Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

22 September 2012

Granollers implicarà la ciutadania en la cura pel paisatge del municipi

Des que va ratificar el Conveni Europeu del Paisatge (Florència, 2000), Catalunya ha estat un dels països pioners i líders en matèria de paisatge a Europa. L'impuls de la Llei de paisatge (2005), la posada en marxa de l'Observatori del Paisatge , dels set catàlegs de paisatge de Catalunya i de diverses cartes del paisatge , així com diverses iniciatives de millora paisatgística a Catalunya, han anat consolidant l'aplicació del Conveni Europeu del Paisatge al nostre país.

XAVIER SABATÉ Sostenible - [Feature]

Granollers, amb el suport de la Diputació de Barcelona , és a punt d'afegir una nova baula en aquesta cadena d'eines, aquest cop transportant els postulats del Conveni Europeu a l'àmbit municipal, l'escala més propera a la ciutadania. I ho fa aplicant un dels principis inspiradors del Conveni: la voluntat d'implicar a la població en la definició dels seus paisatges.

El passat dimarts 18 de setembre l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral , i el regidor d'Urbanisme, Jordi Terrades , van anunciar l'inici dels treballs per elaborar el Pla d'Implicació amb el Paisatge de Granollers , un projecte participatiu que dóna continuïtat als treballs tècnics iniciats l'any 2011 per elaborar el Pla de Paisatge de Granollers, on també es va comptar amb la participació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Un procés participatiu ampli i obert a tothom
Amb el lema 'Granollers, més de 60.000 paisatges. Cada persona té el seu paisatge. Digues com vols el teu!', fins a final d'any l'Ajuntament de Granollers impulsarà un procés participatiu a diversos nivells, per implicar ciutadania, escoles, entitats, i sectors econòmics en la gestió i millora del paisatge del municipi. El Pla aprofitarà l'extensa tradició participativa de Granollers i comptarà amb el suport i implicació de diverses àrees de l'Ajuntament.

El Pla d'Implicació amb el Paisatge té com a objectius donar a conèixer i contribuir a l'apropiació del paisatge per part de la ciutadania, fomentar la cohesió ciutadana i el sentiment d'identitat a través de l'estimació cap al propi municipi, implicar als agents locals en relació a la conservació i millora del paisatge i contribuir a la utilitat i viabilitat del Pla de Paisatge a llarg termini.

El tret de sortida del procés participatiu serà una consulta oberta a tothom a partir del 28 de setembre, així com una sessió informativa el 18 d'octubre. També es posarà en marxa un quadern de debat familiar a les diverses escoles del municipi per tal d'implicar les famílies en la projecció dels paisatges desitjats. Els agents del paisatge podran participar a través de tallers participatius estructurats per sectors: agrari, industrial, comercial, educatiu i associatiu. El procés també comptarà amb cobertura a la xarxa a través de Twitter (@granollers i #60milpaisatges) i d'una pàgina web .

Compromís polític per la participació en paisatge
En la presentació del Pla, el regidor d'Urbanisme, Jordi Terrades, va remarcar la voluntat d'incorporar la visió de la ciutadania, 'com un element que ha d'ajudar a la cohesió social i a fer una ciutat més amable'. El regidor també va destacar l'oportunitat de tenir cura del paisatge com un element de qualitat a la ciutat, que pot redundar en la millora de l'activitat econòmica a Granollers. L'alcalde Josep Mayoral, va valorar el projecte com una aposta per seguir amb la planificació en un moment de poca activitat econòmica, i també per la qualitat, la participació i el consens polític i social com una eina per construir ciutat.

Les propostes que es recullin al Pla d'Implicació amb el Paisatge es traduiran en compromisos concrets per part dels diversos agents del municipi que tenen capacitat d'incidir en el paisatge, inclosa la ciutadania a títol individual.

L'Ajuntament de Granollers ja ha posat en marxa, els darrers anys, diversos projectes paisatgístics rellevants, com la millora paisatgística de l'accés a la ciutat per la carretera del Masnou (amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona), o l'encàrrec per l'elaboració d'una Carta de colors del centre històric de la ciutat .

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net