Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

6 March 2008

El Consell Comarcal posa les eines perquè els ajuntaments es pronunciïn sobre el paisatge de l'Alt Penedès

El Consell Comarcal de l'Alt Penedès ja ha redactat una ordenança que ara haurien d'aprovar els plens municipals per poder convertir la Carta del Paisatge en una normativa de compliment obligat. Aquesta iniciativa arriba després que el desembre del 2004 tots els alcaldes de la comarca van signar el document, que en aquell moment només era orientatiu. Aquell gest es pot convertir ara en una llista d'obligacions i previsions de sancions que els ajuntaments hauran d'aplicar.

C. MORELL El Punt - - Penedès [Feature]

Foto

Una imatge d'arxiu de vinyes a les Cabanyes. C. Morell

Tant el president del Consell Comarcal, Francesc Olivella, com la vicepresidenta primera, Flèrida Melgen, ho van deixar molt clar en la presentació de la nova ordenança: 'Els municipis que no ho vulguin no ho aprovaran al ple, però seria molt poc coherent després que tots, de forma unànime i consensuada, van donar suport a la Carta del Paisatge', fa una mica més de tres anys. Olivella va voler destacar que l'ordenança sorgida del contingut de la Carta del Paisatge ha de ser una eina de suport al sector econòmic i una millora en la qualitat de vida dels penedesencs. Per això, segons ell, des del Consell és farà tota la pedagogia necessària perquè tots els ajuntaments l'apliquin.

EL PROCEDIMENT

Un cop redactada la proposta de l'ordenança, el govern comarcal té la intenció de consultar alguns dels experts que van participar en la redacció de la Carta del Paisatge, i quan tingui el text definitiu vol passar-lo als ajuntament perquè puguin comprovar si hi ha contradicció amb alguna altra ordenança municipal i puguin resoldre el conflicte abans d'aprovar definitivament el text. De forma paral·lela, el Consell Comarcal posarà totes les eines per a la creació de l'oficina del paisatge, on hi haurà persones especialitzades que han de col·laborar amb els ajuntaments tant en l'aplicació de la nova normativa com en la inspecció i aplicació de sancions. De tota manera, aquestes funcions seran responsabilitat municipal, tot i que els ajuntaments que no tinguin capacitat per assumir-les les podran delegar a l'oficina del paisatge. L'objectiu del govern comarcal és que els ajuntaments ja hagin aprovat l'ordenança a final d'any per començar a aplicar-la el 2009.

QUÈ REGULA

L'objectiu de l'ordenança és regular tot allò que pugui afectar el paisatge i el territori i que sigui de nova construcció, però, a més, també preveu que tot allò que ja estigui fet es vagi adaptant a la nova normativa amb un període de temps prudencial. La norma regula, entre altres coses, la senyalització, les noves construccions, els equipaments, les zones protegides, la conservació i el manteniment de solars dins i fora dels nuclis urbans, els accessos a polígons i zones industrials o d'oci, la contaminació lumínica, les xarxes de comunicació, els tancaments i l'ordenació de les xarxes de drenatge, el paisatge vitivinícola, la xarxa fluvial, les zones de servitud i les d'especial protecció.

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net