Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Información
en la prensa

6 d'octubre de 2010

Iniciativa per recuperar els vestigis lligats al món de la metal·lúrgia

Bondia (Andorra) [Crónica]

Foto

El parc natural de l'Alt Pirineu està tirant endavant el projecte Boscos de Ferro. Es tracta d'una iniciativa que pretén posar en valor el patrimoni de la vall Ferrera lligat a la metal·lúrgia del ferro, molt important no solament en l'època de les fargues sinó també en l'època romana.

D'aquest patrimoni en queden restes i ara aquest projecte les vol recuperar com a elements turístics, culturals i educatius. Jordi Palau, director del parc natural, ha explicat que al bosc de Virós és on hi ha catalogades més restes, ja que hi ha prop d'un miler d'antigues carboneres, i ha afegit que en aquesta zona hi ha iniciatives per fer reconstruccions d'un forn de ferro i una carbonera, tot relacionat amb itineraris.

El bosc i el ferro són dos recursos naturals que han estat elements de desenvolupament econòmic des de ben antic al Pirineu. S'ha documentat que entre el 1665 i el 1850 treballaven a temps parcial entre 250 i 300 persones a les fargues i que entre les dues vessants del Pirineu n'hi havia en marxa 123. Amb aquesta zona del Pirineu només hi podia competir el País Basc. Aquesta època daurada de les fargues ja fa temps que va passar i ara, a través del projecte Boscos de Ferro, es vol recuperar els seus vestigis per convertir-los en un veritable dinamitzador de la vall Ferrera.

Un dels itineraris que es recuperarà del bosc de Virós uneix diversos elements arqueològics relacionats amb l'explotació del ferro de diferents èpoques. Aquests elements, com per exemple diversos vestigis de forns de ferro d'una antiguitat de 1.800 anys, es localitzen dins el bosc.

Palau ha explicat: "A partir de la posada en valor dels recursos patrimonials relacionats amb l'explotació històrica del ferro i els canvis produïts per aquesta activitat en el paisatge forestal, volem que aquests dos elements, el ferro i el bosc, puguin tornar a tenir un protagonisme en el futur de la vall." El director del parc ha dit que es vol unir l'àmbit de la recerca i el coneixement amb l'acció territorial i el desenvolupament econòmic i social de la vall Ferrera.
Precisament, el cap de setmana passat va tenir lloc la primera Fira del ferro pirinenc, en què es va poder veure demostracions, trobar productes artesanals relacionats amb el ferro i visitar alguns espais històrics relacionats amb els antics oficis metal·lúrgics de la vall. A Ainet de Besan es va encendre una carbonera que s'ha construït expressament per a les jornades.

 

© 2019 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net