Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

22 April 2008

El Penedès para taula

Els col·lectius Qalidès i Penedès Fogons sumen esforços per promocionar vi i gastronomia

RAÜL MAIGÍ El Punt - [Feature]

Foto

Es pot vendre territori en un plat i es pot preservar el paisatge des de la copa. Aquesta és la batalla dels col·lectius Qalidès-Terrers del Penedès i Penedès Fogons. No són ni agents turístics ni urbanistes. Són empresaris, abocats a la gastronomia i la viticultura, però tenen un marc comú de referència, el Penedès, i un objectiu, que és preservar i difondre les qualitats sensorials del territori. Ahir, quan encara ressonava la festa reivindicativa de la vegueria de divendres passat a Vilafranca, els dos col·lectius van celebrar la primera iniciativa conjunta: un dinar per donar a conèixer els nous plats de la carta de primavera que ofereixen els restaurants penedesencs, maridats amb les noves anyades dels vins de finca.

Qalidès va néixer fa quatre anys de la suma dels mots 'qualitat' i 'Penedès'. El seu objectiu és aixecar el llistó i fer visible una comarca que es preocupa per oferir productes de primer nivell, en aquest cas el vi, amb una filosofia de respecte a l'entorn i a la identitat paisatgística que confereix al Penedès el conreu de la vinya. 'No podem permetre que aquest paisatge desaparegui en una sola generació i que a canvi ens envaeixin amb polígons industrials', defensa Joan Huguet, president de l'agrupació. Qalidès el formen nou cellers de les comarques de l'Alt i el Baix Penedès i l'Anoia. Són els segells Albet i Noya, Avgvstvs, Can Feixes, Can Ràfols dels Caus, Torres, Gramona, Jané Ventura, Jean Leon i Mas Comtal. Tots ells tenen com a bandera el vi de finca, aquella ampolla fruit de la recerca i la combinació laboriosa de varietats, que beu de la tradició i atorga una personalitat particular a cada celler. Van decidir agrupar-se per afirmar-se com a corrent d'opinió dins la DO Penedès. Diuen que no són oposició de res, però és clar que pretenen provocar un gir en la gestió global que les forces polítiques i econòmiques estan fent del territori per optimitzar-ne les potencialitats.

Les dues entitats no es buscaven a priori però tampoc els ha estat difícil trobar-se. Penedès Fogons té una aparició més tardana, el juny de 2006, i neix també en l'àmbit de la DO amb l'objectiu de dinamitzar una cuina de qualitat, aplegar els professionals i potenciar els productes de la terra. Integren el col·lectiu els restaurants Cal Blay (Sant Sadurní d'Anoia), Cal Saldoni (Sant Pau d'Ordal), Cal Ton (Vilafranca del Penedès), El Cigró d'Or (Gelida) i Sant Josep (Santa Margarida i els Monjos).

La trobada d'ahir va tenir lloc a un dels cellers de Qalidès, Can Ràfols dels Caus, a Avinyonet, i no per casualitat. El propietari de la masia, Carlos Esteva, hi està construint un nou celler que, d'alguna manera, exemplifica la idiosincràsia d'aquests dos col·lectius, en el sentit de la modernització de les instal·lacions i el respecte per l'entorn. La planta queda encaixada en la roca del turó, conserva la frescor adequada i obté llum natural, elements que afavoreixen el procés productiu. A més, el celler s'ha dissenyat pensant que pugui ser visitable. 'Es tracta que els visitants puguin veure l'elaboració del vi, com si entressin a la cuina d'un restaurant', explica Esteva.

L'obertura dels cellers és una de les atraccions de què disposa el territori per estimular l'encara tímida aposta de l'enoturisme al Penedès. Els productes hi són, el paisatge també, creix el nombre d'allotjaments i creix també progressivament l'oferta cultural complementària que busca omplir els buits. En són exemples el Vijazz (festival de jazz combinat amb fira de vi i cava, a Vilafranca) o el Festival Jean Leon (activitat teatral i cinematogràfica a Torrelavit), com a noves propostes sorgides precisament del sector i que aquest estiu es repetiran.

El Penedès no té encara el glamur mediàtic i turístic d'altres zones vitivinícoles internacionals, però pot assolir-lo. Els ingredients hi són, només cal que es cuinin amb gràcia i sensibilitat. De moment, són molts els esforços des de diferents sectors que treballen per protegir el territori, netejar-lo i oferir-lo. Vet aquí una

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net