Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Grup PaisatgesonorUB del Laboratori d'Art Sonor de la Universitat de Barcelona

Així com la fotografia fixa unes imatges del paisatge, el representa, en documenta els valors i ens permet interpretar-lo, l'enregistrament és una eina per capturar uns moments d'aquell flux continu i inesgotable que conforma el paisatge sonor.

Les pàgines web aquí presentades estan pensades com a col·leccions obertes de fragments sonors associats al lloc on han estat gravats, basades normalment en un alt nivell d'interacció entre la plataforma i els usuaris. Els mapes i arxius de sons revelen la sonoritat característica de l'espai, però també busquen hibridacions, relacions inesperades, ressonàncies entre llocs diversos.

CATALUNYA

Badiafonia

Memòries, relats, vivències quotidianes i emocions de Badia del Vallès, evocades a través de la veu dels mateixos habitants i gravades damunt del mapa de la ciutat. Un projecte col·lectiu iniciat per Pau Faus amb el suport de Ràdio Badia.

riuripoll.net

Treball col·lectiu, organitzat el 2002 per la plataforma de projectes col·laboratius Sitesize, que indaga la identitat territorial de l'espai del riu Ripoll al seu pas per Sabadell. Un dels temes analitzats és el so, a través del reconeixement, la identificació i l'enregistrament de les volubles tonalitats que conformen el paisatge sonor del riu en aquest tram.

Sons de Barcelona

Base de dades sonores sobre la ciutat de Barcelona, que permet a tothom escoltar, descarregar i aportar nous enregistraments de camp. A més, es presenten iniciatives, projectes i tallers relacionats amb el tema. Web realitzat pel Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.TORNAR A DALT

ESPANYA

ANDALUSIA

Mapa sonoro de Granada

Un mapa que ens permet explorar petits racons d’aquesta ciutat andalusa.

Mapasonoro

El paisatge sonor d’un lloc es construeix a partir de gravacions de camp i registres detallats del seu comportament acústic. En aquest cas trobem el mapa sonor de la ciutat andalusa de Málaga realitzat per l’associació cultural El sueño de Tesla.

ASTÚRIES

Mapa Sonoru

Mapa Sonoru és un projecte creat per Juanjo Palacios amb el que es pretén descobrir, conservar i difondre el patrimoni sonor d’Astúries.

CANTÀBRIA

Mapa sonoro Reserva del Saja

Arxiu sonor de la Mancomuntiat Reserva del Saja, destacant sons de la naturalesa, oficis, festes, cultura, esport, etc...

GALÍCIA

Escoitar.org

El col·lectiu Escoitar.org proposa, amb aquest arxiu georeferenciat, una immersió en els contrastats paisatges de Galícia, a través de l'escolta de les multiformes veus que articulen els seus valors més efímers i intangibles.

ILLES CANÀRIES

Fonoteca de Canarias

La Fonoteca de Canàries neix al març de l'any 2010 i el seu principal treball està centrat en la creació d'un arxiu sonor en què queden recollits tots aquells sons característics -en molts casos únics- que conformen la identitat sonora de l'Arxipèlag.

PAÍS BASC

Soinumapa: mapa sonoro del País Basc

Una multitud de fites ubiquen damunt d'un mapa les vibracions canviants dels llocs, permetent així viatges insòlits que ens descobreixen els valors dels paisatges sensorials del País Basc.TORNAR A DALT

EUROPA

ALEMANYA

Berlincast

Simfonia d'una gran ciutat. Les gravacions que es poden descarregar des del web suggereixen una manera original d'escoltar i entendre els sorolls de la ciutat, les seves harmonies i les seves dissonàncies, a través de l'experiència consuetudinària de l'espai públic.

BÈLGICA

Carte sonore de Bruxelles

La cartografia sonora de Bruxelles vol fer emergir l’identitat  polifònica de la vila. Els seus paisatges sonors estan en constant evolució. Els sons que s’hi poden escoltar han estat enregistrats com a part de col·leccions temàtiques, de manera espontània, col·lectiva o individual, per professionals o aficionats.

FRANÇA

Paris Sound Map

Evolució del mapa sonor de París, creat per un tècnic de so, l'Arxiu París Paisatges Sonors és una col·lecció de prop de 3.000 sons contemporanis de la ciutat, incloent els sons de cada un dels 20 districtes, així com els sons d'alguns dels suburbis circumdants.

IRLANDA

Belfast Sound Map

El Mapa Sonor de Belfast és un recurs obert que té com a objectiu involucrar les comunitats locals en la captura de so quotidià i per tant, caracteritzar el paisatge sonor de la ciutat. També es convida a l'usuari / oient a explorar el mapa de diferents maneres, incloent un joc que crea una seqüència composta de diferents enregistraments.

ITÀLIA

Bologna Soundscape

El dissabte 20 d’abril de 2013 Adiacenze va acollir el Bolonya soundscape Project, taller sonor  organitzat per Alessio Ballerini i Francesco Giannico.

Firenze Sound Mapa

Mapa sonor interactiu de la ciutat de Florència, creat amb l'objectiu de millorar i protegir el paisatge sonor urbà florentí, amb la participació dels ciutadans, turistes i usuaris de la ciutat.

Mappa sonora di Bisceglie

Projecte creat per Francesco Giannico, el mapa es va elaborar durant un taller en ecologia acústica destinada a aconseguir el mapa sonor del centre històric de la ciutat de Bisceglie i que va tenir lloc del 26 al 29 de juliol del 2012.

