Informació a la premsa

TORNAR

13 de novembre de 2014

El Govern impulsa un pacte per tenir cura del paisatge

L'objectiu és que empreses i entitats que treballin sobre el territori no malmetin elements paisatgístics i mediambientals.

ANA Ara - (Andorra) [Crònica]

Foto

Marc Rossell i Jordi Alcobé durant l'acte sobre el paisatge / M.C. (ANA)

El Govern ha impulsat el 'Pacte del paisatge', un document dirigit a totes aquelles empreses i entitats que treballen sobre el territori. L'objectiu és que, un cop el subscriguin, "tinguin en compte elements paisatgístics i mediambientals" quan hagin de fer alguna obra, tal com ha explicat el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp.

De moment, la primera empresa que s'hi ha adherit ha estat la parapública FEDA, que tindrà en compte aquests elements quan hagi de fer intervencions al territori. L'objectiu és que s'hi vagin adherint altres empreses parapúbliques i privades, com ara les estacions d'esquí, així com les diverses entitats que treballen al territori.

Una d'elles és l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra i, precisament, s'ha aprofitat la jornada 'Agricultura i paisatge' celebrada aquest dijous a la seu de MoraBanc, a Andorra la Vella, per presentar-los el document.

En relació a les estacions d'esquí, el director de Medi Ambient, Marc Rossell, ha apuntat que encara no s'hi ha contactat. De moment, de fet, només s'ha plantejat a FEDA i a l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, però es confia que "a poc a poc anirem tenint més contactes" amb aquests interlocutors.

Tot plegat s'ha donat a conèixer en el marc de la jornada 'Agricultura i paisatge' on, segons Camp, s'han pogut "intercanviar experiències" entre persones que treballen al territori i es dediquen a l'agricultura. L'objectiu, tal com ha destacat el ministre, era precisament "parlar de l'impacte que té l'agricultura sobre el paisatge".

Així doncs, s'han exposat diferents experiències, tant d'Andorra com de fora, en què "l'agricultura ha servit per revaloritzar el paisatge". Un dels ponents, de fet, ha explicat el cas del Priorat, on el cultiu de la vinya ha servit precisament per dur a terme aquesta millora paisatgística.

El ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, ha defensat, per la seva banda aquest dijous al matí en la inauguració, l'obligatorietat de "conservar i preservar" el paisatge i buscar l'equilibri entre l'agricultura i la ramaderia i el sector terciari. "L'agricultura és un actor i un element importantíssim del paisatge", ha defensat Alcobé. El sector primari no és rendible econòmicament per ell mateix, ha admès, per això cal diversificar i buscar complements, així com donar-hi suport amb ajudes per incentivar el consum i la producció. Un exemple són les paneres de productes autòctons que volen impulsar per Nadal, però també la possible Denominació d'Origen del vi d'alçada d'Andorra.

Durant la clausura de la jornada, a més, s'ha fet l'entrega dels premis del concurs de fotografia digital 'L'Andorra dels paisatges", organitzat pel Centre Andorra Sostenible i MoraBanc, amb la col·laboració d'Andorra Turisme.

Hi han pres part 102 fotògrafs, que han enviat fins a 900 fotografies, i s'han entregat un total de set premis. Quatre d'aquests han estat en categoria de fotografia digital i tres més en categoria Instagram.

© 2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net