Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Grup PaisatgesonorUB del Laboratori d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona

A partir de les experiències pioneres del World Soundscape Project, que als anys seixanta del segle XX va començar a explorar els terrenys encara poc coneguts del paisatge sonor, s'han creat moltes associacions i grups de recerca, d'àmbit local o internacional, interessats a estudiar-ne la complexitat. En aquesta pàgina n'hi ha una bona mostra. Un dels trets distintius és la interdisciplinarietat, entesa com a aproximació necessària per comprendre i ponderar les diverses dimensions en joc.

CATALUNYA

Sonoscop. Archivo de arte sonoro

El col·lectiu interdisciplinari Orquesta del Caos, creat a Barcelona l'any 1994, desenvolupa projectes relacionats amb la música experimental i l'art sonor. El projecte Sonoscop, basat en la col·laboració amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, té com a finalitat principal la creació d'un arxiu multimèdia de lliure accés per al públic interessat.TORNAR A DALT

ESPANYA

PAÍS VALENCIÀ

Campaners de la Catedral de València

Web d'una associació cultural valenciana que promou el coneixement, la difusió i la conservació de les tradicions lligades a aquests antics instruments musicals. Es poden trobar detallats inventaris sobre campanes i campanars de tota Espanya, a més de gravacions, vídeos i recursos bibliogràfics.TORNAR A DALT

EUROPA

FINLÀNDIA

Acoustic Environments in Change

Grup de recerca finès, liderat per la musicòloga Helmi Järviluoma, que entre el 2000 i el 2004 va revisitar les cinc poblacions europees estudiades pel World Soundscape Project (WSP) amb el projecte Five Villages Soundscapes (afegint-hi un poblet finès), per tal d'analitzar els canvis en els seus paisatges sonors els últims 25 anys. És el projecte més extens en aquest àmbit des de l'època del WSP, que ha pogut disposar de la col·laboració internacional i multidisciplinària de diferents investigadors, entre els quals el mateix R. Murray Schafer.

FRANÇA

ACIRENE (Atelier de TRAITEMENT CULTUREL et ESTHÉTIQUE de l'ENVIRONNEMENT SONORE)

Equip transversal, creat l'any 1983 a Lió, que fomenta la sensibilització sobre l'ambient sonor per a una gestió més conscient de la qualitat de la vida, a través de projectes culturals, pedagògics i de valorització patrimonial.

CRESSON

Web del Centre de Recherche sur l'Espace Sonore et l'Environnement Urbain de l'Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Grenoble, que des del 1979 estudia les qualitats sonores dels ambients construïts, mitjançant metodologies multidisciplinàries aplicades a diferents escales territorials.

Équipe de Recherche Perception et Design Sonores de l'IRCAM

Equip d'investigació francès centrat, per una banda, en l'estudi teòric de les relacions entre semiòtica, acústica i percepció, i, per l'altra, en el desenvolupament d'eines de descripció, síntesi i difusió sonora.

ITÀLIA

Archivio Italiano dei Paesaggi Sonori

AIPS - Arxiu italià de paisatges sonors és un col·lectiu nacional de “soundscapers” italians nascut el 2010 i que va formar l’associació al desembre de 2013. La intenció del grup és promoure la cultura de paisatges sonors i “soundscapers” italians, artistes/músics que es dediquen a l'electrònica en viu i creant instal·lacions d'art visuals relacionats amb el concepte de composició de paisatges sonors.TORNAR A DALT

INTERNACIONAL

CANADÀ

The World Soundscape Project (WSP)

Breu història del capdavanter grup de recerca guiat per Raymond Murray Schafer als anys seixanta i setanta del segle XX a la Simon Fraser University de Vancouver (Canadà), que va obrir el camí als estudis posteriors sobre el paisatge sonor.

ESTATS UNITS

Acoustic Ecology Institute

Web de l'Acoustic Ecology Institute, organització sense ànim de lucre amb seu a Santa Fe (Estats Units). S'hi troben notícies, informacions acadèmiques, articles i assajos sobre temes relacionats amb el so i l'escolta.

World Listening Project

Web de l'organització americana homònima fundada l'any 2008 i dedicada a l'estudi de les relacions entre els humans i els seus hàbitats, a través de pràctiques d'escolta activa i d'enregistraments de camp. Organitza activitats artístiques i educatives com tallers, festivals, instal·lacions i passejades sonores col·lectives.

URUGUAI

Proyecto Paisaje Sonoro Uruguay

Portal del Grupo Paisaje Sonoro de l'Escola Universitària de Música de Montevideo, dedicat a l'estudi del paisatge sonor. Inclou informacions sobre les activitats i els projectes realitzats, a més d'una àmplia secció d'articles.TORNAR A DALT
 

© 2010/2018 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net