Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

11 May 2012

Un nou consorci protegirà l'espai natural dels Aspres

Els ajuntaments de Cantallops, Capmany, Espolla i Sant Climent Sescebes s'uniran per promoure turísticament la zona i preservar el paisatge. L'objectiu és que l'ens s'obri a altres ajuntaments.

MAR VICENTE El Punt Avui - [Feature]

Foto

Una imatge de la zona dels Aspres, entre la plana de l'Empordà i l'Albera. Foto: Manel Lladó

Quatre ajuntaments empordanesos s'han unit per crear un nou consorci amb l'objectiu de promoure i protegir el paisatge de la zona dels Aspres, situada entre la plana de l'Empordà i l'Albera. Cantallops, Capmany, Espolla i Sant Climent Sescebes són els promotors del Consorci dels Aspres d'Empordà, que avui es presenta a Sant Climent. Serà a la Societat la Concòrdia, a les vuit del vespre, i hi seran els alcaldes de tots quatre municipis. Durant les pròximes setmanes es presentarà també a la resta de poblacions. El dia 18 es farà a Capmany; a Cantallops serà l'1de juny, i a Espolla, el dia 8.

Entre els objectius que té aquest nou consorci hi ha la creació de la marca Aspres d'Empordà, de promoció del territori. El que volen aquests ajuntaments és incorporar un valor afegit al territori relacionant paisatge i productes de la terra, amb el vi com a estrella, però també amb l'oli, per exemple, i altres articles típics de la zona. La idea és atreure un turisme sostenible a la zona i potenciar els valors del territori.

Els quatre ajuntaments promotors han aprovat inicialment els estatuts del Consorci dels Aspres d'Empordà i actualment estan en procés d'informació pública. Segons han explicat des dels ajuntaments, és per això que ara es fan les reunions a cadascun dels municipis, amb l'objectiu de presentar la iniciativa als veïns.

Quan s'acabi aquest període, i en el supòsit que no es recullin al·legacions, es procedirà a l'aprovació definitiva d'aquests estatuts i a la creació formal del consorci.

La zona dels Aspres inclou més de 18.000 hectàrees i està considerada una unitat de paisatge en el catàleg del paisatge. Es caracteritza per un paisatge de turons suaus amb forta presència del granit, que es combina amb els conreus de vinya i olivera i amb els boscos de suredes, alzines i pins. Segons fonts del consorci, aquest 'mosaic forestal' es defineix també per la presència de la pedra seca i pel fet de ser terra de megàlits.

L'espai natural dels Aspres, que està situat entre la plana de l'Empordà i l'Albera, engloba el territori que ocupen quinze municipis altempordanesos. Són els quatre que han promogut la creació del consorci més Garriguella, Vilamaniscle, Rabós, Masarac, Biure, Boadella i les Escaules, Sant Llorenç de la Muga, Darnius, la Vajol, Agullana i la Jonquera.

© 2022 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net