Informació a la premsa

TORNAR

4 d'agost de 2010

L'Ajuntament d'Igualada vol integrar visualment Fàtima i la riera de l'Espelt

La Diputació ha lliurat al consistori un estudi on també proposa tapissos penjats a les façanes

F.V Regió 7 - [Crònica]

Foto

L'estudi proposa adequar les façanes del barri de Fàtima. F.V

L'Ajuntament d'Igualada ja disposa de l'estudi urbanístic que va encarregar a la Diputació per reformar les façanes del barri de Fàtima que són a la part superior del torrent de l'Espelt. Es tracta d'un projecte elaborat per la Gerència d'Equipaments, Infraestructures Urbanes i Patrimoni Arquitectònic de la corporació.

L'estudi preveu la transformació de les façanes posteriors que donen a la riera de l'Espelt perquè 'prenguin el protagonisme que els correspon com a façana del límit de la ciutat'. L'Ajuntament va encarregar l'estudi a la Diputació de Barcelona amb la finalitat d'obtenir unes línies mestres per redreçar visualment aquesta zona, després de les altres obres que s'hi han fet darrerament, com la passera cap al Puigcornet.

La textura de les façanes es presenta com una successió de tapissos penjats, amb la idea que hi hagi un grafisme que recordi la història tèxtil i de curtits d'Igualada. Proposa una 'transformació progressiva del front realitzable a través d'un programa de recuperació de tècniques específiques d'esgrafiats', en col·laboració amb entitats i agents socials d'Igualada.
Els colors de les façanes s'acoblaran als colors dels sòls del paisatge de l'entorn. També se suggereix un recobriment vegetal, amb l'ajut de biotecnologia, per al talús de fort pendent a la riera per frenar l'erosió dels sòls.

La intenció és crear un paisatge d'heures i arbustos al peu dels habitatges, així com un camí arbrat amb vegetació de ribera al peu del talús per garantir la comunicació nord-sud pel marge esquerre de la riera. Aquest camí donaria accés al barri al nord, a través d'uns horts públics organitzats en dues terrasses que faciliten la baixada amb rampes i escales, i pel sud amb una baixada d'escales formant placetes en balcó.

Segons el regidor d'Urbanisme d'Igualada, Antoni Pàmies, una vegada fet l'endegament de la riera de l'Espelt, ara es planteja 'revegetar l'espai' i a la vegada suggerir colors i esgrafiats per integrar el paisatge i les façanes. Pàmies explica que aquestes reformes seran 'una possibilitat' a les quals els veïns es podran acollir finançant el cost de la remodelació de cada façana. L'obra és necessària perquè significa 'refer la façana de Fàtima i, per tant, la d'Igualada'.

© 2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net