Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Grup PaisatgesonorUB del Laboratori d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona

Sèrie heterogènia d'iniciatives i projectes de diferents països del món que tenen com a objectiu fomentar l'interès del públic sobre tot allò relacionat amb els paisatges sonors.

CATALUNYA

Barceloneta sonora

Barceloneta Sonora és un projecte participatiu d’investigació artística i antropológica sobre els sons del barri de la Barceloneta. El projecte culmina amb un mapa sonor de la Barceloneta en el marc dels projectes Freesound.

Espacio sonante

Blog del periodista Albert Murillo on recopila sons de la vida quotidiana i de la natura, entre altres.

Mapes Sonors de la Natura

“Mapes Sonors de la Natura” és un projecte que compta amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), i que pretén promoure el coneixement i l'interès dels estudiants de secundària i batxillerat pel medi natural i la tecnologia a través del treball amb el so. La primera experiencia ha estat crear el mapa sonor del Delta del Llobregat.

Sons de mar

Projecte d'investigació del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la Universitat Politècnica de Catalunya que estudia els sons emesos pels cetacis i els efectes de la contaminació acústica sobre el medi marí.TORNAR A DALT

ESPANYA

ANDALUSIA

Andalucía Soundscape

Projecte online que pretén, sota l'aportació de l'escolta, ser vehicle de coneixement, estímul, divulgació i redescobriment de la comunitat autònoma andalusa, el seu entorn i complex entramat de relacions socials que hi conviuen, emprant l'ús de la xarxa com a mitjà i espai per generar, allotjar i difondre coneixement.

Oir para escuchar

Web personal de l’artista sonor Antonio Caba amb creacions sonores, mapes i paisatges sonors, etc...

Paisaje sonoro. La contaminación acústica

Projecte educatiu de la Junta d'Andalusia per a sensibilitzar els alumnes sobre una escolta activa del medi acústic que els envolta i per a difondre el coneixement a l'entorn dels problemes causats per la contaminació acústica.

ILLES CANÀRIES

Las Cencerras: Mapas Sonoros del Ganado

Aquesta pàgina presenta els resultats de l'estudi etnogràfic realitzat per Santiago Rodríguez sobre el món de les esquelles utilitzades pels pastors a l'illa de Gran Canària: un patrimoni sonor, cultural i artesanal molt interessant que, malauradament, està avui en perill d'extinció.

MADRID

Encuentros Iberoamericanos sobre Paisajes Sonoros

Web que recull els textos de les ponències de les Trobades Iberoamericanes sobre Paisatges Sonors. La trobada és una oportunitat per a intercanviar idees, experiències i metodologies entre especialistes de diferents àmbits i països i el públic interessat en el tema.

Metros cuadrados de sonido

Projecte nascut des de la filosofia dels netlabels, pretén dotar de significat sonor i artístic a la ciutat. Per mitjà d'estratègies entre l'art sonor, la música experimental, la geolocalització i la creació col·lectiva.TORNAR A DALT

EUROPA

European Acoustic Heritage

Web d'un projecte europeu que té per objectiu descobrir tant els paisatges sonors del continent com investigar com els sons generen experiències i formen la memòria d'un lloc. La investigació ha generat una exposició, un llibre i seminaris, entre altres productes.

Sound Map of Tallin

Aquest projecte consisteix en la investigació i producció d'una guia de la ciutat de Tallin des del punt de vista auditiu. Creat per un grup interdisciplinari (antropòlegs, arquitectes, urbanistes, artistes), la fase inicial consisteix en la investigació de les qualitats sonores de l'entorn urbà, incloent els seus espais, fluxos, les característiques i la vida cultural.

The European Soundscape Award

La European Environment Agency (EEA) s'ha unit a la Noise Abatement Societies als Països Baixos i al Regne Unit per crear consciència sobre els impactes en la salut del soroll i per premiar les iniciatives europees que poden ajudar a reduir la contaminació acústica.

