Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Información
en la prensa

27 de maig de 2011

Les tres xemeneies, un nou espai de creació artística

Els ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona impulsen un projecte temporal de reutilització de la tèrmica d'Endesa El pla inclou la creació d'un parc de lleure amb possibilitat de fer-hi concerts

ISABEL MARTÍNEZ

El Punt [Crónica]

Foto

La central tèrmica de Fecsa-Endesa a Sant Adrià de Besòs. Lluís Serrat

Fa dos anys i mig, Sant Adrià va decidir mantenir les tres xemeneies de Fecsa-Endesa, en un referèndum vinculant que va servir de model per a consultes ciutadanes posteriors. El símbol de la industrialització de l'àrea metropolitana de Barcelona quedava blindat a voluntat dels ciutadans. L'Ajuntament de Sant Adrià va començar llavors una croada per aconseguir una inversió que permetés reconvertir la tèrmica del Besòs en un equipament de referència a cost zero. La crisi va irrompre enmig del procés i va obligar a apartar la idea de convertir les tres xemeneies en un museu de l'energia, el projecte que havia agafat més volada.

La situació econòmica actual no ha millorat, però l'Ajuntament de Sant Adrià, amb la complicitat del de Barcelona, ha fet un pas endavant per garantir-ne la conservació amb un projecte de reutilització temporal dels seus tres espais –la nau de turbines, la tèrmica i les tres xemeneies– molt vinculat a la creació artística. "La intenció és aprofitar el període de desmantellament de la tèrmica per mantenir-ne alguns elements i garantir la recuperació d'aquest símbol de Sant Adrià", explica l'alcalde en funcions, Jesús M. Canga.

L'objectiu del projecte, que no és definitiu, és fer de la nau de turbines –formada per dos edificis, de 14.800 m² i 2.000 m², respectivament– un espai multiús de creació artística que inclouria tallers i boxs de producció, i espais de treball per a promotors culturals. A les tres xemeneies, es proposa recuperar i conservar els elements arquitectònics relacionats amb la central tèrmica i promoure projectes entorn del reciclatge i vinculats a la recuperació dels grans paisatges industrials. Finalment, es preveu crear un parc de lleure metropolità a l'esplanada de 110 m² del davant de la tèrmica on es podrien fer festivals i fires, i on hi podria haver una galeria d'art.

Encara no hi ha inversió assegurada per tirar endavant el projecte i no se sap quan es podria començar. Tot i això, Canga assegura que l'interès per recuperar la tèrmica "és urgent" i explica que els dos ajuntaments interessats aspiren a una subvenció de la Unió Europea per tirar endavant aquest projecte de recuperació temporal. "No es pot definir el futur definitiu de la tèrmica, però sí expressar que la volem preservar, tal com van decidir els adrianencs", conclou.

 

© 2019 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net