Informació a la premsa

TORNAR

31 d'agost de 2014

Color i paisatge urbà a Granollers

El govern portarà la normativa del paisatge urbà, que regula l'ús del color, en un ple proper.

El9nou.cat - [Crònica]

Foto

L’Ajuntament ha pintat aquestes darreres setmanes les peces de ferro de l’escultura central de la plaça Barangé. Griselda Escrigas

El govern de Granollers preveu portar al ple d'aquest mes de setembre l'aprovació de la nova normativa del paisatge urbà de la ciutat, que, entre altres aspectes, fixarà els colors que s'hauran de fer servir preferentment a les façanes, sobretot del centre històric i la zona del primer eixample.
La normativa, però, no només regula qüestions relacionades amb el color. També entra en aspectes com la publicitat exterior o les característiques que hauran de tenir les pèrgoles que s'instal·lin a la via pública.

La carta de colors establirà una paleta de colors de referència per als paviments però també per a altres elements complementaris de les façanes com els paraments, la fusteria o la serralleria centrats, principalment, en les tonalitats pastel. Els propietaris podran apostar per aquells colors que prefereixin. La llista parteix dels principals colors utilitzats a la ciutat i "dins de la gamma també hi ha tons contundents", assegura el regidor d'Urbanisme, Jordi Terrades. A més, tampoc es tanca cap porta i assegura que, en cas de rebre una proposta d'actuació amb un color que no quedi recollit a la carta, aquest se sotmetrà a la comissió de patrimoni, que és la que acabarà decidint sempre "amb diàleg amb el proposant".

Les actuacions que s'han fet darrerament al centre de la ciutat ja han seguit els criteris del document pendent d'aprovar. Per exemple, en el color de la remodelada façana de l'edifici que fa cantonada entre la plaça Porxada i el carrer Santa Esperança (ha fet servir un to verdós). També a la remodelació de l'edifici de l'aparcament Sant Carles, al carrer Jaume, on s'utilitzen elements de color gris i salmó, o en una casa particular aixecada al carrer Barcelona amb la façana de color granatós.

Imagina't un Granollers amb més Color, que fa uns quatre anys que reflexiona sobre l'urbanisme a la ciutat a partir d'un article de Vicenç Viaplana sobre la reforma d'Anselm Clavé que va publicar EL 9 NOU el febrer de 2010, considera que caldria "una carta de colors més extensa", diu Gemma Corbera, impulsora d'aquest grup on també s'hi han implicat activament el mateix Viaplana, el fotògraf Xavi Mañosa i Emili Sànchez i que difon les seves reflexions i accions a través d'un grup a Facebook que porta el mateix nom. Corbera entén que "l'urbanisme de Granollers podria reivindicar més en l'aspecte creatiu". Això no passa només pel color. També, per exemple, pels elements del mobiliari urbà que s'instal·len. Per ella, quan es fa una obra caldria incorporar peces innovadores i diferenciadores "que donin personalitat a la ciutat". "A cada decisió que es pren a cada acte que es fa caldria introduir-hi elements reivindicatius", afegeix. Imagina't un Granollers amb més Color també ha debatut altres temes com l'ús de la bicicleta o la contaminació.

© 2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net