Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Información
en la prensa

18 de novembre de 2006

'Poblenou, la lluita per l'espai urbà'

JACOBO SUCARI

TV Catalunya [Crónica]

Foto

El dissabte 25 de novembre "El documental" emetrà "Poblenou, la lluita per l'espai urbà", una coproducció d'Àrea de Televisió amb Televisió de Catalunya i la col·laboració de l'ICIC i Retelsat.

Segon programa de la sèrie de tres que "El documental" dedica a determinats barris de Barcelona, aquest documental reflexiona sobre els canvis violents que generen en el paisatge i en els seus habitants les noves formes de desenvolupament urbà.

En aquest cas, el protagonista és el Poblenou de Barcelona, un antic barri de fàbriques i tallers que va néixer com a resultat de la revolució industrial del segle XVIII i que està patint actualment canvis demolidors a conseqüència de diversos interessos econòmics i polítics.

La reestructuració d'aquest barri va començar amb els Jocs Olímpics del 1992, amb l'extensió de nous edificis i serveis, i va continuar amb les actuacions fetes amb motiu de la celebració del Fòrum de les Cultures 2004.

Actualment, aquesta reordenació territorial proposada des del poder públic, lluny de ser un projecte acotat, genera un fort conflicte, una lluita entre diversos interessos: el capital privat, el capital mixt públic i les associacions de veïns que miren de frenar algunes de les actuacions proposades.

Aquest documental mostra en paral·lel diverses facetes relacionades amb aquesta transformació: la història, l'arquitectura i els seus habitants; les intervencions dels experts que viuen o treballen al Poblenou; la participació dels diferents implicats, a favor i en contra i la visió personal del director.

Cadascuna d'aquestes dimensions facilita a l'espectador una reflexió i un apropament al present i a la història. Un territori en lluita on els resultats finals encara són incerts i on es posen en qüestió els models de desenvolupament i creixement sota una determinada idea de "progrés", els models alternatius d'associacions ciutadanes i la inversió de capital financer. En síntesi, el traumàtic pas d'una societat industrial a una societat de la informació.

 

© 2019 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net