Informació a la premsa

TORNAR

20 de febrer de 2010

L'Alt Berguedà explicarà els paisatges i la seva evolució amb divuit miradors

L'objectiu és donar a conèixer l'entorn natural de la comarca, com ha anat canviant, i com s'ha transformat per la intervenció humana.

D Berguedà - [Crònica]

Foto

El paisatge és un dels principals atractius del Berguedà, però no es pot deslligar de la intervenció humana, que l'ha transformat al llarg de la història. Explicar aquesta interrelació és l'objectiu d'una nova iniciativa turística que posarà en marxa el Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà.

El projecte consisteix en crear divuit miradors per explicar el paisatge i la seva relació amb l'home, i està previst que estigui en funcionament a partir del mes de juny, per a la pròxima temporada d'estiu.

Aquests divuit miradors han de servir per explicar la natura, el romànic, el pas de Gaudí per la comarca (és el cas dels Jardins Artigas de la Pobla de Lillet), tradicions com la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, també l'agricultura de muntanya, parlar del Llobregat com a eix de comunicació, de la població disseminada en masies, del Pedraforca, de l'estada del pintor Pau Picasso a Gósol, de geologia, de l'embassament de la Baells, del naixement de l'esquí als Rasos de Peguera, del Santuari de Queralt, dels bolets i la ramaderia de muntanya, de bruixes, del tren i de la presència dels dinosaures a Fumanya.

Els divuit miradors s'instal·laran a Vilada, Sant Jaume de Frontanyà, La Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola, Bagà, Gisclareny, Saldes, Gósol, Vallcebre, Cercs, Castellar del Riu, Berga, La Nou, Borredà, Guardiola de Berguedà, Fígols, Capolat i Castell de l'Areny.

Els miradors s'identificaran amb una escultura de dos metres d'alçada dissenyada per Salvador Vinyes. Cada escultura contindrà dos textos informatius, un adreçat a adults i un altre pensat per a infants, redactat de forma diferent per fer més entenedora l'explicació. Totes les escultures seran iguals, tot i que es distingiran per algun motiu o element que identifiqui el concepte que es vol explicar. Només hi haurà un indret on la imatge de l'escultura serà diferent, concretament a Fumanya, a Fígols, on es substitueix la figura de ferro per la d'un dinosaure.

La idea és que els visitants facin la ruta en cotxe. De fet, els divuit miradors estan situats en llocs accessibles en vehicle, excepte el de Gisclareny, on caldrà caminar cinc minuts. L'objectiu és que a partir de cadascun dels miradors, els turistes es puguin interessar per visitar els recursos turístics de l'entorn. El projecte té un cost de gairebé 67.000 euros.

© 2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net