Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

29 June 2009

Els sis pobles de la vall de Camprodon faran un catàleg i una ordenança de paisatge

La redacció d'una ordenança del paisatge comuna als sis municipis de la vall de Camprodon i la d'un catàleg de béns paisatgístics són dues de les principals propostes que recull la Carta del Paisatge de la zona. Ha estat aprovada per la Mancomunitat de la Vall de Camprodon i, ara, la ratificaran els plens i es treballa per a la implicació de més agents públics i privats.

JORDI CASAS El Punt - - Barcelona [Feature]

El paisatge entès en un sentit molt ampli és un bé a protegir i els ajuntaments de la vall de Camprodon –Llanars, Setcases, Vilallonga de Ter, Molló, Sant Pau de Segúries i Camprodon– ho tenen molt clar i, per això, han estat dels primers a les comarques gironines a impulsar i, ara, a aprovar la Carta del Paisatge, sota la tutela de la direcció general d'Arquitectura i Paisatge de la Generalitat i de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. De la carta aprovada recentment en una reunió extraordinària celebrada a Sant Pau, en destaquen sobretot tres aspectes. D'una banda, la voluntat d'impulsar la redacció d'una ordenança municipal del paisatge conjunta i també la redacció d'un catàleg de béns paisatgístics. Així mateix, també es fa l'aposta per recuperar el màxim nombre de terrenys de pastura, prats i prats de dall, que a la zona són molt importants, tant des del punt de vista paisatgístic i ecològic com econòmic, perquè en depèn la ramaderia extensiva de la zona, de la qual es destaquen els cavalls hispanobretons. Es tracta de preservar, sobretot, les pastures i prats que estan dins l'àmbit protegit per la directiva Natura 2000.

La Carta del Paisatge aposta, a més, per la redacció d'un manual de bones pràctiques que reguli i guiï les intervencions al patrimoni arquitectònic rural. També, i en aquest mateix àmbit, proposa la restauració i revaloració dels elements del patrimoni històric i arquitectònic que estan en perill –hi ha molt de romànic–, i promoure la recreació integral d'una església romànica (per decidir encara) i del seu entorn medieval. Entre altres, a la vall hi ha les esglésies de Sant Cristòfor de Beget (Camprodon), Santa Cecília de Molló i el monestir romànic de Sant Pere de Camprodon.

A més, la carta proposa la creació d'un pla especial de protecció dels camins públics i la senyalització de la xarxa de camins de la vall d'una manera entenedora.

APOSTEN PER LA RESTAURACIÓ PAISATGÍSTICA DE VALLTER I TREGURÀ

El sector turístic és un element clau de l'economia de la vall de Camprodon i la Carta del Paisatge incideix en aspectes com ara la restauració paisatgística de les zones afectades per les pistes de l'estació d'esquí Vallter 2000 i també la dels espais de la planta trinxadora i d'abassegament de Tregurà, és a dir, de la pedrera de Setcases. La carta aposta per la creació d'un dispositiu permanent que permeti avaluar i fer el seguiment semestral de l'estratègia de millora i revaloració paisatgística centrada en els punts més sensibles de la zona.

Al sector turístic se li demana que creï i apliqui un manual de bones pràctiques i que incorpori als seus establiments criteris ambientals i paisatgístics. Així mateix, es proposa la formació en aquests mateixos criteris dels agents del sector, que són els primers que reben els visitants de la vall.

I, finalment, la Carta del Paisatge proposa la traducció del contingut de la mateixa en materials didàctics que es puguin treballar a totes les escoles de la vall. Fa referència, sobretot, a la primera fase de la carta, és a dir, als resultats de la diagnosi.

© 2022 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net