚlectiva dels barcelonins. Aquests i molts d'altres elements singulars estan recollits a l'aplicaciˇ m˛bil BCN Paisatge www.bcn.cat/paisatge .

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net