Web del Observatorio del Paisaje

Press information

RETURN

16 September 2006

L'hora dels parcs

Les dues grans zones naturals del Maresme treballen diverses activitats per donar-se a conèixer.

TERESA MÁRQUEZ EL Punt - - Maresme [Report]

Foto

Vigilant els parcs. La zona boscosa protegida compresa entre els dos parcs naturals del Maresme i el Vallès Oriental obliga a mantenir una constant vigilància forestal per evitar incendis, especialment durant l'estiu. En la imatge, un guarda al turó del Fangar.

El Maresme pot presumir de disfrutar de dues grans zones verdes protegides que formen part de la xarxa de parcs naturals de la Diputació: el Montnegre-Corredor i el parc de la Serralada Litoral, que també agafen part del Vallès Oriental. El primer, amb una extensió de 15.000 hectàrees, s'estén des de Tordera fins a Dosrius. El segon, amb 4.000 hectàrees, pateix la constant pressió urbanística del sud de la comarca entre Cabrera i Tiana, i es troba en ple procés de creixement del consorci que el gestiona i en el qual aquesta setmana s'ha sumat la Generalitat. La presència del govern afavorirà els dos grans reptes pendents: la creació d'una oficina tècnica de gestió i les actuacions en els àmbits de la conservació, l'ordenació dels espais, la difusió dels valors naturals i la investigació.

Tot i la important feina administrativa que es fa, els mateixos responsables dels parcs reconeixen que la gran majoria dels ciutadans desconeixen què s'amaga en aquests boscos tan propers. En aquest sentit, des d'aquest setembre i fins al desembre es posa en marxa al parc del Montnegre i el Corredor una nova edició del programa Viu el parc, un recull d'activitats perquè la gent s'hi apropi, com ara passejades, sortides en bicicleta, xerrades, descoberta de l'entorn a l'Escola de Natura del Corredor i observació dels estels. Sense anar més lluny, demà a Tordera es fa una Biciriu, una descoberta en bicicleta del paisatge del riu. De les opcions més habituals de preservació i respecte de la natura es passa a propostes que vinculen altres àmbits, com ara la poesia. En aquest sentit, al mes d'octubre el parc presenta La poesia als parcs a la font del Pradelló d'Olzinelles, a Sant Celoni, i amb el bosc com a protagonista. La música de Pole Pole acompanyarà la poesia que parla dels espais del parc i el recital de dos poetes de la zona: Jordi Julià i Esteve Plantada obriran un munt de possibilitats als participants. A banda dels actes organitzats directament per l'àrea d'Espais Naturals de la Diputació, moltes de les poblacions vinculades organitzen programacions pròpies.

Per la seva banda, el parc de la Serralada Litoral desenvolupa el programa Viu el parc a partir del mes de maig. Hi destaca un apartat específic per als municipis del consorci, que comprèn activitats educatives a les escoles, material pedagògic específic i unes festes finals en un indret conegut on s'apleguen tots els nens i nenes participants. Al Montnegre i el Corredor se celebrarà el divendres 8 de desembre a Hortsavinyà amb titelles i música tradicional.

Aquest treball per donar a conèixer els parcs naturals del Maresme es completa a través del Cercle d'Amics, en què els socis disposen d'informació, excursions guiades, activitats lúdiques i conferències. Com a espai de comunicació entre tots els associats, trimestralment s'edita un full i una revista monogràfica anual 'dedicada a divulgar notícies i temes relacionats amb els espais naturals protegits'.

© 2023 Landscape Observatory of Catalonia | Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net