ALEMANYA

Tuned City

Plataforma interdisciplinària de diàleg i de debat sobre les relacions entre el so i l'espai, i les propietats comunicatives del primer com a eina per a dur a terme innovadores pràctiques en els àmbits de l'arquitectura i l'urbanisme. Projecte nascut de l'exposició homònima celebrada a Berlín l'estiu del 2008.

FINLÀNDIA

One Hundred Finnish Soundscapes

Iniciativa de la Finnish Society for Acoustic Ecology per a escollir els cent paisatges sonors més representatius de Finlàndia, i examinar d'aquesta manera l'imaginari sonor de la població.

FRANÇA

Ingeos | K146: cartographie sonore autour du Taurion

Projecte de cartografia sonora sobre el paisatge sonor del riu Taurion (França), realitzat per l'artista sonor Cédric Peyronnet. El bloc descriu el desenvolupament del projecte i dóna la possibilitat de descarregar-se alguns extractes àudio de les sessions de gravació.

PORTUGAL

Lisbon Sound Map

Treball de control i registre de territoris sonors, en particular aquells considerats històrics, els que tenen canvis en el seu espai acústic a través de l'erosió i renovació urbana de l'espai urbà anterior i finalment, aquells que estan en procés de canvi radical.

REGNE UNIT

Sonic Postcards

Projecte educatiu britànic que convida els alumnes a prendre consciència del medi sonor que els envolta, compondre postals sonores i intercanviar-les per Internet amb els seus companys o amb estudiants d'altres escoles.

SUÈCIA

Playing the space

Una combinació d'artistes, arquitectes, músics, ballarins i investigadors exploren l'entorn i les situacions urbanes component i recomponent els seus ritmes i ressonància. Les intervencions artístiques comencen amb l'experiència quotidiana d'un viatge, un lloc o un passeig, immers en la situació comuna dels vianants i els ciutadans.

SUÏSSA

L'essere rumoroso

Sèrie de programes radiofònics, emesos entre el 2006 i el 2007 per l'emissora suïssa Rete Due, sobre la relació entre els humans i el món de sons que els envolta. Aquesta pàgina conté els àudios dels programes i materials escrits per a aprofundir els temes tractats.TORNAR A DALT

INTERNACIONAL

British Library Sounds

Arxiu que presenta 50.000 enregistraments amb documentació associada de grans col·leccions de sons únics d'arreu del món i que cobreixen tota la gamma de so gravat: música, teatre i literatura, història oral, vida silvestre i sons ambientals.

Listening to the Deep Ocean Environment

El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la Universitat Politècnica de Catalunya està liderant un programa internacional titulat "Escolta l'Oceà Ambient profunda (LIDO)" per aplicar i estendre les tècniques desenvolupades per a la vigilància acústica passiva dels recursos

Soundbum

Projecte de Yoshiaki Nishimura, director de la firma japonesa Living World, que inclou sons recollits en viatges per tot el món, identificats sobre un mapa del món. Els arxius obtinguts s'han reunit al cd Travelling with sounds.

Tactical Sound Garden

Aplicació open source, basada en el paradigma de la realitat augmentada, per cultivar jardins sonors urbans. Qualsevol usuari que disposi d'un aparell connectat a la xarxa WiFi pot plantar un so en una determinada posició de l'espai, superposant així un paisatge sonor virtual a un específic espai públic de la ciutat.

The Global Sound Map

El projecte va començar amb la idea de crear un nou tipus de mapa sobre la ciutat de Göteborg, (Suècia), però actualment s’ha ampliat a llocs i ciutats de tot el món.

Wild Music

Explorar d'una manera interactiva i divertida les qualitats de l'ambient sonor és l'objectiu d'aquesta exposició itinerant creada pel Museu de la Ciència de Minnesota (Estats Units). A la pàgina web es pot jugar amb el paisatge sonor combinant i editant sons diversos.

ESTATS UNITS

Favorite Chicago Sounds

Lloc web col·laboratiu dissenyat per mostrar retrats d'àudio únics de Chicago i reflectir el que els habitants de Chicago pensen del paisatge sonor de la seva ciutat.TORNAR A DALT
 

© 2010/2018 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net