Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

24 September 2009

L'Ametlla de Mar regula l'estŔtica de les fašanes del nucli urbÓ amb una ordenanša

El ple de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar celebrat divendres passat va aprovar inicialment per unanimitat la creaciˇ de l'ordenanša municipal sobre intervenciˇ arquitect˛nica en les fašanes i les mitgeres del nucli urbÓ. L'objectiu d'aquesta nova ordenanša Ús regular els colors i els materials de les fašanes i mitgeres, per tal d'ordenar i unificar el paisatge urbÓ, considerat un bÚ p˙blic d'interŔs social, cultural i ambiental.

Tinet Baix Ebre - [Feature]

Foto

La gamma de colors que s'ha dissenyat tÚ en compte sobretot els colors de la construcciˇ tradicional del nucli antic, amb la finalitat de conformar un 'entorn equilibrat i harm˛nic' que 'respecti i accentu´ la imatge marinera i mediterrÓnia' del municipi. A aquesta ordenanša estan subjectes les obres i reformes de manteniment ordinari i puntual, les de restauraciˇ integral, els projectes nous, les fašanes ocupades per comeršos i tambÚ les mitgeres que quedin a la vista.

Segons ha manifestat l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu MartÝ, amb acords com la nova ordenanša, el consistori 'estÓ prenent decisions importants que afectaran el futur mÚs immediat del municipi' i que 'han de contribuir a millorar el benestar dels ciutadans'. MartÝ ha destacat la importÓncia de l'estŔtica tant per als ve´ns com per als turistes i ha afirmat que la imatge ajuda el municipi a 'fer-se amb un prestigi' i a que 'ens associ´n amb el nostre passat i la nostra tradiciˇ'.

La carta de colors fixada per l'ordenanša defineix els colors i els materials de les fašanes i diferencia dues zones dins del poble. Pel que fa als revestiments de les fašanes i mitgeres a primera lÝnia de mar i al nucli hist˛ric, la gamma tÚ en compte els colors blanc i os, i no es permet l'˙s d'obra vista. Per a la segona zona, la resta del nucli urbÓ, s'inclouen, a mÚs, els colors marfil, sorra i terra clar, i es permet l'obra vista en color terr˛s o blanc. Els colors dels elements sortints de la fašana, com ara emmarcaments, cornises i s˛cols, sˇn els mateixos que els principals de cada zona i es combinen amb aquests. Per a balconeres, finestres i persianes s'han escollit el blanc, blau, verd fort, fusta i negre, i per a les baranes i altres elements metÓlĚlics el blanc, blau, verd fort, negre i acer inoxidable. Les mitgeres tindran el mateix tractament que les fašanes, en funciˇ de la zona a la quŔ pertanyen.

RESPECTE A LA TRADICIË

Pel que fa als materials, a la primera zona es respectaran els tradicionals, tot i que l'ordenanša permet acabats com el lliscat, el raspat o el desbastat. A la segona zona, la normativa recomana l'aplicaciˇ de monocapa o estuc i utilitzar els materials de la primera zona. A mÚs, a la segona zona es podrÓ utilitzar l'acabat pintat quan es tracti d'intervencions en fašanes ja pintades o arrebossades, sempre i quan sigui llis i mat. En cap zona es podrÓ deixar les fašanes o mitgeres sense revestiments ni es permetrÓ l'acabat amb maˇ vist. Finalment, la pedra nomÚs s'admetrÓ en els elements complementaris i seguirÓ la carta de colors de la zona on se situ´.

L'acord sobre els colors se sotmetrÓ a exposiciˇ p˙blica durant un perÝode de trenta dies, temps en quŔ els interessats podran presentar les reclamacions i els suggeriments que considerin adients. Si no se'n presentessin, l'ordenanša passarÓ a considerar-se definitivament aprovada.

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net