Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

21 March 2013

24 municipis de la Noguera i el Jussà, a a la zona del Montsec certificada com a Destí Starlight

Bondia.cat - [Feature]

La Fundació Starlight, avalada per la Unesco, ha inclòs en la delimitació de la zona del Montsec certificada com a Destí Turístic un total de 24 municipis pertanyents a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà.

Aquesta decisió incrementa en 8 el nombre de municipis integrats en el projecte de desenvolupament turístic del Montsec al voltant del recurs del cel nocturn de qualitat respecte dels 16 que formaven part de l'extingit consorci del Montsec. A més a més, 11 d'aquests municipis també han estat distingits com a Reserva Starlight, d'especial qualitat del cel nocturn i compromís per a la seva protecció. El Centre d'Observació de l'Univers (COU) ha acollit el lliurament de la certificació.

Els Destins Turístics Starlight són indrets visitables que compten amb qualitats excel·lents per a la contemplació del cel i la realització d'activitats turístiques relacionades amb aquest recurs. L'objectiu d'aquesta certificació, que valora conjuntament per primer cop ciència i turisme, és garantir poder gaudir de l'observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics vinculats. En aquests moments, a banda del Montsec, hi ha cinc llocs al món certificats com a destí turístic Starlight: la illa de la Palma, la Reserva de Biosfera de La Rioja, Granadilla de Abona (Tenerife), Alqueva (Portugal) i Costiera (Itàlia).

Dels 24 municipis inclosos en la zona del Montsec certificada per la Fundació Starlight com a Destí Turístic, 18 pertanyen a la Noguera: Àger, Os de Balaguer, Ivars de Noguera, Algerri, Castelló de Farfanya, Balaguer, la Sentiu de Sió, Cubells, Foradada, Artesa de Segre, Ponts, Oliola, Tiurana, la Baronia de Rialb, les Avellanes i Santa Linya, Camarasa, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià. Els altres 6 municipis formen part del Pallars Jussà. Es tracta de Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur, Llimiana, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà i Tremp.

El vicepresident de la Fundació Starlight i director de l'Institut d'Astrofísica de les illes Canàries, Francisco Sánchez, ha estat l'encarregat de lliurar la certificació al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. El conseller ha remarcat que caldrà seguir treballant a la zona per reduir l'impacte lumínic de determinats punts i també ha destacat la importància que suposa el certificat per la comunitat científica que estudia el cel nocturn des del Montsec i també per la potenciació turística de la zona protegida. Per la seva part, Sànchez ha dit que no és gens fàcil aconseguir aquest tipus de certificats i ha destacat que un dels avantatges que té és que és un procés que permet una renovació constant de la zona protegida amb millores permanents per garantir la qualitat del cel nocturn.

AVALUACIÓ CADA 4 ANYS

La concessió del certificat de Destí Starlight s'entén com una etapa d'un procés de millora continua tant pel que fa a la qualitat i coherència del producte turístic, com a la necessitat de preservar la qualitat dels cels nocturns i la protecció dels recursos associats. Així, la concessió de la certificació s'estableix per un període de quatre anys, revisable després d'una nova auditoria de comprovació de l'evolució de l'indret i del compliment de les recomanacions que la Fundació Starlight emet en l'informe de les auditories realitzades.

Algunes de les recomanacions se centren en fer un seguiment continu dels paràmetres de la qualitat del cel com la nitidesa, la transparència o la brillantor; desenvolupar un sistema d'indicadors del Destí Starlight que inclogui els de la qualitat del cel i els de l'ús de la percepció dels visitants; concretar i desenvolupar el Pla d'Acció del Destí Starlight en el marc del Pla de Desenvolupament Sostenible del Turisme Montsec 2020; definir els criteris que hauran de guiar l'ús de la marca i la imatge Montsec ja existent en la variant de qualitat autoturística; i també fer accions informatives i formatives sobre prevenció de la contaminació lumínica adreçades a tècnics però també a la població local i als col·legis.

Altrament, també es recomana establir acords de cooperació amb altres destins Starlight; potenciar el sistema d'informació amb la incorporació d'eines de comunicació de nova generació; fomentar l'observació del cel nocturn en altres zones del destí mitjançant la creació de miradors estel·lars per tal de deslocalitzar les tasques que ara només es porten a terme al Parc Stronòmic; i consolidar la Comissió de Seguiment del Montsec com a ens de promoció i consens d'estratègies i projectes turístics.

TERCERA RESERVA STARLIGHT DEL MÓN

Francisco Sánchez també ha anunciat aquest dijous l'atorgament de la distinció de Reserva Starlight a una àrea del Montsec, un cop a finalitzat el procés d'avaluació de les auditories efectuades els darrers mesos.

Aquesta reserva està a l'interior de la zona de delimitació de Destí Turístic i comprèn de manera total o parcial el territori d'onze municipis. A la Noguera hi ha Àger, Camarasa, Les Avellanes i Santa Linya, Alòs de Balaguer i Vilanova de Meià; i al Pallars Jussà són els sis que també estan inclosos al Destí Starlight.

Aquestes reserves són espais naturals amb un grau encara major de qualitat del cel nocturn i accés a la llum dels estels, així com una major exigència i compromís per a la defensa d'aquests elements. Al món també hi ha l'illa de la Palma i el llac Tekapo a Nova Zelanda, que ostenten aquesta distinció.

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net