PORTUGAL

Cinco Cidades

Sons gravats en cinc ciutats portugueses que es poden escoltar sols o en una barreja de fins a cinc capes sonores. Es creen així estranyes i fascinadores composicions que fan emergir relacions inèdites i inesperades entre els llocs. Projecte realitzat per l'equip The Folk Songs Project.

REGNE UNIT

London Sound Survey

Guia als sons quotidians de la capital anglesa, amb enregistraments de camp que testimonien la vida dels seus habitants, humans i animals. També conté una secció amb un eficaç mapa icònic amb els tipus de so dominants en cada part de la ciutat i una altra amb descripcions i referències de com devia sonar en els segles passats.

Sound Maps of London Road

Projecte dissenyat per explorar el teixit social de London Road, amb passejades col·laboratives, anàlisi, enregistraments de so i text.

SUÈCIA

Oljud Sthlm ‒ Upptäck Stockholm genom ljuden

Oljud Sthlm és una col·laboració entre el productor musical Hakan Lidbo i etnòleg Elin Franzen a través d'exposicions, projectes web interactives i tallers d'atenció ambientals sonors de la ciutat Estocolm.TORNAR A DALT

INTERNACIONAL

Audiomapa

Plataforma web dedicada a compartir, explorar i investigar el paisatge sonor. El projecte és obert i col·laboratiu, qualsevol persona interessada pot publicar els seus enregistraments de camp i contribuir a aquesta cartografia focalitzada sobretot a Amèrica del Sud.

European Soundscape Map

Mapa sonor vinculat al projecte European Acoustic Heritage. Agrupa gravacions tant de diversos països del vell continent com d'Amèrica i Àsia.

Free Sound

Aquest mapa sonor pretén crear una gran base de dades col·laborativa de fragments d'àudio, mostres, enregistraments, etc... alliberats sota llicències Creative Commons que permeten la seva reutilització.

Locustream Map

Mapa interactiu del món, realitzat pel grup de recerca francès Locus Sonus, que ofereix la possibilitat d'escoltar en temps real el paisatge sonor capturat per uns micròfons escampats per tot el planeta.

Macaulay Library

Documentar la diversitat i el comportament dels ocells del món és el principal objectiu de la Macaulay Library. Aquest monumental arxiu digital, realitzat pel Laboratori d'Ornitologia de la Cornell University (Ithaca, Estats Units), ofereix la possibilitat d'escoltar milers i milers de gravacions de sons d'ocells i també d'altres espècies.

Radio aporee

Ràdio per Internet que explora els paisatges sonors públics del nostre temps, alternant, en la seva particular programació, les gravacions enviades al projecte paral·lel de cartografia sonora radio aporee ::: maps.

Sound maps

Web que agrupa diferents mapes sonors que presenten 50.000 enregistraments amb documentació associada de grans col·leccions de sons únics d'arreu del món i que cobreixen tota la gamma de so gravat: música, teatre i literatura, història oral, vida silvestre i sons ambientals.

Soundcities

Arxiu de gravacions georeferenciades que interroga la identitat dels paisatges sonors de diverses ciutats del món, la seva capacitat d'evocar memòries i experiències, de diferenciar-se i d'hibridar-se en un flux que mai no s'atura. Projecte de l'artista britànic Stanza.

SoundTransit

Projecte basat en un arxiu obert i col·laboratiu d'enregistraments de camp que permet planificar i experimentar sorprenents viatges sonors des d'un lloc a l'altre del món, triant el punt de sortida, la destinació i les escales.

Xeno-canto

Col·lecció de gravacions de cants d'ocells de tot el món. La particularitat del projecte és que la cerca, a més de per espècie, es pot fer amb criteris expressament musicals, com el to, la velocitat o el nombre de notes.

[murmur]

Històries i vivències de diferents ciutats del món explicades per la veu dels seus habitants, gravada i guardada en les pàgines d'aquest web, com també en uns números de telèfon especials als quals tothom pot trucar mentre es troba físicament en el lloc on estan ambientades les històries.

ARGENTINA

Sonidos de Rosario

Explorar la inesgotable xarxa de relacions entre silenci i so, intentar definir el codi amb què els habitants de la ciutat donen sentit al que es podria anomenar societat sonora és el propòsit d'aquest web, concretat amb l'emmagatzematge de registres acústics de la ciutat argentina catalogats per temàtica, lloc de gravació i data.

ESTATS UNITS

Columbia River Sound Map

Instal·lació sonora per documentar la geografia sonora del riu Columbia

NYSoundmap

Projecte de la New York Society for Acoustic Ecology que es proposa, a través de diferents iniciatives i experiments, dibuixar els trets sonors de la metròpoli americana, com a documentació i com a representació subjectiva de la ciutat.

Sound Seeker

Sound-Seeker és un mapa que privilegia el sentit sobre l'ull. El projecte arriba a través de les divisions geogràfiques, econòmiques, educatives, culturals i racials de la ciutat. És alhora un registre històric i una representació subjectiva de la ciutat.

MÈXIC

Biblioteca de Sonidos Aves de México

Cants i crits de les aus d'un dels països més rics d'avifauna del món. Biblioteca dirigida a ornitòlegs i aficionats, però que també desperta interès en el més inexpert.

XILE

Recorrido Sonoro

Recorrido Sonoro és una plataforma per donar a conèixer la Província de Curicó i els seus atractius turístics des del punt de vista del so, de manera virtual.

XINA

Soundscape of China

Mostres suggestives de paisatges sonors xinesos, gravats pel tècnic de so anglès Peter Eason i associats a fotografies dels mateixos llocs realitzades pel director de cine Jonathan Lewis.TORNAR A DALT
 

© 2010/2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net